Gulyás: Az Egyesült Államoknak nagyobb problémái vannak a demokráciával, mint Magyarországnak

2021. december 2. – 12:15

frissítve

Gulyás: Az Egyesült Államoknak nagyobb problémái vannak a demokráciával, mint Magyarországnak
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre követjük a csütörtöki kormányinfót.

Befejeződött a kormányinfó, így a közvetítésünk is.

A kormány annak fényében dönt a koronavírus elleni tabletták beszerzéséről, hogy az mennyire hatékony. „Minden olyan közös beszerzésben részt veszünk, amely segít abban, hogy a koronavírus terjedését meg tudjuk akadályozni” – mondta Gulyás az Euronews kérdésére.

Szó volt az Egyesült Államok elnöke által összehívott Demokrácia csúcsról, amelyre Magyarország az EU-ból egyedüliként nem kapott meghívást.

„Ha valahová minket nem hívnak meg, akkor ott az EU nem foglalhat állást, hiszen a külpolitikai álláspont csak minden tag egyetértésével alakítható ki” – mondta Gulyás a lisszaboni szerződés re hivatkozva.

„Nincsenek Magyarországnak olyan súlyos demokráciaproblémái, mint az Egyesült Államoknak. Magyarországon nem tartunk ott, hogy a választók közel egyharmada azt gondolja, hogy a választást elcsalták.”

A Magyar Hang két kérdését a Telex tette fel, hiszen a lap munkatársát továbbra sem engedik be a Kormányinfóra.

Augusztusban Ujhelyivel közös sajtótájékoztatót tartott Gulyás egy programról (Lélekvakcina), ami a gyermekek mentális egészségéről szólt a járvány alatt. A lap úgy tudja, nem valósult meg azóta sem, és szintén úgy tudják, Maruzsa államtitkár azzal beszélt, hogy a magyar kormánynak is van ilyen tematikájú programja. A kérdés az volt, miért nem lett semmi abból a programból, amihez közösen állt ki Gulyás és Ujhelyi, illetve mik azok a saját programok, amik miatt ebből mégsem lett semmi.

Gulyás azt válaszolta, volt, ami megvalósult. Az egyik kérés az volt, hogy legyen olyan zöld vonal, ahol pszichológiai segítséget kaphatnak az iskolások, akiknek nincs saját iskolapszichológusuk. Bár hozzátette, az első hónapban 21 hívás érkezett.

A másik kérdés az volt, miért van az, hogy országos népszavazást lehet kezdeményezni, de helyit továbbra sem. Gulyás erre csak azt mondta, hogy a negyedik hullám csúcsán vagyunk, nincs ennek aktualitása.

A Karemelita körüli terület lezárására a főparancsnokság épületének visszaépítése miatt van szükség – mondta a Telex kérdésére Gulyás. „Építőanyagok lesznek az utcán… építési munkák zajlanak, ezek még inkább élesbe fordulnak a következő hetekben, a bejutást nehéz lesz biztosítani.” A miniszter szerint az a munka 2023 végén, 24 elején fejeződhet be.

A dolog jelentősége, hogy mára gyakorlatilag csak a Karmelita előtt volt lehetőség arra, hogy a sajtó minisztereket, államtitkárokat kérdezhessen. Erről itt olvashatja cikkünket.

Hogy erre a Karmelita hermetikus elzárása után is biztosít-e lehetőséget a kormány, arra Gulyás azt mondta: Az államtitkárok és miniszterek „nagykorúak, eldöntik, hogy adnak-e interjút, vagy nem.”

Az újabb EU-s vakcinabeszerzésből Gulyás szerint bölcs döntés volt kimaradni, csak a gyermekeknek, azaz az 5–11 éves korúaknak alkalmas Pfizer-vakcina beszerzésében vesz részt most Magyarország. Van elég vakcina, a Pfizerből jelenleg hárommillió áll rendelkezésre. (A gyerekek számára használható vakcina kiszerelése más, harmadannyi anyagot tartalmaz, ezért szükséges ezt külön beszerezni.)

Gulyás szerint az operatív törzs szükség szerint, de hetente többször ad tájékoztatást, de szerinte méltánytalan rajta számonkérni, hogy ki mennyi sajtótájékoztatót tart. Én tartok, itt vagyok, amire tudok, válaszolok.

A szerb kormány korlátozta az alapvető élelmiszerek árát az infláció miatt, tervben van-e itt is? – kérdezte a Telex. Nem született ilyen döntés, de minden jó gyakorlatot, így a szerbet is figyelemmel kísérjük – válaszolta Gulyás. Hozzátette, a kormány mindig azt nézi, hogy milyen nemzetközi megoldások vannak az infláció elleni fellépésnek. Nem túl piacbarát a szerb eszköz, de ez is egy eszköz az infláció megfékezésére – mondta.

