Hónapok óta alig válaszol a DK a Telex kérdéseire, az árnyékkormányinfón azt ígérték: utánanéznek

2022. október 11. – 19:33

Hónapok óta alig válaszol a DK a Telex kérdéseire, az árnyékkormányinfón azt ígérték: utánanéznek
Kálmán Olga és Molnár Csaba sajtótájékoztatót tart 2022. október 11-én – Fotó: Kovács Anikó / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Telexnél azt gondoljuk, hogy a választott politikusoknak és minisztereknek kötelessége válaszolni a sajtó kérdéseire. Ez sajnos Magyarországon évek óta nem valósul meg. Korábban már írtunk arról, hogy a Telex első száz napja alatt ötvenkét különböző megkeresést küldtünk magyar minisztériumoknak, és mindössze kilenc esetben kaptunk választ. A helyzet azóta sem lett jobb.

A választási kampányban hiába kértünk többször is interjút a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjétől, Orbán Viktortól, akinek még a kampányrendezvényeit is eltitkolták a független média elől. A miniszterelnök több mint tizenkét éve nem ad interjút a független sajtónak, a választás óta is hiába küldünk rendszeresen interjúkérelmet Orbánnak.

Ugyanezt az elvet az ellenzéki pártokra és politikusokra is érvényesnek tartjuk. A választási vereség okairól és az ellenzék jövőjéről az elmúlt hónapokban többek közt Karácsony Gergellyel, Jakab Péterrel, Fekete-Győr Andrással, Ungár Péterrel, Tordai Bencével és Stummer Jánossal is beszélgettünk.

Kíváncsiak lennénk a Demokratikus Koalíció elképzeléseire is. Az elmúlt időszakban többször is kértünk interjút a párt két meghatározó politikusától, Dobrev Klárától és Gyurcsány Ferenctől, ám még választ sem kaptunk megkeresésünkre a párt sajtóirodájától. Akkor sem jártunk sokkal nagyobb sikerrel, amikor egy-egy aktuális témában írásban tettünk fel a kérdéseinket. Az áprilisi választás óta több mint húsz alkalommal küldtünk kérdést a DK-nak, és mindössze nyolc levelünkre kaptunk választ.

Kedden Árnyékkormányinfó címen hirdetett sajtótájékoztatót a DK, ahol a pár hete megalakított árnyékkormány üléséről és javaslatairól számolt be Molnár Csaba, a párt alelnöke, EP-képviselője és Kálmán Olga országgyűlési képviselő. A DK szerint rezsitámogatást kellene adni a kis- és középvállalkozásoknak, nulla százalékra kell csökkenteni a napelemek áfáját, 45 százalékos azonnali béremelést kell adni a tanároknak, vissza kell venni a jogtalanul kirúgott tanárokat és vissza kell vonni minden tankerületi büntetést, valamint vissza kell adni a pedagógusok sztrájkjogát, de visszaadnák az iskolákat a fenntartásukra szánt forrásokkal együtt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ezt kérik. Mindezekről törvényjavaslatokat fognak benyújtani az Országgyűlésnek.

A Demokratikus Koalíció (DK) 2022. szeptember 16-án jelentette be, hogy Dobrev Klára vezetésével árnyékkormányt alakítanak azért, hogy megmutassák, van alternatívája Orbán Viktornak és a Fidesznek. Két nappal később Dobrev részletesen beszélt a terveikről, legfontosabb feladatuknak az Orbán-kormány megbuktatását nevezte. Szeptember 19-én a névsort is közzétették, jellemzően kipróbált, tapasztalt politikusok kaptak árnyékminiszteri szerepet, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nincs a listán. Az árnyékkormány kifejezés nem közjogi fogalom, a Telex ezért a valódi, kézzelfogható funkciókat nevezi meg.

Mi arról kérdeztük Molnár Csabát és Kálmán Olgát, hogy mi az oka annak, hogy Dobrev és Gyurcsány nem ad interjút a Telexnek, és a DK rendszeresen nem válaszol az írásban küldött kérdéseinkre.

„Utánanézünk, megkérdezzük”

– zárta rövidre a választ Molnár Csaba, míg a mellette álló Kálmán Olga azt mondta, hogy „Dobrev Klára bármikor bárkinek a kérdésére szívesen válaszol”, csak az időbeosztásán, egyeztetésen múlik, mikor van erre lehetőség.

Amikor Dobrev Klára és Molnár Csaba pár hete bejelentette, hogy a DK árnyékkormányt alakít, azt mondták, meg szeretnék mutatni, hogy van alternatívája az Orbán-kormánynak. Megkérdeztük a sajtótájékoztatón, hogy miben nyújtanak alternatívát, ha a Fideszhez hasonlóan többségében ugyanúgy nem válaszolnak a kérdéseinkre, és a párt vezetői nem adnak interjút.

