A Gazprom ma megkezdi az Északi Áramlat 1 gázvezeték karbantartását

2022. július 11. – 08:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz gázipari óriáscég, a Gazprom hétfőn megkezdi az Északi Áramlat 1 gázvezeték szokásos tíznapos karbantartását. A két csővezetéken végzett éves munkálatokat már jó előre betervezték, sokan azonban attól tartanak, hogy az oroszok kihasználják az alkalmat, és egyszerűen elzárják a csapot, írja a Guardian.

Az Északi Áramlat 1 gázvezeték csövei a németországi Lubminban – Fotó: Hannibal Hanschke / Reuters
Az Északi Áramlat 1 gázvezeték csövei a németországi Lubminban – Fotó: Hannibal Hanschke / Reuters

Robert Habeck német alkancellár a hétvégén azt mondta a közszolgálati rádióban:

„Példa nélküli helyzettel állunk szemben – bármi megtörténhet. Lehetséges, hogy a karbantartás után ismét megindul a gázszállítás, méghozzá nagyobb mennyiségben, mint korábban. De az is lehetséges, hogy semmi sem jön majd, így fel kell készülnünk a legrosszabbra”.

Kanada nemrég beleegyezett, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezeték működéséhez szükséges turbinákat visszaadja Németországnak, ami ellen Ukrajna határozottan tiltakozott.

A 2011-ben üzembe helyezett Északi Áramlat-1 gázvezeték a legnagyobb kapacitású gázvezeték Oroszország és Németország között. A Gazprom június elején 40 százalékkal csökkentette a balti-tengeri gázvezetéken keresztül Németországba irányuló gázszállítás maximális mennyiségét a Siemens által végzett karbantartási munkálatok késedelmére hivatkozva.

Arról itt írtunk részletesen, hogy mit jelent a vezeték elzárása, és mit kell tudni a gázhelyzetről Európában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!