A Telex kérdésére – miért csak oltási akcióhetek vannak, miért nem törlik el az előzetes regisztrációt – Gulyás újra elmondta, hogy szerinte nem nehezíti az előzetes regisztráció az oltási kedvet, szerinte ez tévhit.

Gulyás biztos a 6-7 százalékos gazdasági növekedésben, amely nagyobb is lehetett volna, ha az autóiparban nincs chiphiány. „A gazdaság növekedése biztos lábakon áll”, Magyarország az egyik legvonzóbb befektetési környzetet biztosítja Európában – mondta a miniszter a Világgazdaság kérdésére.

A Dél-budai Centrumkórház kivitelezése már márciusban elkezdődhet, úgy, hogy a teljes tervezés csak 2022 októberében fejeződik be. Gulyás szerint a bekötőutak kiépítése kezdődhet meg a teljes tervezés befejezése előtt.

Mediaworks Hírcentrumának munkatársa kérdezett, Gulyás Gergely válaszolt:

  • a városházi vizsgálóbizottság határideje szűk, a főpolgármester támogatói nem akarnak részt venni a valóság felderítésében
  • a baloldal azzal vádolja ellenfeleit, amit ők elkövetnek
  • ha a baloldal nyeri a választásokat, az valósul meg, amit a múltban már láttunk.

Újságból tudja Gulyás Gergely, hogy „valamilyen korrupciós ügy miatt” tartóztatták le a végrehajtói kar elnökét, de részleteket nem tudott elárulni a történtekről.

A 24.hu következő kérdése arról szólt, hogy Márki-Zay Péter tárgyalt Donald Tuskkal arról, hogy az ellenzéki kormányfőjelölt mozgalma (Mindenki Magyarországa Mozgalom) az Európai Néppárt (EPP) tagja lenne. Felszólítaná a Fidesz a KDNP-t, hogy ebben az esetben lépjen ki az EPP-ből?

Gulyás szerint nincs olyan jogi entitás Márki-Zay körül, amit az EPP felvehetne – hiszen nincs ilyen párt. A miniszter megjegyezte, hogy az EPP-ben a Fidesz távozása után továbbra is EPP-tag KDNP elvileg megvétózhatná a tagfelvételt, ha egyáltalán adottak lennének rá a feltételek.

Közérdekű adatkérést visszaállítják-e 15+15 napra a jelenlegi 90 napról, miután erre Orbán Viktor ígéretet tett – hangzott a 24.hu kérdése. Ez ugyanis egyelőre nem történt meg. A miniszter válaszából nem derült ki, hogy erre mikor kerülhet sor.

Az oltási hét – amelyet a múlt hét kezdete után erre a hétre is kiterjesztett a kormány – népszerűnek bizonyult, felgyorsult az oltások száma azzal, hogy nem volt szükség előzetes regisztrációra. Kérdésként felmerült, hogy nem lett volna-e már jobb előbb biztosítani ezt a lehetőséget.

Gulyás szerint a többség a harmadik oltásra jött az oltási héten – nem valószínű tehát, hogy az előzetes regisztrációtól látványosan függ az oltottak arányának növelése. Legalább oltással a lakosságnak körülbelül a hatvan százaléka rendelkezik, ami a régióban nem rossz, de elmarad az EU átlagától, noha a 25 és 50 százalkos átoltottsági arányt Magyarország az elsők között érte el.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ha nem kell regisztrálni, sokkal többen mennek oltani, nem lett volna érdemes korábban meghúzni ezt? – kérdezte a 444. Azt látom, hogy a harmadik oltásnál volt igazán eredményes az akcióhét, mondta Gulyás, és hozzátette, hogy ha Magyarországon a környező országokhoz képest – ahol helyszíni regisztrációval ment az oltás – sokkal magasabb volt az átoltottság már eddig is, az azt jelenti, hogy igazából eddig sem vetett vissza senkit sem a regisztráció az oltás felvételétől.

Mi volt az oka, hogy nem hívták fel külön a Sinopharmmal oltott 85 év felettiek figyelmét a harmadik oltás fontosságára? – kérdezte a 444.

Mert mindenkinek érdemes a harmadik oltást vállalnia – válaszolta Gulyás. (A kérdés arra utalt, hogy lehet különbség a vakcinák között abban, hogy milyen hosszan nyújt védettséget.)

