Az Emmi vizsgálatot indított, hogy az epesavszintmérés bekerüljön-e a szülészet-nőgyógyászati protokollba

2021. október 15. – 16:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vizsgálatot indított, hogy az epesavszintmérés bekerüljön-e a szülészet-nőgyógyászati protokollba – a Telex megkeresésére erről írt válaszában a minisztérium.

Néhány nappal ezelőtti cikkünkben írtunk arról, hogy a terhességi kolesztázis, más néven terhességi epepangás egy alattomos betegség, amely 140-ből 1 kismamát érint. Tipikus tünete a kínzó, elviselhetetlen viszketés. Ha nem ismerik fel időben, vagy ha nem kísérik szorosan figyelemmel a beteg állapotát, végzetes lehet a magzatra nézve. Van egy viszonylag egyszerű, nem is drága megoldás a tragédiák elkerülésére: az epesavszint-mérés, ami azonban a magyarországi rutinnak nem része.

A témában Ladjánszki Bernadettel készítettünk interjút, aki emiatt veszítette el tavasszal a kislányát a terhessége 36. hetében: a babának az anya vérében lévő epesav miatt leállt a szíve. A tragédia után úgy döntött: mozgalmat indít, nyíltan beszél a velük történtekről, és eléri, hogy változzon az itthoni gyakorlat. Mindössze hat hét alatt már három egyetemi kórházban elérte a legfontosabb célját. (Az epesavmérés a Debreceni Egyetemen is elérhető Magyarországon, ott már több mint egy éve.)

Lapunk az Emmi-nél is érdeklődött, arra voltunk kíváncsiak, hogy mérlegelik-e jelenleg Magyarországon olyan protokoll kialakítását, ami rutinvizsgálatként vezetné be az epesavmérést a várandós kismamák számára a terhességi kolesztázis kiszűrésére, illetve, hogy tervezik-e a betegség által érintett nők esetében a rendszeres epesavmérést a magzati halálozás megelőzése érdekében. A minisztérium a következőket válaszolta megkeresésünkre:

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az emberek egészségügyi ellátása kapcsán a mindenkori legmagasabb szakmai színvonalat várja el az egészségügyi ellátásban tevékenységet végző szakemberektől. Mindemellett a szakmai irányelvek folyamatosan aktualizálásra kerülnek.
A megkeresés tárgyára vonatkozóan felkértük az Egészségügyi Szakmai Kollégium illetékes tagozatát, hogy tájékozódjanak a nemzetközi szakmai irányelvek tartalmáról, illetve vizsgálják meg, hogy szakmailag indokolt-e beépíteni a szülészet-nőgyógyászati ellátás protokolljába az epesavszintmérést. Az EMMI a beérkező szakmai állásfoglalást követően tud teljes körű választ adni erre vonatkozóan.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!