Fontos győzelmet aratott az ellenzék a II. kerületben tartott időközi választáson

2022. október 2. – 20:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly győzelmet aratott vasárnap az előzetesen kifejezetten érdekesnek ígérkező II. kerületi időközi választáson az ellenzéki pártok támogatásával induló Nagy Eszter, aki a szavazatok közel 61 százalékát szerezte meg a választókerületben. Fideszes ellenfelére, Bálványkövi Istvánra a választók 36 százaléka voksolt, ami csak kicsivel rosszabb eredmény, mint amit a politikus 2019-ben elért, a Kutyapárt jelöltje viszont a három évvel ezelőtti közel 11 százalék helyett csak 3 százalékig jutott, így lett sokkal nagyobb arányú az ellenzéki győzelem. Idén egyébként kétezernél is kevesebben mentek el szavazni, szemmel láthatóan kevesebben, mint három éve.

A Demokratikus Koalíció már kommentálta is a győzelmet, közleményükben azt írták, hogy a mai győzelem az elmúlt hónapok legnagyobb ellenzéki győzelme, méltó Tompa János barátunk emlékéhez. Emellett gratuláltak és eredményes képviselői munkát kívántak Nagy Eszternek, és hozzátették, felemelő látni, hogy célba ért Dobrev Klára üzenete, miszerint van alternatíva és van remény.

Az Őrsi Gergely vezette önkormányzatban haláleset miatt kerül sor a szavazásra, júliusban ugyanis meghalt a 78 éves Tompa János képviselő, a Demokratikus Koalíció kerületi szervezetének vezetője. Ahogy fentebb is kiemeltük, a második kerületben 2019-ben Tompa János meggyőző fölénnyel, 49:39 arányban nyert Bálványkövi ellen, de akkor az MKKP-s jelölt is 11 százalék körüli eredményt ért el, ez utóbbi hiányával most még nagyobb arányú lett az ellenzéki győzelem. Itt tehát nem folytatódott az az elmúlt időszakban jellemző trend, hogy az ellenzék sorra vesztett az addig stabilnak tűnő kerületekben, Óbudán, sőt Zuglóban is. Ezeknek a vereségeknek az okait ebben a cikkben szedtük össze.

Őrsi Gergely kampányáról szeptember 30-án a választási bizottság megállapította, hogy Őrsi jogszabályt sértett, amikor névre szólóan kiküldött, Nagy Eszter támogatására felhívó leveleit – melyekben hosszasan sorolja a kerület eredményeit – nem politikusként, vagy magánszemélyként küldte, hanem polgármesterként írta alá azokat, ezzel azt a látszatot keltve, hogy Nagy Esztert az önkormányzat támogatja. A másik kifogás a levél finanszírozása, illetve a címlista eredete volt, ezekben a kérdésekben elutasította a bizottság a Bálványkövi által benyújtott kifogásokat. A döntés ellen három napjuk van fellebbezni az érintetteknek. A Telex megkeresésére Őrsi a polgármesterként való szignálással kapcsolatban azt írta:

„A levélben is és a beszélgetések során is vállaltam a nevemet és a foglalkozásomat, ellentétben az impresszum nélküli szórólapok gyáva gyártóival és terjesztőivel, vagy éppen a plakátszaggatókkal.”

A postázással és a címlistával kapcsolatban Őrsi azt közölte, hogy a Magyar Postával kiküldött leveleket ő fizette, a névjegyzéket címenként 3 forintért „névjegyzéki adatszolgáltatás” jogcímen a Nemzeti Választási Irodától szerezte be.

A II. kerületen kívül további helyeken is tartottak vasárnap időközi választásokat, Zebegényben a független Parádi Katalint, Dunaalmáson pedig az ugyancsak független Makay Tibort választották meg, míg Hunyán a fideszes Kiszely Imre győzött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!