Rogán Antal és Mészáros Lőrinc bizalmasainak titkos külföldi üzleteire is fény derül a legújabb offshore-kiszivárgásban

Rogán Antal és Mészáros Lőrinc bizalmasainak titkos külföldi üzleteire is fény derül a legújabb offshore-kiszivárgásban
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Éjszakába nyúlt egy parlamenti ülésnap 2016 május végén: az offshore cégek elleni fellépésről vitáztak a magyar képviselők.

Az apropót a nem sokkal korábban kiszivárgott Panama-iratok adták, amelyek addig soha nem látott részletességgel tárták fel, hogyan rejtik el vagyonukat különböző egzotikus országokban a világ vezető politikusai, nagyvállalkozók, hírességek és bűnözők.

A kormány képviselői különösen kemény szavakat használtak, és igyekeztek úgy beállítani, mintha a probléma csak a baloldali ellenzéket érintené. „Amikor 2010-ben a jelenlegi kormány hivatalba lépett, virágzott az offshore biznisz Magyarországon. (...) Az ellenzékre eddig sem számíthattunk és nem számíthatunk az offshore elleni küzdelemben. Ez azért van így, mert az ellenzék mind a mai napig tele van offshore-ügyekkel” – mondta a vitaindító beszédében Dömötör Csaba, a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda egyik államtitkára.

Míg Dömötör a kormány offshore-ellenes intézkedéseit taglalta, nyolcezer kilométerrel távolabb, a Brit-Virgin-Szigeteken egy offshore szolgáltatásokra szakosodott cég épp az utolsó simításokat végezte egy befolyásos kormányközeli ügyvéd, Kertész Balázs karibi cégvásárlásával kapcsolatban.

A Rogán Antal jobbkezeként elhíresült Kertész Balázs 2016. május 9-én vásárolta meg a Nanga Group Ltd. összes részvényét (amelyeket az iratok szerint 50 ezer dolláros, vagyis akkori árfolyamon 13,85 millió forintos értéken tartottak nyilván), és ekkor nevezték ki a cég egyedüli igazgatójának is. A brit-Virgin-szigeteki offshore szolgáltató cég májusban végezte el az ezzel kapcsolatos adminisztratív feladatokat, majd június 2-án postázta Kertésznek az ezekről szóló 821 dolláros (230 ezer forintos) számlát. A cím Kertész akkori, a Parlamenthez közeli Aulich utcában található irodája volt, ahol korábban Rogán Antal és Habony Árpád is rendszeresen találkozott Kertésszel.

Mindez egy újabb, és egyben a valaha volt legnagyobb nemzetközi offshore adatszivárgásból, a Pandora-iratokból derül ki. Összesen 11,9 millió file szivárgott ki 14 olyan cégtől, amelyek offshore cégek létrehozásával és működtetésével foglalkoznak. Az iratokat az International Consortium of Investigative Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) nevű hálózat szerezte meg, és ők koordinálták a nemzetközi újságírói csapat munkáját. A nyomozáson világszerte több mint 600 újságíró dolgozott 150 szerkesztőségből, a projekt egyedüli magyar résztvevője a Direkt36 volt.

A kiszivárgott adatok szerint Kertész Balázs mellett offshore területen üzletelt több olyan ember, akik bár politikai tisztséget nem viselnek, fontos szerepet töltenek, illetve töltöttek be az elmúlt évtizedben felépített kormányközeli gazdasági birodalomban.

  • Jászai Gellért, a 4iG informatikai vállalat vezetője, korábban Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik legfontosabb irányítója
  • Nyerges Zsolt, az Orbán család régi ismerőse, korábban évekig Simicska Lajos jobbkeze volt
  • Horváth László, kormányközeli vállalkozó, tiszteletbeli kazah konzul

A kiszivárgott offshore-iratokból fény derül számos befolyásos külföldi politikus és üzletember titkos üzleteire is. Kiderült például, hogy Andrej Babis cseh kormányfő offshore cégeken keresztül vásárolt meg egy 22 millió dollár értékű, saját mozival és két úszómedencével is ellátott kastélyt a francia Riviérán. Kiszivárogtak emellett részletek Tony Blair egykori brit miniszterelnök offshore üzleteiről, valamint Vlagyimir Putyin egyik legközelebbi szövetségesének pénzügyi tevékenységéről. (További részletek olvashatók a projekt nemzetközi szálairól ebben a cikkben.)

