Több régi MMA-tag hüledezett Cserhalmi György kritikus székfoglaló beszédén

2021. szeptember 1. – 12:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Cserhalmi György a Magyar Művészeti Akadémia tagja lett, és székfoglalójával többekben megütközést keltett – értesült a Népszava. A lap megpróbálta megszerezni az ominózus beszédet, ám azt végül nem bocsátották a rendelkezésükre.

A színész a Népszava értesülése szerint sok mindenről beszélt, egyebek mellett szóba hozta a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításának ügyét, ahol szerinte az oktatás korábban „okos, értékes, érzéki, európai” volt, és támadta azt az érvelést, amely szerint az egyetemről nem hazafiak kerültek ki. Azt mondta, „egy olyan országban szeretne élni, ahol a politika nem téveszti össze magát a tízparancsolattal, ahol hihetünk magunkban és hisznek nekünk.” A székfoglalóban elhangzott általánosabb bírálat is a kormányzat irányába:

„A hatalom ma is egyféleséget akar, egy olyan masszát, amelyből egyformára lehet szaggatni az itt lakókat, és ha ehhez nem hasonultok, akkor nem vagytok jó honleányok és honfiúk. Isten ne adja, hogy ebben a hazában újra bizonyítani kelljen, hogy ki a jó hazafi. (…) Kell a változás, de csak olyan, ami velünk átbeszélve, a mi egyetértésünkkel történik, minden más történés nem csak hasonlít az erőszakra, hanem maga az erőszak, mégpedig a leggonoszabb időket idézi. Ne menjünk ebbe bele. Ez egy rossz út rossz állomása, amely nemcsak a jövőnkre hoz szégyent, hanem a múltunkra is, a jelent pedig elviselhetetlenné teszi.”

Cserhalmi szóba hozta Horthy Miklóst és Kádár Jánost azzal a konklúzióval, hogy „járjuk a helybent”. A kritikus hangvételű beszédet a Népszava szerint visszafogott taps fogadta. Nagy Viktor, az MMA tagozatvezetője állítólag megjegyezte, hogy több ponton tudna vitatkozni a székfoglalóval. Az MMA titkárságától a lap kikérte a beszéd teljes szövegét, de Cserhalmi Györgyre hivatkozva, aki korábban szóban hozzájárult a szöveg átküldéséhez, végül nem adták ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!