Tüzet nyitott az iráni rendőrség a Mahsza Amini sírjánál összegyűlt emberekre

2022. október 26. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az iráni hírügynökség megerősítette, hogy szerdán összecsapásokra került sor a biztonsági erők és a Mahsza Amini sírjánál, az Iránban hagyományos negyvennapos gyászidőszak vége alkalmából rendezett megemlékezésen részt vevő emberek között a Kurdisztán tartománybeli szülővárosában, Szakkezben.

A Reuters azt írja, a fiatal lány sírjánál nagyjából tízezer tüntető gyűlt össze, egy kisebb csoport csapott össze a rendőrséggel. Miután a tömeget feloszlatták, biztonsági okokból az internetet is lekapcsolták a városban.

A 22 éves Mahsza Amini szeptember 16-án halt meg, miután az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag nem megfelelően viselte a fejét takaró hidzsábot. A nőt az erkölcsrendészek egy kisbuszba tuszkolták, ahol súlyosan bántalmazták, később a ruháit „nem megfelelően” hordó nők számára előírt erkölcsrendészeti fejtágításon összeesett, és három napra rá egy teheráni kórházban meghalt. Halálát követően tiltakozáshullám tört ki az országban. A hetek óta tartó tiltakozásokról ebben és ebben a cikkben írtunk bővebben, ebben a cikkben pedig az iráni nők helyzetét elemeztük Iránban élő nők és szakértők segítségével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!