Az offshore cégek olyan – gyakran egzotikus országokban bejegyzett – társaságok, amelyeket általában két célból szoktak használni. Egyrészt ezeknek a cégeknek a segítségével el lehet érni, hogy a tulajdonosaik kevesebb adót fizessenek máshol végzett üzleti tevékenységük után. Másrészt általában rendkívül nehéz hozzáférni ezeknek a cégeknek a tulajdonosi adataihoz, így alkalmasak titkos üzletelésre vagy megkérdőjelezhető módon szerzett vagyonok elbújtatására. Bár önmagában az offshore cégek tulajdonlása és használata törvényes, e két tulajdonságuk miatt sokan károsnak tartják a működésüket.

Rogán jobbkeze a karibi térségben

Amikor Kertész Balázs 2016 májusában megvásárolt egy brit-Virgin-szigeteki céget, a szélesebb nyilvánosság előtt még nem igazán volt ismert a neve. Az Index csak fél évvel később mutatta be őt részletes portréban Rogán Antal bizalmasaként: a cikk szerint Rogán belvárosi polgármestersége idején Kertész volt a befolyásos fideszes politikus „háttérbe húzódó gazdasági jobbkeze”. Emellett Kertész feleségének cégére bízták Rogán találmányának hasznosítását is, Kertész egyetemi évfolyamtársának, Kosik Kristófnak az ügyvédi irodája pedig a Rogán által kezdeményezett letelepedésikötvény-üzlet egyik nagy nyertese volt.

Kertész – aki korábban maga is fideszes önkormányzati képviselő volt a Belvárosban – még az állami gázüzlethez is közel került, miután az Orbán-kormány delegáltjaként előbb bekerült a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség felügyelőbizottságába, majd később az igazgatótanácsának lett a tagja. A szervezet feladata Magyarország stratégiai olaj- és gázkészletének tárolása és ennek megszervezése.

Kertésznek jelenleg többek közt vagyonkezeléssel és tanácsadással foglalkozó cégei vannak, ezeket tavaly egy gellérthegyi villába költöztette, de saját lakcímeként a svájci Zug városában található luxusotthonát tünteti fel.

A Nanga Group Ltd. megvásárlásával kapcsolatos dokumentumok között Kertész magyar útlevelének és svájci tartózkodási engedélyének másolata is megtalálható. A céget 2012-ben alapították, és egy offshore szolgáltató címére bejegyzett, számos más brit-Virgin-szigeteki cégben részvényesként feltűnő Harris Worldwide Ltd. nevű cég volt a tulajdonosa egészen Kertész 2016-os tulajdonszerzéséig.

Többek között ilyen iratok szivárogtak ki Kertész offshore-üzletéről
Többek között ilyen iratok szivárogtak ki Kertész offshore-üzletéről

Arról azonban nem érhetők el információk, hogy pontosan mivel foglalkozik a Nanga Group és hogy mekkora értékű vagyonelemeket birtokol, ahogy azt sem lehet tudni, hogy még jelenleg is Kertész-e a tulajdonosa. Kertészt kerestük emailen, illetve egy levelet is hagytunk a cégei székhelyéül működő gellérthegyi villának a postaládájában, de nem érkezett tőle válasz.

Svájci számla és három offshore cég a Mészáros-birodalom intézőjénél

Részletesebb információk találhatók a kiszivárgott dokumentumokban azonban egy másik kormányközeli üzletember, Jászai Gellért üzleteiről, aki Kertészhez hasonlóan szintén a Brit-Virgin-Szigeteket választotta három cége számára is.

Jászai még a kétezres évek elején az ingatlanpiacon és befektetési területen szerzett ismertséget, majd az Orbán-Simicska konfliktus után épülő Mészáros-birodalom

egyik legfőbb intézőjévé vált. 2015-ben lett a Konzum Nyrt. tőzsdei cég elnök-vezérigazgatója, amelybe Mészáros Lőrinc 2017 februárjában szállt be.

Ebben az időszakban, 2017 februárjában és márciusában három cég alapítását is intézték a Brit-Virgin-Szigeteken, amelyeknek – az offshore szolgáltatótól kiszivárgott e-mailek és egyéb iratok szerint – Jászai Gellért volt a végső tulajdonosa.

A cégbejegyzéssel kapcsolatos dokumentumok szerint a cégek célja többek között az volt, hogy bankszámlát birtokoljanak egy svájci banknál, a VP Bank Schweiznél. Ez a pénzintézet a liechtensteini VP Bank svájci leánycége, amely már 1988 óta működik. „A zürichi Paradeplatz közelében, a Talstrassén található irodáinkkal a svájci bankszíntér szívében helyezkedünk el” – áll a bank honlapján. A Direkt36 kérdésére Jászai informatikai cége, 4iG azt közölte, hogy a három offshore cég közül csak egynek volt számlája a VP Banknál, de ezen „semmiféle vagyon és pénzmozgás nem volt”.