„Nagyon jelentős különbség van” – jelentette ki Molnár. Azt mondta, Orbán Viktor nem ad interjúkat, és évente egyszer lehet csak a miniszterelnököt kérdezni sajtótájékoztatón. „Dobrev Klára az elmúlt két hétben kettő alkalommal tartott mindenki által elérhető sajtótájékoztatót, ahol bármiről lehetett őt kérdezni.” A DK alelnöke szerint minőségi különbséget jelent a DK és Fidesz között, hogy a DK politikusainak rendszeresen tehet fel bárki kérdést a sajtótájékoztatókon.

Molnár: Márki-Zay Péter okozta a kétharmados vereséget, a pártok nem tehetnek róla

Az elmúlt hetekben többek közt azt szerettük volna megtudni, hogy DK szerint mi vezetett az ellenzék sorozatos választási vereségeihez. Május eleje óta tizenhárom időközi önkormányzati választást tartottak Budapesten, és ebből kilenc helyen a Fidesz jelöltje nyert. A vereség okait egy cikkben elemeztük, amelyhez a DK-n kívül minden más fővárosi ellenzéki pártból tudtunk valakivel beszélni. Most megragadtuk az alkalmat a sajtótájékoztatón, hogy megismerjük a DK álláspontját is a témában.

Molnár Csaba szerint egyszerűen csak a győzteshez húzás elve érvényesült a parlamenti választások után.

Egy nagy választási győzelem után jó pár hónapig az időközi választásokat is meg tudja nyerni a Fidesz, ez mindenhol így van szerinte. Ősszel azonban már lát némi visszaesést. Először csak a győzelmi arányokon javított az ellenzék, amikor például a XI. kerületben két körzetből egyet behúzott a Momentum jelöltje. A II. kerületben aztán már „elképesztően nagy méretű, majdnem kétharmados” győzelmet aratott a DK jelöltje. A DK alelnöke abban bízik, hogy a kormány sorozatos hibái, a megszorítások és a rezsicsökkentés eltörlése érdemi változást hoz, ezt a reményt támasztja alá szerinte az ellenzék II. kerületi győzelme.

Szeptember végén Gyurcsány Ferenc azt mondta a Partizán műsorában, hogy a DK-nak és Dobrev Klárának nincs köze az ellenzék választási vereségéhez, és nem a DK szenvedett vereséget, hanem egyedül a miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter. Mivel Gyurcsány Ferencet azóta nem tudtuk kérdezni, Molnár Csabáékhoz fordultunk a sajtótájékoztatón. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ez az állítás miként állja meg a helyét, ha a választók nem Márki-Zay Péterre, hanem a közös listára adták le a szavazatukat. Márpedig a közös lista második helyén Dobrev Klára, a nyolcadik helyén Gyurcsány Ferenc szerepelt, de a 279 fős listán 78 DK-s jelölt volt, és a DK jutott a legtöbbet mandátumhoz (11) a közös listáról.

Nem meglepő módon Molnár egyetért Gyurcsánnyal. „Márki-Zay Péter okozta a kétharmados vereséget. Nem azt mondjuk, hogy nem a DK, azt mondjuk, hogy nem a pártok” – mondta az EP-képviselő.

A DK szerint az ellenzék vereségéről nem a hat párt nem tehet.

„Mi azt gondoljuk, hogy Márki-Zay Péter kiválasztása, majd a kampányban elkövetett brutális hibái vezettek ide” – fogalmazott a DK alelnöke. A novemberi közvélemény-kutatások szerint fej fej mellett állt az ellenzéki pártszövetség és a Fidesz, aztán minden hónapban, minden héten egyre rosszabb számok jöttek az ellenzék számára, a végén pedig megérkezett az eredmény. „November és április között egyetlen egy változás történt az ellenzék szerkezetében. A vezetőjének a személye. (…) Ezért a vezető személye, aki az elsődleges felelősséget hordozza” – fogalmazott Molnár Csaba, majd megismételte, hogy szerinte a szövetséges pártok nem tehetnek a vereségről.

„Meggyőződésünk, hogy ha nem Márki-Zay Péter lett volna a közös miniszterelnök-jelölt, akkor a DK-s, de a momentumos vagy a szocialista egyéni jelöltek közül is sokkal, sokkal, sokkal többen nyertek volna” – válaszolta Molnár, amikor ismét rákérdeztünk arra, hogy a DK-nak miért nincs felelőssége a hatpárti szövetség választási vereségében.

A Telex kérdésére arról is beszélt Molnár a sajtótájékoztatón, hogy még egyik városban sem döntöttek arról, kit támogatnak a 2024-es önkormányzati választáson. Ezt azért kérdeztük, mert Gyurcsány a Partizánnak azt mondta, nem alapvetés, hogy pártja támogatja Karácsony főpolgármester-jelölti újraindulását. Molnár most megerősítette, hogy a DK nem szeretne előválasztást, tárgyalásokon döntenének a közös jelöltekről, mert szerintük ez vezetett sikerre a 2019-es önkormányzati választáson is több településen és kerületben. „Ha három évvel ezelőtt (…) meg tudtunk állapodni a közös indulás feltételeiről, most miért ne tudnánk? Szerintem most is meg tudunk” – tette hozzá.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!