A tanulmány júniusban zárult le a vizsgált vakcinákról – ez a tanulmány jelent meg a közelmúltban nemzetközi szaklapban –, felvetődik, hogy szükséges lenne frissebb adatokról tudni, mivel azóta megjelent új vírusvariáns is, ráadásul az oltások biztosította védettség ősz óta gyengülhet, és ennek mértéke vakcinánként eltérhet.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője az Euronewsnak megerősítette, hogy Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer–BioNTechkel kötöttek, írtuk meg egy hete. Kiderült, hogy a kormány már szeptemberben visszakéredzkedett.

A 444 kérdésére most Gulyás azt mondta, hogy ez nem így van, ez egy külön szerződés. Mert az eredeti szerződésben nem lehetett úgy részt venni, hogy csak annyit kérünk, amire szükség lesz, hanem fix 12 millió adagról volt szó, amit a kormány akkor kiszámolt, és úgy döntött, annyira nincs szükség. De most a gyerekeknek biztosítjuk a vakcinát.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a közös uniós beszerzésből kapott AstraZeneca-vakcináknak december 31-én lejár a szavatossága, ezért a kormány az 1 millió 657 ezer dózist (amire amúgy is kevesen jelentkeznek) elajándékozza. Gulyás sokadszorra hangsúlyozza, hogy így is még közel 10 millió vakcina áll rendelkezésre.

Ahogy azt megírtuk, a Budapest–Belgrád-vasútvonalnál a magyar szakaszhoz képest Szerbiában kilométerenként 1,4 milliárd forinttal olcsóbban épül a vasút. Az erre vonatkozó kérdésre Gulyás azt mondta, bár nem szakértő, de ilyenkor sokat számítanak a körülmények, hány és milyen műtárgyat kell építeni (hidak, alagutak stb.), a terep könnyebb vagy nehezebb, de hozzátette, hogy az is fontos, hogy Magyarországon a bérszínvonal sokkal magasabb, mint Szerbiában. De megjegyezte, arra biztatja az újságírókat, hogy nézzenek utána, indokoltak-e az ekkora különbségek.

A miniszter az Ukrajna elleni orosz provokáció/erődemonstráció (ennek jelentőségéről itt olvashat részletesen) kapcsán felsorolta, a magyar kormány milyen keményen állt ki az elmúlt években Ukrajna területi integritása és – bár kétségekkel – az Oroszország elleni büntetőszankciók mellett.

A Szputnyikkal oltottaknak is javaslom a Janssent, mondta el Gulyás többedjére a 168 Óra kérdésére, hogy mi lesz azokkal a Szputnyikkal oltottakkal, akiknek az utazása korlátokba ütközik az Unióban. Felhozták neki újra, hogy Kásler miniszter sem ajánlja ezt a sorrendet a vakcinákkal, miközben Gulyás Gergely és Merkely Béla is így tett. Gulyás erre azt mondta, nincsen hivatalos álláspontja a kormánynak ebben, hanem egy ajánlás van, amit figyelembe lehet venni, és figyelmen kívül lehet hagyni. Ő több orvossal beszélt, megnyugtatták, hogy 6 hónap után nyugodtan lehet Janssent Szputnyikra. Volt olyan hír, hogy az orvosok az ajánlás miatt nem akartak Janssent adni szputnyikosoknak, erre Gulyás azt mondta, meg fogja kérni az illetékeseket, hogy minden oltóponthoz jusson el az infó: adják be nyugodtan.

Ha valami kiderült a Városháza-botrány során, az az, hogy nem lehet átláthatóságról beszélni a városvezetésnél – válaszolta Gulyás a HírTV azon felvetésére, mit szól ahhoz, hogy a főpolgármester átláthatóságot ígér a fővárosi önkormányzat ingatlanügyében (a kormánymédia mai kormányinfón elhangzó szinte összes kérdésében felbukkant Karácsony Gergely). Az pedig, hogy a Városházán ma is dolgozó hivatalnokok szervezték az eladást, ténykérdés.

Gulyás kategorikusan kijelentette, hogy nem lesznek a környező országhoz hasonló korlátozások. A miniszter azt is elmondta, nincs politikai akadálya a negyedik oltásnak, amennyiben azt az orvosi szakvélemények is javasolni fogják.

Az inflációtól függetlenül a családtámogatásokra lesz pénz: nem minden számában lesz tartható feltétlenül a költségvetés, de biztos lábakon áll, mondta Gulyás. Hozzátette, hogy a 6-7 százalékos növekedés önmagában tágabb határokat jelent a költségvetésnek.