A kiszivárgott dokumentumokból az is kiderül, hogy az alapításukat megelőzően mekkora vagyont terveztek a cégeknek:

  • Albury Management Ltd. – becsült vagyon: 10 millió svájci frank (2,9 milliárd forint)
  • Crompton Finance Ltd. – becsült vagyon: 10 millió svájci frank (2,9 milliárd forint)
  • Burt Investment Ltd. – becsült vagyon: 5 millió svájci frank (1,45 milliárd forint)

A cégbejegyzéssel kapcsolatos iratok szerint ezek a vagyonelemek nagyrészt abból álltak össze, hogy Jászai az offshore cégeken keresztül magyar és svájci vállalatoknak volt a tulajdonosa. Ilyen tulajdonrészeknek ugyanakkor a nyilvánosan elérhető magyar és svájci cégadatokban nem találtuk nyomát. Rákérdeztünk Jászainál, hogy pontosan mely cégekben volt tulajdonrésze, de erre és a vállalatok tevékenységével kapcsolatos a kérdéseinkre nem válaszolt a 4iG.

Néhány irat az egyik offshore-cégről, amelyet Jászai alapított
Néhány irat az egyik offshore-cégről, amelyet Jászai alapított

A brit-Virgin-szigeteki cégközlöny szerint 2020 júliusában kezdeményezték mindhárom érintett offshore cég felszámolását. Ez tíz nappal az után történt, hogy Mészáros Lőrinc kiszállt a 4iG-ből, amely ezzel Jászai ellenőrzése alá került. Megkérdeztük Jászaitól, hogy ennek a két eseménynek köze volt-e egymáshoz, de a cégétől kapott válasz szerint ő akkor már nem állt kapcsolatban az offshore cégekkel. A 4iG állítása szerint ugyanis Jászainak „2017 júliusa óta a felsorolt társaságok egyikéhez sincs köze”. Hozzátették, hogy Jászainak „nincsenek offshore érdekeltségei, és nem rendelkezik eltitkolt vagyonnal”.

Megkérdeztük Jászaitól, hogy ebben az esetben miért szállt ki olyan gyorsan a 2017 márciusi alapítás után a három brit-Virgin-szigeteki cégből, és hogy kinek adta el őket. Ezekre a kérdésekre a 4iG nem válaszolt, mivel szerintük a kérdések magán-és üzleti titkokra vonatkoznak.

A Brit-Virgin-Szigetek 2010 előtt

A kiszivárgott iratok között felbukkannak további kormányközeli üzletemberek is, akiknek korábban, 2010 előtt voltak céges érdekeltségeik a Brit-Virgin-Szigeteken.

  • Előkerült egy irat, amely szerint Nyerges Zsolt volt az igazgatója egy Pannone Management Limited, Brit-Virgin-Szigeteken bejegyzett cégnek. Az egykori szolnoki ügyvéd az Orbán család személyes barátjaként vált a Fidesz-közeli gazdasági birodalom egyik fontos szereplőjévé, és éveken át Simicska Lajos jobbkezeként tevékenykedett. A kiszivárgott irat is ebből az időszakból – konkrétan 2009-ből – származik. Ugyan a dokumentumból nem derül ki, hogy milyen tevékenységet végzett a cég, de ez az első konkrét jele annak, hogy Simicska köre is használt offshore cégeket. Nyerges a megkeresésünkre annyit közölt, hogy soha nem nyilatkozik üzleti ügyekről. A kiszivárgott iratok szerint a Pannone Managementet 2011-ben megszüntették.
  • Horváth László, kormányközeli vállalkozó, tiszteletbeli kazah konzul 2009-ben – egy ügyvéden keresztül a Brit-Virgin-Szigeteken bejegyzett, L.A.C. International Ltd. nevű céggel kapcsolatban e-mailezett egy offshore szolgáltató céggel. „A L.A.C. International Ltd.-nek Horváth László 2004-től megszűnésig volt igazgatója. A cég tevékenységi köre tanácsadás jellegű volt, gazdasági eseményt nem bonyolított. Sajnos már elévülési időn túli időszakról nem állnak rendelkezésre beszámolók, hogy a cég vagyoni-, pénzügyi helyzetéről hiteles információkat közölhetnék” – írta a Direkt36 kérdésére Horváth magyar cégének, a L.A.C. Holding Zrt.-nek a gazdasági vezérigazgató-helyettese. A kiszivárgott dokumentumok szerint a brit-Virgin-szigeteki céget 2010-ben, előző évi tartozásai miatt szüntették meg.

