Kijött egy, a vendéglátósok 90 százalékának betarthatatlan új szabály, az ITM módosítást ígér

2021. október 11. – 12:07

frissítve

Kijött egy, a vendéglátósok 90 százalékának betarthatatlan új szabály, az ITM módosítást ígér
Szakácstanuló nyári diákmunkán egy étterem konyhájában 2020. júliusban – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kijött egy irreális, a magyar vendéglátósok 90 százalékának betarthatatlan új rendelet, ami szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. Szakmai szervezetek egyelőre értetlenül állnak a dolog előtt, velük senki nem egyeztetett, ők is keresik a minisztériumot, hogy jelezzék, a munkaerőhiánytól már így is szinte térdre kényszerült ágazat szereplőitől lehetetlent kérnek. Választ egyelőre nem kaptak.

Frissítés: Hétfőn késő délután az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte, hogy kezdeményezik a képesítési követelmények rendeletének módosítását. Azt írták, a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. „Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását. A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése. A javaslat részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot”.

Az eredeti cikkünk:

Korábban a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, majd pár nappal ezelőtt az egyik vendéglátós szakmai szervezet egy Facebook-posztban írt arról, hogy korábban elegendő volt, ha minden konyhai, cukrászati műszakban legalább egy szakképzett személy jelen volt, a többi munkavállaló pedig akár szakképzettség nélkül is végezhette a munkáját. Az új rendelet alapján a szervezetek értelmezése szerint ez már nem elegendő.

Az új szabály (itt olvasható) értelmében kizárólag szakképesítéssel lehetne megsütni például a krumplit, kidíszíteni a tortát, elkészíteni a fagyit vagy bepanírozni a húst.

Ugyanis már nem megfelelő, ha a konyhán vagy cukrászüzemben egyetlen vezető szakács vagy cukrász rendelkezik szakképzettséggel és felügyeli a többiek munkáját, hanem minden munkavállaló számára szükséges a végzettség, aki az ételeket, italokat, cukrászati termékeket előállítja.

A kiszolgáláshoz nem kell szakképzettség, de felügyelet igen. A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével.

A hivatkozott rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, sőt, szeptember 1-jén már hatályba is lépett, vagyis már több mint egy hónapja érvényben van, annak ellenére, hogy eddig sem a médiában, sem a vendéglátósok körében nem igazán kapott visszhangot.

Egy vendéglátós szervezet vezetőjével beszéltünk az új szabályról, ő arra kért minket, névtelen forrásként hivatkozzunk rá.

„Nem akarjuk elhinni”

„Mi is értelmezzük, nem akarjuk elhinni, hogy ilyen létezhet” – mondta, amikor az érintett rendeletről kérdeztük. Arról beszélt, hogy irreálisnak tartják az új szabályt, és próbálnak tájékozódni a különböző hatósági osztályoktól, hogy „ez pontosan mi lehet”, mert finoman szólva „nem teljesíthető”, nem életszerű a jogalkotói elvárás.

Már két évvel ezelőtt, a járvány előtt sem lett volna életszerű, de most, ebben a nagyon jelentős munkaerőhiánnyal sújtott időszakban meg pláne nem. „Ez konkrétan lehetetlen”, ha ezt mindenki megpróbálná betartani, akkor a vendéglátóhelyek körülbelül 10 százaléka maradhatna nyitva – összegzett forrásunk. Ez nemcsak a gyorséttermek és a nagyon kicsi helyek, kifőzdék számára teljesíthetetlen, hanem a teljesen átlagos éttermek számára is – tette hozzá. Megkereséseikre egyelőre nem kaptak választ, remélik, hogy hamarosan tisztul a kép. Szerintük a vendéglátósok nagy többsége valószínűleg nem is hallott az új rendeletről.

Kérdés, hogy egyáltalán miért dönthettek úgy a minisztériumban, hogy szükség van erre a rendelkezésre. Nem valószínű, hogy valami EU-s direktíváról van szó, mert „nemzetközi szinten sincs elég dolgozó a turizmusban és vendéglátásban, egy ilyen rendelet bárhol a világon komolytalan lenne” – mondta forrásunk, aki szerint a szakmával egyáltalán nem egyeztettek arról, hogy be akarják vezetni ezt az előírást. Egyszer csak megjelent a Magyar Közlönyben, és azóta mindenki próbálja kideríteni, hogy ez hogyan történhetett. Szerinte nem nagyon lehet más magyarázat, mint hogy egy hibáról van szó, annyira betarthatatlan a dolog,

„bármilyen embert alig találunk, nemhogy szakképzettet” – mondta.

Köztudott, hogy évek óta óriási a munkaerőhiány a vendéglátásban, és a járvány csak tovább súlyosbította a problémát, a bezárások miatt szinte mindenhol leépítések voltak, és az ágazatban dolgozók közül sokan a bizonytalanságot megelégelve máshol keresnek boldogulást.

Bár messze nem csak a gyorséttermeket hozhatja nagyon nehéz helyzetbe az új rendelet, csütörtökön kerestük a McDonald’s, a Burger King és a KFC sajtóosztályát is, beszámolunk róla, ha válaszolnak.

Aznap kerestük továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztériumot is, ahol egyebek mellett arról érdeklődtünk, miért tartották szükségesnek az új szabály bevezetését, egyeztettek-e valamilyen szakmai szervezettel a rendelkezés kialakítása előtt, mikortól ellenőrzik a betartását és milyen szankciókra számíthatnak a szabályszegők. A tárca hétfőn, cikkünk megjelenése után közölte mindazt, amit a cikk elején frissítésként olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!