A II. kerületben szépíthet az ellenzék az időközi választások eddigi kudarcain vasárnap

2022. október 2. – 07:04

Másolás

Vágólapra másolva

Időközi önkormányzati képviselő választást tartanak vasárnap az ország több településén. A legérdekesebbnek közülük a II. kerület 02. számú önkormányzati egyéni választókerülete ígérkezik. Az Őrsi Gergely vezette önkormányzatban haláleset miatt kerül sor a szavazásra, júliusban ugyanis meghalt a 78 éves Tompa János képviselő, a Demokratikus Koalíció kerületi szervezetének vezetője.

Helyére három jelölt verseng:

  • Bálványkövi Istvánt a Fidesz-KDNP,
  • Hildebrand Krisztián Rolandot az MKKP,
  • Nagy Esztert a DK, LMP, MSZP, Momentum és a Párbeszéd jelölte,

vagyis a II. kerületben nem szakadt annyira az ellenzéki összefogás, mint máshol.

Hogy ki nyer, az inkább szimbolikus jelentőséggel bír, mindenképpen marad az ellenzéki többség, vagyis a testület irányításán nem változtat az eredmény, mint ahogy az például a szomszédos I. kerületben történt. Ott a fideszes Fürjes Balázs szerint „megtörtént Budavár visszavétele”, a szeptemberi időközi választáson elvesztette többségét a V. Naszályi Márta vezette ellenzéki koalíció, ami 2019 októberében jókora meglepetést okozva nagyot nyert a konzervatívnak elkönyvelt kerületben: a tíz körzetből nyolc helyen ellenzéki jelölt szerzett meg. Azóta fordult a helyzet, a kerületet ugyan még mindig V. Naszályi vezeti, de a képviselő-testületben most már többségben vannak a kormánypárti, és a velük együttműködő volt jobbikos tagok.

A második kerületben 2019-ben Tompa János meggyőző fölénnyel, 49:39 arányban nyert Bálványkövi ellen, de az MKKP-s jelölt is 11% körüli eredményt ért el. Azóta azonban sok minden változott, az ellenzék sorra vesztett az addig stabilnak tűnő kerületekben, Óbudán, sőt Zuglóban is. Ezeknek a vereségeknek az okait ebben a cikkben szedtük össze.

Nincs mit csodálkozni tehát azon, hogy mindkét oldal sokat vár a vasárnaptól, ezért sok energiát is fektettek jelöltjeik népszerűsítésébe. Őrsi Gergely kampányáról szeptember 30-án a választási bizottság megállapította, hogy Őrsi jogszabályt sértett, amikor névre szólóan kiküldött, Nagy Eszter támogatására felhívó leveleit – melyekben hosszasan sorolja a kerület eredményeit – nem politikusként, vagy magánszemélyként küldte, hanem polgármesterként írta alá azokat, ezzel azt a látszatot keltve, hogy Nagy Esztert az önkormányzat támogatja. A másik kifogás a levél finanszírozása, illetve a címlista eredete volt, ezekben a kérdésekben elutasította a bizottság a Bálványkövi által benyújtott kifogásokat. A döntés ellen három napjuk van fellebbezni az érintetteknek. A Telex megkeresésére Őrsi a polgármesterként való szignálással kapcsolatban azt írta:

„A levélben is és a beszélgetések során is vállaltam a nevemet és a foglalkozásomat, ellentétben az impresszum nélküli szórólapok gyáva gyártóival és terjesztőivel, vagy éppen a plakátszaggatókkal.”

A postázással és a címlistával kapcsolatban Őrsi azt közölte, hogy a Magyar Postával kiküldött leveleket ő fizette, a névjegyzéket címenként 3 forintért „névjegyzéki adatszolgáltatás” jogcímen a Nemzeti Választási Irodától szerezte be.

A II. kerületen kívül további helyeken is tartanak vasárnap időközi választásokat, mégpedig

  • a Békés megyei Hunyán polgármester-választást és a képviselőtestület 4 tagját választják meg feloszlás miatt,
  • a Komárom-Esztergom megyei Dunaalmáson polgármester-választást tartanak lemondás miatt,
  • a Pest megyei Zebegényben polgármester-választás tartanak lemondás miatt.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!