Arató, Bodnár, Varju – itt van Dobrev Klára árnyékkormánya

2022. szeptember 19. – 10:59

frissítve

Arató, Bodnár, Varju – itt van Dobrev Klára árnyékkormánya
Fotó: Dobrev Klára / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Bemutatta árnyékkormánya tagjait Dobrev Klára, miután vasárnap hosszasan beszélt arról, hogy miért van erre szükség pár hónappal a Fidesz negyedik kétharmados győzelme után. Molnár Csaba lesz az árnyék-miniszterelnök helyettese, Kálmán Olga a szóvivő. Gyurcsány Ferenc nem kapott pozíciót.

„A megélhetési válság legfőbb okozója maga Orbán Viktor. Amíg Orbán Viktor marad, addig a válság is maradni fog. Ezért kell árnyékkormányt alakítani” – fogalmazott Dobrev vasárnapi programadónak nevezett beszédében, miután a DK elnöksége pénteken felkérte, hogy alakítson árnyékkormányt.

Dobrev szerinte csak akkor lesz ebben az országban béke, és akkor lesz jövője az európai Magyarországnak, ha „Orbán Viktor kormánya megbukik”. Ezt nevezte árnyékkormánya legfontosabb feladatának. Hazafias, európai politikát, baloldali alternatívát szeretnének kínálni a választóknak.

A hétfői sajtótájékoztatót elkezdték élőben közvetíteni a DK Facebook-oldalán, ám alig pár perc után megszakadt az adás. „A kormányzás politikai tevékenység” – mondta Dobrev a felvezetésben, ami még követhető volt online. Szerinte a kormányzás nem csak szakmai döntések sorozata, hanem értékvezérelt döntések sorozata, és az árnyékkormány ezért politikusokból áll.

A DK politikusa azt az elvet követte, hogy az árnyékkormány választott képviselőkből, politikusokból áll, és azt is elártula, hogy példaképnek a brit parlamentarizmust, a brit árnyékkormányt tekinti.

Méretes árnyékkormányt képzelt el Dobrev, 15 árnyékminisztert nevezett meg a sajtótájékoztatón a Magyar Hang tudósítása szerint. A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc nem kapott pozíciót.

Az árnyékkormány tagjai:

  • Molnár Csaba: árnyék-kancelláriaminiszter, az árnyék-miniszterelnök helyettese;
  • Arató Gergely: kormányprogramért felelős árnyékminiszter;
  • Mustó Géza: árnyék-belügyminiszter;
  • Rónai Sándor: árnyék-külügyminiszter;
  • Bodnár Zoltán: árnyék-pénzügyminiszter;
  • Dávid Ferenc: gazdasági árnyékminiszter;
  • Kordás László: bér- és munkaügyi árnyékminiszter;
  • Gy. Németh Erzsébet: szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter;
  • Komáromi Zoltán: egészségügyi árnyékminiszter;
  • Barkóczi Balázs: oktatási és kulturális árnyékminiszter;
  • Varju László: energia- és rezsiügyi árnyékminiszter;
  • Oláh Lajos: környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter;
  • Vadai Ágnes: honvédelmi árnyékminiszter;
  • Benedek Szilveszter: mezőgazdasági árnyékminiszter;
  • Szaniszló Sándor: önkormányzati árnyékminiszter.

Szitka Péter kazincbarcikai polgármestert a vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadónak kérte fel Dobrev, az árnyékkormány szóvivője pedig Kálmán Olga lesz.

Fotó: DK
Fotó: DK

Árnyékkormány-infók és Gyurcsány szerepe

A Magyar Hang tudósítása szerint újságírói kérdésre Dobrev arról beszélt, az árnyékormány sajtótájékoztatókat is fog tartani, így például lesznek

lesznek árnyékkormány-infók is.

Elismerte, hogy kevés nő van az árnyékkormányában, és ezzel ő sem elégedett. Saját közösségében is azt látja, hogy az aktivisták többsége nő, de ahogy választott tisztséget kell vállalni, valahogy elfogynak és férfiak kerülnek ezekre a posztokra.

A Magyar Hang megkérdezte tőle, hogy mi a DK, és személyesen az ő, illetve Gyurcsány Ferenc pártelnök felelőssége az ellenzék ápirlisi választási kudarcában. „Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben Magyarországon teljesen felesleges most már visszafelé tekingetnünk, felelősöket keresnünk, viszont annál fontosabb egy-két tapasztalatot leszűrnünk a jövőre” – adott kitérő választ Dobrev.

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc miért nem tagja az árnyékkormánynak, Kálmán Olga pedig azt mondta: a DK elnöke számtalanszor elmondta már az elmúlt években, hogy nem kívánna kormányzati szerepet vállalni.

Az árnyékkormányba főként a DK országgyűlési képviselői kerültek be, a tizenöt fős frakcióból helyet kapott Arató Gergely, Barkóczi Balázs, Varju László, Oláh Lajos, Gy. Németh Erzsébet, Komáromi Zoltán, Vadai Ágnes, Dávid Ferenc és Kordás László. Dobrev mellett két EP-képviselő, Molnár Csaba és Rónai Sándor szerepel még a névsorban.

Az árnyék-belügyminiszter Mustó Géza a kőbányai önkormányzat rendvédelemért és közbiztonságért felelős alpolgármestere, képviselője. A XVIII. kerület polgármestere Szaniszló Sándor, akit az MSZP-ből csábított át a DK 2020 elején. A Momentumból igazolt a DK-hoz 2020 novemberében Benedek Szilveszter. A párt mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakpolitikusa, a DK képviselője a Veszprém Megyei Közgyűlésben. Mostantól mezőgazdasági árnyékminiszternek is nevezheti magát.

Bodnár Zoltán az egyetlen tagja az árnyékkormánynak, aki nem a DK politikusa. Bodnár korábban az Eximbank vezérigazgatója és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke volt. A Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltjeként a szavazatok 2,1%-át szerezte meg a 2014-es önkormányzati választáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!