Lemond médiabirodalmáról Ukrajna leggazdagabb embere

2022. július 11. – 18:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rinat Ahmetov donyecki születésű üzletember, Ukrajna leggazdagabb embere bejelentette hétfőn, hogy lemond egész médiabirodalmáról az ukrán állam javára – írja az MTI.

A döntést Ahmetov a vállalata, a System Capital Management (SCM) honlapján jelentette be. A szöveg angol változatát itt lehet elolvasni.

Az üzletember a közleményban azt írta, hogy még a héten kivonja az SCM befektetési társaságot a médiapiacról. A vállalat médiaholdingja, a Media Group Ukraine az állam javára lemond az összes műsorszórási és műholdas televíziós engedélyéről, valamint az ukrajnai nyomtatott sajtótermékeiről is. Ezzel együtt a médiaholdig online tevékenysége is megszűnik.

Ahmetov a döntést az ukrajnai oligarchaellenes törvény hatályba lépésével indokolta. A jogszabály egyebek mellett tiltja, hogy a közéletben jelentős gazdasági és politikai súllyal rendelkező személyek, azaz oligarchák olyan túlzott befolyásolással bírjanak a közvéleményre, amely fenyegeti a nemzetbiztonságot. Ahmetov hangsúlyozta, hogy nem tartja magát oligarchának, de az orosz-ukrán háború nem teszi lehetővé, hogy a holdinghoz tartozó televíziókat és újságokat értékesítse.

A tíz televíziós csatornából, internetes kiadványokból és nyomtatott sajtóból, valamint egy „modern produkciós média-ökoszisztémából” portfólió értéke meghaladja az 1,5 milliárd dollárt.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!