Telex Neked #2021. október: unod a..., unod a..., unod a politikát?

2021. december 29. – 15:12

Telex Neked #2021. október: unod a..., unod a..., unod a politikát?
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Októberben talán még az sem unta a politikát, aki már rég elfordult tőle. P mint politika, P mint Pegasus. És az megvan, hogy P mint Pandora? Ha a nagy pörgés közben nem volt időd elolvasni, most megtudhatod, miért veszélyesek a ftalátok, hogy lehet megmenteni még több magzat életét, és mi köze volt már megint a magyaroknak az orvosi Nobel-díjhoz. Az októberi statisztikáink jól mutatják, hogy te, kedves Telex-olvasó főleg a közélet iránt érdeklődsz, de legalább ennyire kattintasz csúnya bűnügyekre és szép történetekre is.

Amitől újra érdekes lett a politika

Már csak emlék, mikor még egy időre izgalmas volt a hazai politika. Az elmúlt évtized leginnovatívabb politikai ötlete volt az ellenzéki előválasztás. Az elsőre bonyolult és macerás jelöltválasztási procedúra izgalmas fordulatokat hozott, olyan embereket is ismét a közélet felé fordított, akik régen csalódtak az egészben. Újból megtapasztalhattuk, hogy a politika nemcsak felülről jött kinyilatkoztatásokból áll, hanem versenyről, kimunkált erőviszonyokról, stratégiai szövetségekről, egyeztetésekről, visszalépésekről szól, hogy egy ilyen demokratikus folyamat igenis képes kiszűrni azokat, akiknek nincs keresnivalója a közéletben. Ezek a boldog szép napok elmúltak, a lendület azóta kifulladt, az ellenzék nem sokat tudott profitálni belőle. Azok a dilemmák azonban, amelyek Dull Szabolcs október 18-i elemzésében olvashatók, most is ott tornyosulnak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek választott Márki-Zay Péter előtt.

Ami a politika hátsó fertálya

A politika egy kifogástalan öltönybe/kosztümbe öltözött, előkelő parfümmel illatosított és magasztos társadalmi célokról beszélő figura, de érdemes azért megnézni, mi van a ruha alatt (és főleg, mi van a zsebekben). Mi, a Telexnél a napi hírek szerelmesei vagyunk. Ebben az őrült rohanásban sokszor csak arra van idő, hogy igyekezzünk minél alaposabban megvilágítani a napi történések hátterét. Az oknyomozó újságírás más műfaj: aprólékos, időigényes munka, aminél előre kiszámíthatatlan, hogy zsákutcába visz vagy nagy felfedezésekhez vezet. Büszkék vagyunk arra, hogy a Direkt36 oknyomozó műhely a Telexen jelenteti meg leleplező anyagait. Először a magyar hatóságok által civilek, újságírók, politikusok ellen alkalmazott izraeli kémszoftverről, a Pegasusról szóló cikkeket publikálták nálunk, októberben pedig jött a másik P-betűs sztori: a Pandora-ügy. A valaha volt legnagyobb nemzetközi offshore-adatszivárgással összesen 11,9 millió file került nyilvánosságra 14 olyan cégtől, amelyek offshore cégek létrehozásával és működtetésével foglalkoznak. Nemcsak Tony Blair egykori brit miniszterelnök vagy Putyin egyik legközelebbi szövetségesének üzelmeire derült így fény, vagy Andrej Babis cseh kormányfő 22 millió dollár értékű, saját mozival és két úszómedencével is rendelkező kastélyára a francia Riviérán, hanem Rogán Antal és Mészáros Lőrinc bizalmasainak titkos külföldi üzleteire is.

Ami fontos, de lehet, hogy elmentél mellette

Az például megvan, hogy a ftalátoknak nevezett szintetikus vegyi anyagok élelmiszer-tároló edényekben, kozmetikai cikkekben, parfümökben és gyermekjátékokban is fellelhetők? És hogy ezek az anyagok egy amerikai kutatás szerint 91-107 ezer idő előtti elhalálozáshoz járulhatnak hozzá az Egyesült Államokban évente? Ebből az interjúnkból pedig egy, a többi sorstársa iránt elkötelezett nő, Ladjánszki Bernadett példájából tudhattuk meg, hogy a nem túl drága epesavszint méréssel milyen könnyen kiszűrhető lenne a terhességi kolesztázis nevű betegség, amellyel megmenthetők lennének a magzatok. Janecskó Kata cikkének köszönhetően az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgálatot indított, hogy az epesavszintmérés bekerüljön a hazai szülészet-nőgyógyászati protokollba. Októberben egyébként a hőmérséklet és az érintés érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért az amerikai David Julius és az Egyesült Államokban élő, libanoni születésű Ardem Patapoutian kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat. Talán hiányérzetünk is lenne, ha nem lenne ennek a hátterében is néhány magyar. A mostani díj fontos tudományos előzményének számítottak a szegedi Jancsó Miklós (1903-1966) farmakológus professzor kutatásai, majd pedig a Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1984-ben végzett, ma már külföldön dolgozó Szállási Árpád tudományos felismerései.