Bige mekkora károkat okozhatott számszerűsítve, kérdezte a TV2. Mivel a kiszabott bírság (14,1 milliárd forint) ehhez igazodik, így ennek sokszorosát okozta a tevékenysége, felelte Gulyás.

Az Index azt kérdezte, hogy miért 500 fő a határ a járványszabályozásban, Gulyás azt mondta, nemzetközi példákat is néztek, és azt nézték, mi számít már tömegrendezvénynek. Egyetlen emberi találkozásnál sem garantálja semmi a vírus terjedését, de az állam úgy gondolja, a tömeges események a veszélyesek, nemzetközi példákat nézve ez egy középhatárnak számít.

A téli szünet után 10 ezer oktató is kieshet, mert a kötelező oltás ellenére nem veszik fel az oltást, hogyan kezelné ezt a kormány, kérdezte az Index. Gulyás azt mondta, beszélt Maruzsa Zoltán államtitkárral, akitől megtudta, a helyzet egyre jobb, már 92% körül van a beoltott pedagógusok száma. De továbbra is kérik a pedagógusokat, hogy oltassák be magukat.

– reagált Gulyás arra a szerdai lapértesülésre, miszerint az európai Néppártból kizárt Fidesz egy hétvégi, varsói találkozón csatlakozik majd a szélsőjobboldali pártok újonnan megalakuló (pontosabban a 2019-ben alakult Identitás és Demokrácia frakció jelentősen kibővített képviselőcsoportjához). A miniszter azonban állította, nem tud többet mondani, mint az értesülést cáfoló Novák Katalin és Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtószóvivő.

Ugyan jelentős árcsökkenés történt az üzemanyagok nagykereskedelmi árában, így várhatóan egyre több kútnál fogunk alacsonyabb árakat tapasztalni a bevezetett 480 forintos hatósági árakhoz képest, a kormány három hónapig nem fogja eltörölni az üzemanyagok ármaximalizálását.

Az, hogy a helyreállítási alap megállapodása meglesz április előtt, vagy nem, ez attól függ, be akar-e az Európai Bizottság avatkozni a magyar választásba, vagy nem. Magyarországgal szemben a jövő évi választás előtt érvényesen jogállamisági mechanizmust pedig már nem lehet aktiválni.

Tállai arról beszélt, hogy bizonyítjuk, hogy válság idején, magas inflációnál meg lehet csinálni jó gazdaságpolitikával, hogy az emberek ne érezzenek semmit, Gulyás erre azt mondta az ATV kérdésére, hogy az, hogy Magyarország nincs bajban annak köszönhető, hogy nincs baloldali kormány, és nincs devizahiteles eladósodottság.

Nem cáfolta Gulyás az Mfor azon értesülését, miszerint az év végéig már nem születik megegyezés az uniós helyreállítási tervről (amiről itt olvashat részletesen), és az EU-t hibáztatta a politikai jellegű viták erőltetése miatt. Egyébként ahogy Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa is leszögezte, a fő kifogás az, hogy Magyarország tervéből hiányoznak azok a reformtervek, amelyekkel hatékonyabban lehetne fellépni a korrupció ellen. Gulyás ezt nem érzi olyan nagy problémának, mivel az előfinanszírozás miatt az RRF projektjei így is el tudnak indulni.

Egyelőre nincs információ arról, hogy megérkezett-e az omikron Magyarországra, mondta Gulyás az ATV kérdésére. Arról is beszélt, hogy a megbetegedések, halálozások számában a tetőzést követő 10. napon érjük el, de a szakemberek optimisták, azt gondolják, most tetőzik a vírus, így a karácsony már a leszállóágban ér minket, és nem kell korlátozásokat bevezetni.

Gulyás szerint a főpolgármesternek nem lett volna vétójoga a Budapestre tervezett 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésének ügyében. Karácsony korábban két feltételt szabott az atlétikai vb vétójának visszatartására: az egészségügyi támogatások beérkezését, illetve azt, hogy ne adják át a Diákvárosnak szánt területeket a Fudan Egyetemet a jövőben működtető alapítványnak. Bár az egészségügyi támogatások késtek, de így is megérkeztek a főváros számlájára, és ahogy arról beszámoltunk, a Fudan-projekt lényegében megrekedt.

Sokat fog erősödni a kínai oltás megbecsültsége Gulyás szerint, mert szerinte orvosi vélemények arra jutottak, az omikron variáns ellen ez adja a legnagyobb védelmet.

A kormány azt tervezi, hogy reklámkampányt indít a harmadik oltás fontosságáról, és személyesen keresnek meg minden beoltottat, hogy harmadszorra is oltassa be magát, mondta Gulyás.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!