A diszkréció legmagasabb fokát ígérik

A nemzetközi piacon számos cég specializálódott arra, hogy megfelelő díj ellenében az ügyfeleik számára különböző egzotikus országokban offshore cégeket jegyezzenek be vagy vásároljanak, és ezeket kezeljék. Bár ebben az iparágban kiemelten fontos a diszkréció, az elmúlt években többször szivárogtak ki belső iratok és adatok az ilyen offshore szolgáltató cégek tevékenységéről.

Míg a 2016-ban publikált Panama-iratok csak egy szolgálató, a panamai székhelyű Mossack Fonseca ügyvédi iroda belső dokumentumait tartalmazták, a most nyilvánosságra hozott Pandora-iratokban összesen 14 offshore szolgáltató adatai találhatók.

A most kiszivárgott iratok egyértelművé teszik azt is, hogy az offshore világot nemcsak távoli, egzotikus szigetországokban működő, kétes hátterű cégek és ügyvédek tartják fenn, hanem valójában ez a rendszer része a nemzetközi pénzügyi mechanizmusoknak. Az offshore szolgáltatók nagy bankokkal és ügyvédi irodákkal működnek együtt a világ pénzügyi központjaiban. Az egyik magyar kormányközeli érintett környezetéből származó információk szerint az ő esetében is az történt, hogy a svájci bankja ajánlott neki olyan szolgáltató céget, amely el tudta intézni az offshore cégek alapítását.

A nagy pénzügyi szereplőkkel szorosan együttműködik a Trident Trust nevű cég is, amely népszerűnek bizonyult a magyar kormányközeli szereplők köreiben. Ennek a cégnek a szolgáltatásait vette igénybe Kertész Balázs, Jászai Gellért, Nyerges Zsolt és Horváth László is.

„A Trident Trust egy relatíve nagyobb szereplő” – magyarázta egy offshore szolgáltatással foglalkozó, névtelenséget kérő magyar forrás, aki hozzátette, hogy sok más cégszolgáltatóhoz hasonlóan a Trident is angolszász háttérrel indult. A kiszivárgott anyagokban a cég maga is leírja, hogy az első irodáikat a brit fennhatóság alatt álló Csatorna-szigeteken alapították még a 70-es évek végén, majd onnan terjeszkedtek tovább a karibi szigetvilágra. Ma már több mint 900 alkalmazottjuk van, és jelen vannak Ázsiában, Afrikában és az amerikai kontinensen is.

„Az ügyfeleink között megtalálhatók a világ legnagyobb bankjai, a Fortune 500 listán található cégek, valamint vagyonos magánszemélyek és családjuk is” – írja magáról a Trident az egyik kiszivárgott anyagban. A Trident nem válaszolt a Direkt36-nak a magyar kormányközeli ügyfelekkel kapcsolatban feltett kérdésekre, de egy válságmenedzselésre szakosodott londoni tanácsadó cégen keresztül küldtek egy rövid közleményt, amelyben többek között az áll: „A Trident minden egyes szolgáltatóját a tevékenységi helyén szabályozzák, és teljes mértékben elkötelezett az összes vonatkozó szabály betartására. A Trident rendszereresen együttműködik a hatóságokkal. Az ügyfeleiről a médiának nem ad ki információt”.

Kertész és Jászai karibi cégeiben a Trident egyik korábbi vezetője igazgatóként is megjelent: a svájci származású Irène Spoerry, aki 25 éven keresztül volt a Trident Trust Group ügyvezető igazgatója. (Kertész cégében Spoerry még Kertész érkezése előtt volt igazgató, míg Jászai mindhárom cégének bejegyzésekor Spoerryt jelölték meg az egyik igazgatóként.)

Jászai offshore ügyeinek intézésében emellett szerepet vállalt a – szintén Spoerry által vezetett – ciprusi Stratus Associates Limited nevű cég is, amely az alábbi szöveggel reklámozza magát a honlapján: „A Stratus Group mindig a biztonság és diszkréció lehető legmagasabb fokát biztosítja. Ügyfeleket csak ajánlás útján fogadunk. (...) A kockázatok vagy elhárításra kerülnek, vagy fel sem merülnek.”

Irène Spoerry a Direkt36 kérdésére azt írta, hogy ha bíróság kötelezi őket, akkor szívesen válaszolnak minden általunk említett kérdésre. Ennek hiányában azonban elzárkózott a részletek közlésétől, és csak annyit erősített meg, hogy a Nanga Groupnak korábban igazgatója volt, és állítása szerint már 2019-ben távozott a Jászai számára alapított offshore cégektől is.

A magyar cégadatokhoz az Opten szolgáltatását használtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!