Ami nekünk volt fontos, de talán Neked is az

Októberben ünnepelte a Telex az első születésnapját. 2020. október 2-án délután négykor feszült tekintetek vettek körül egy számítógépet, amelyen elindult az a portál, amit most is olvasol. Ezt a kezdeményezést az olvasók bizalma és támogatása segítette tető alá hozni. Kinek dolgozunk? Nem, nem a kormány megdöntésére szövetkezett külföldi és hazai ellenséges erőknek, hanem – számunkra egyszerű a válasz – Neked, az olvasónak. Az itt látható videóban a támogatóink mesélnek, itt pedig kollégáink visszaemlékezéseit olvashatod a kezdetekről, az alapítást övező érzelmi hullámvasútról, a folyamatos kialvatlanságról, és arról, hogyan is jött létre az a jól szervezett hangyaboly, ami egy hegyet akart ismét összehordani.

Amit úgy hívunk, egyenes beszéd

Szeretem Cserhalmi Györgyöt mint színészt, és Cserhalmi Györgyöt, aki szeret egyenesen beszélni. Több interjút láttam vele, amelyekben mosolyogva olvas be olyanoknak, akikre mások a saját egzisztenciájukat féltve még utalgatni sem mernek. Cserhalmi októberben Veiszer Alinda műsorában volt vendég, amelyről mi írásos összefoglalót közöltünk. Hadd idézzek a beszélgetésből egy részt:

– És [most] az MMA előtt be volt tojva?
– Nem. Mitől lettem volna? Ha be lettem volna tojva, akkor más beszédet mondok.
– És mire számított, mi lesz, ha elmondja azt a beszédet?
– Erre nem számítottam, ami lett.
– Arra nem számított, hogy ilyen hangos ellenérzéseket vált ki?
– Nem. Én azt gondolom, hogy ez tök igaz, amit én elmondtam.

Ha valaki nem emlékezne: Cserhalmi Györgyöt tagjai közé választotta a kormány által életre hívott Magyar Művészeti Akadémia, és ha már így alakult, akkor ő elment és székfoglaló beszédében a Színház- és Filmművészeti Egyetem tönkretételéről beszélt a tisztes társaság előtt. Az interjúban szó van a frontról hazakerült depressziós apjáról, 1956-ról, a nevelőintézetről, 1968-ról, a hazafiságról, a mai politikusokról és Vidnyánszky Attiláról, a Nemzeti Színház igazgatójáról is.

Aminél aligha van szürreálisabb

Semmi közöm a vadászathoz, és szerintem vagyunk még így ezzel néhány millióan ebben az országban. A kormányunk viszont, amelyben van néhány igencsak lelkes vadász, 17 milliárd forintot költött a vadászati világkiállítás megszervezésére, a rendezvény helyszínéül szolgáló Hungexpo felújítására pedig még 55 milliárdot – utóbbi beruházás legalább később másoknak is hasznosul. Fotósunk, Németh Sz. Péter napokon és órákon át bámulta a kitömött állatokat, illetve a kitömött állatokat bámuló embereket a kiállítási csarnokban, és egészen szürreális képek születtek egy egészen szürreális eseményről. Egyébként hiába mondják, hogy a vadászat szükséges, meg a természet szerelmesei űzik, meg kiváló sport, meg férfias erőpróba, ebben a cikkünkben elolvashatja hogy a vadászat igazából egy zárt, úri időtöltés, amire mindig rátelepszik az aktuális elit. Így volt ez Horthy alatt, a Kádár-rendszerben és így van most is.

A hónap képe az október közepéig tartó, éves szinten is legbizarabb hazai eseményén készült: az Egy a természettel című gigakiállításon. A húsz napon át tartó rendezvénysorozat megtérülését Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint nem érdemes pénzben mérni. Fotósunk Németh Sz. Péter mindannyiunk helyett alaposan és többször is bejárta a vizuális ingerekben gazdag rendezvényt. Alaposan rácsodálkozó képei mellett őszinte sorait ebben a cikkben láthatják, olvashatják. A Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
A hónap képe az október közepéig tartó, éves szinten is legbizarabb hazai eseményén készült: az Egy a természettel című gigakiállításon. A húsz napon át tartó rendezvénysorozat megtérülését Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint nem érdemes pénzben mérni. Fotósunk Németh Sz. Péter mindannyiunk helyett alaposan és többször is bejárta a vizuális ingerekben gazdag rendezvényt. Alaposan rácsodálkozó képei mellett őszinte sorait ebben a cikkben láthatják, olvashatják. A Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Amit a legjobban szerettél te, kedves olvasó

Megnéztem a statisztikáinkat, milyen cikkekre kattintottak a legtöbben októberben a Telex olvasói. Adataink eddig is azt mutatták, hogy elsősorban a közélet dolgai iránt érdeklődve kattintanak az emberek a Telexre, de a számok jól mutatják a kíváncsiság hatalmát, mert a második helyen a bűnügyek állnak. Októberben a két legolvasottabb cikkünk ez ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményeiről szólt. Címszavakban a többi októberi toplistás írás:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!