Döntött a közgyűlés: megvétózzák az atlétikai vb-t, ha a kormány végrehajtja a Fudan-törvényt

Legfontosabb

2021. szeptember 1. – 13:20

frissítve

Döntött a közgyűlés: megvétózzák az atlétikai vb-t, ha a kormány végrehajtja a Fudan-törvényt
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint kilenc hónap szünet után tartottak közgyűlést a fővárosban Karácsony Gergely vezetésével. A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt nem lehetett testületi ülést összehívni, ez idő alatt a főpolgármester gyakorolta a közgyűlés jogköreit.

A szerdai ülés legfontosabb pontja az atlétikai vb-ről szólt. 18-13 arányban megszavazta a testület, hogy

Budapest nem szeretne a 2023-as atlétikai világbajnokság házigazdája lenni, ha végrehajtják a Fudan-törvényt, és a Diákvárosnak szánt területből a Fudan Egyetemnak adnak át telkeket, de akkor is vétóznak, ha a kormány nem teljesíti az Egészséges Budapest Program 2021-es kifizetéseit.

Ez tehát még nem jelenti azt, hogy a közgyűlés biztosan visszavonja a hozzájárulást a vb-hez, az elfogadott határozat szerint csak akkor történik ez meg, ha jogilag is megtörténik a Diákvárosnak szánt terület átadása (ami a Fudan-törvényben benne van).

Emellett arra is felszólították a határozatban a kormányt, hogy a Fudanról szóló népszavazás eredményéig ne hozzon semmilyen, Fudant érintő intézkedést, a főpolgármestert pedig felkérték, hogy tárgyaljon a kormánnyal az Egészséges Budapest Program haladéktalan megvalósításáról. Kiss Ambrus ezzel kapcsolatban a közgyűlésen elmondta, március óta várják az idei forrást a kormánytól az egészségügyi fejlesztésekre, melyről kormányhatározat rendelkezik.

A vétónak azonban könnyen lehet, hogy csak politikai jelentősége van, az atlétikai szövetség ugyanis állítja, a főváros nem szerződő fél, a pályázatot a szövetség adta be a kormány támogatásával.

Karácsony: Felrúgta a kormány a megállapodást

A kormány „felrúgta és megsértette” a fővárossal kötött megállapodását, mert a főváros hozzájárulása nélkül hoz döntést a Diákváros területéről, amit átadna a kínai egyetemnek – fogalmazott Karácsony a szavazás előtti vitában. A főpolgármester szerint a Fudan nem szolgálja Magyarország érdekét, a Diákváros pedig sok hallgató lakhatási problémáját orvosolná. Ezt vezélyezteti a Fudan-törvény elfogadása.

Karácsony azt is mondta, ő szeretne Budapesten atlétikai vb-t, de a városvezetést és budapesti akaratot nem lehet felülírni, így ha ez az ára, akkor ő azt kéri a közgyűléstől, Budapest vonja vissza a hozzájárulását a vb megrendezéséhez.

Az MSZP-s Horváth Csaba szerint a vidéki magyar diákok látnák kárát, ha a magyar adófizetők pénzéből finanszírozna a kormány egy kínai egyetemet Budapesten, ahelyett, hogy ezeket a milliárdokat a magyar egyetemekre költenék. Horváth szerint a megoldás egyszerű: a kormány visszavonja a Fudan-törvényt, és írásos garanciát ad arra, hogy a Diákváros eredeti helyszínen és méretben épül meg. Ha ez megvalósul, az atlétikai vb is megvalósulhat.

Horváth Csaba – Fotó: Bődey János / Telex
Horváth Csaba – Fotó: Bődey János / Telex

A DK-s Niedermüller Péter pedig arról kérdezte a fideszes képviselőket, ha már úgynevezett elit egyetemet akarnak Magyarországra hozni, akkor a kínai helyett miért nem az Oxfordot vagy a Cambridge-i Egyetemet hozzák Budapestre.

Koalíciós feszültségekhez vezetett Karácsony váratlan bejelentése

Múlt csütörtökön videóban jelentette be Karácsony Gergely, hogy a közgyűlésnek javasolni fogja az atlétikai vb megrendezéséhez szükséges hozzájárulás visszavonását. Ezt azzal indokolta, hogy a kormány a júniusban elfogadott Fudan-törvénnyel megszegte a fővárossal kötött két évvel ezelőtti megállapodását: a Diákvárosnak szánt területekből adnak át több értékes telket a mintegy 400 milliárd forintnyi kínai hitelből épülő kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának.

Nem sokkal Karácsony bejelentése után Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes jelezte, hogy pártja valójában már egy nappal korábban benyújtotta az atlétikai vb vétójáról szóló előterjesztést. „Budapest nem lesz balek, nem fogunk egy olyan megállapodást betartani, amit a kormány nekifutásból rúgott fel a kínai kommunista egyetem kedvéért” – fogalmazott Gy. Németh. Gyurcsány Ferenc szerint Karácsony a DK javaslatára lépett, és a DK elnöke később még odaszúrt egy kicsit a főpolgármesternek azzal a mondattal, hogy „a politikában nincs szerzői jog.”

Ahogy azt ebben a cikkben részletesen is körüljártuk, a DK mellett más koalíciós párt is értetlenkedett a főpolgármester váratlan bejelentése miatt, ők elsősorban az egyeztetést hiányolták.

Gy. Németh Erzsébet – Fotó: Bődey János / Telex
Gy. Németh Erzsébet – Fotó: Bődey János / Telex

Több polgármester múlt héten még nem volt benne biztos, hogy megszavazza-e Karácsony előterjesztését. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester például arról beszélt a Telexnek, a IX. kerületben több tízmilliárdos fejlesztések indultak el az atlétikai stadionról szóló megállapodás alapján, és a vétóval ezeket a fejlesztéseket Ferencváros valószínűleg elvesztené. Pikó András józsefvárosi polgármester pedig amiatt kezdett aggódni, hogy Karácsony bejelentése nyomán veszélybe kerülhetnek a kerületi járóbeteg-ellátás fejlesztésére beígért kormányzati pénzek.

Épp ezért került bele végül a Momentum módosítása, amely az Egészséges Budapest Program kifizetéséhez köti az atlétikai vb budapesti támogatását.

Az atlétikai szövetség szerint nincs jelentősége a döntésnek

„Karácsony Gergely nyilatkozata komolytalan, főpolgármester úr egyértelműen a fővárosban uralkodó dugókról és a közlekedési káoszról akarja elterelni a figyelmet” – reagált a Miniszterelnökség Karácsony múlt heti bejelentésére.

Egy nappal a szerdai közgyűlés előtt pedig a Magyar Atlétikai Szövetség is megszólalt az ügyben. Közleményükben azt írták, atlétikai világbajnokság rendezésére kizárólag a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics – WA) tagszervezetei nyújthatnak be pályázatot. A 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát a Magyar Atlétikai Szövetség pályázta meg és nyerte el a magyar kormány támogatásával, a rendezési költségeket pedig a kormány garantálja.

Mivel Budapest Főváros Önkormányzata a rendezésben nem működik közre, feladata és kiadása nincs, így természetesen nem is szerződő fél

– fogalmaznak.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes múlt héten arról beszélt, nonszensznek tartaná, ha a nemzetközi atlétikai szövetség nem venné figyelembe a főváros vétóját. Szerinte az mutatja a legjobban, hogy a fővárosnak hatásköre van ebben a kérdésben, hogy a megrendezésről szóló megállapodást hárman írták alá: a főpolgármester, Gulyás Gergely miniszter és a nemzetközi atlétikai szövetség elnöke.

Kiss Ambrus – Fotó: Bődey János / Telex
Kiss Ambrus – Fotó: Bődey János / Telex

A Fidesz inkább a fővárosi dugókra keresne megoldást

Két módosító javaslat is érkezett Karácsony előterjesztéséhez. Az egyik beterjesztője Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője volt, aki a főpolgármester javaslatai helyett inkább arról írt volna ki szavazást, hogy a főpolgármester a jövőben a jogszabályokban rá és a Fővárosi Közgyűlésre előírt feladat-és hatáskörök alapján készítsen előterjesztéseket, valamint

határozatban kérte volna fel a főpolgármestert, hogy dolgozzon ki intézkedési tervet a budapesti dugók felszámolására, amiről a következő közgyűlésen dönthet majd a testület.

Javaslatát azonban nem támogatta a közgyűlés, nem szavaztak róla.

A másik javaslat a Momenumé volt, ami – mint feljebb írtuk – bekerült a megszavazott határozatba.

Az atlétikai vb rendezési jogát 2018-ban ítélte oda Budapestnek a Nemzetközi Atlétikai Szövetség. A 2023-as vb stadionját és létesítményeit Ferencváros déli részén és Észak-Csepelen építik. A központi elem egy 40 ezres, később kisebb méretűvé, 15 ezer főssé átalakítható stadion, a sportkomplexumot nettó 150 milliárdért két cég, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Záév Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. építheti fel.

A vb-stadion építéséhez az ellenzéki vezetésű főváros és a IX. kerület is csak alku árán járult hozzá korábban, ennek volt része, hogy megépül a Diákváros. Az azonban jelenleg úgy tűnik, a Fudan kampusza miatt az eredeti terveknél jóval kisebb területre szorult. Karácsony Gergely népszavazási kérelmet nyújtott be, hogy helyezzék hatályon kívül a Fudan-törvényt, ezt a Nemzeti Választási Bizottság át is engedte hétfőn.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Fidesz vs. Karácsony adok-kapok

A közgyűlés elején hosszasan ment a szópárbaj a közgyűlés fideszes tagjai és Karácsony Gergely között. A főpolgármester beszédében koronavírus elleni védekezésről beszélt. Szerinte a vírus európai szinten Magyarországot érintette és gyötörte meg a leginkább, a budapestiek viszont a legfegyelmezettebben betartották a járványügyi intézkedéseket.

Karácsony állítja, a főváros által fenntartott szociális intézményekben kevesebben haltak meg, mint az államiakban, „eredményesebb” volt a védekezés, és ezekben az intézményekben az átoltottság is 90 százalék fölötti.

A járvány és a pénzügyi megszorítások miatt a főváros több tízmilliárd forinttól esett el, ezért „borzasztó nehéz körülmények között van a fővárosi önkormányzat”

– mondta Karácsony, aki nem érti, miért kell az önkormányzatokat egy gazdasági válság alatt pénzügyileg ellehetetleníteni. „De még ilyen nehéz körülmények között is” folytatódnak a fővárosi beruházások, például a harmadik metró vagy Lánchíd felújítása – tette hozzá.

Karácsony ezután a fővárosi közlekedésről beszélt, és kijelentette, „megúsztuk” a közlekedési káoszt szeptember 1-jén, amit az iskolakezdéssel vártak a fővárosban.

Mint az várható volt, a fideszes képviselők már a napirend előtt az előválasztási kampány miatt támadták Karácsonyt.

„Kampánybeszédet hallottunk” Kovács Péter, XVI. kerületi polgármester szerint, a szerdai ülést pedig „kampány-közgyűlésnek” nevezte. Miközben szerinte Karácsony a főpolgármesteri feladatait nem végzi el. „Óriási tévedésben van, főpolgármester úr” – fogalmazott Kovács, aki szerint ideje lenne végre a munkára koncentrálni a kampány helyett.

„Duma az van, teljesítmény az nincs.”

„Budapestnek nincs gazdája” – mondta Láng Zsolt. A Fidesz frakcióvezetője amiatt kritizálta Karácsonyt, hogy a főváros helyett az országos politikával foglalkozik, szerinte a főpolgármester reggeltől estig csak a miniszterelnök-jelölti kampányával van elfoglalva. Láng arról beszélt, hogy Karácsony nem tud egyszerre két lovon ülni, és szerinte többet érdemelnek ennél a budapestiek. Cicaharcnak nevezte a közgyűlést, amelyet szerinte azért hívott össze Karácsony, mert az előválasztáson nem alakult jól a támogatottsága az utóbbi mérésekben.

Láng Zsolt – Fotó: Bődey János / Telex
Láng Zsolt – Fotó: Bődey János / Telex

Láng szerint szép szavakat mondott Karácsony a védekezésről szóló beszédében, de mindezzel csak a dugókról akarja elterelni a figyelmet. Minden, amit Karácsony mond, Láng szerint csak azért van, hogy ne a dugókról legyen szó.

Láng arról is beszélt, szerinte nagyon nagy szerencséje van az országnak, hogy ez a kormány vezeti, különben egészen más következményei lehettek volna a járványnak.

„Önök kampányolnak ellenem” – reagált a fideszes képviselők vádjaira Karácsony. Nagyon rossz főpolgármester lenne szerinte, ha a járvány utáni első közgyűlésen nem beszélne a védekezés eredményeiről, és nem tenné szóvá, hogy több tízmilliárd forintot elvontak a fővárostól.

Új bizottsági tagok, ingyenes tömegközlekedés 14 év alatt

Nem csak az atlétikai vb-ről döntöttek a szerdai közgyűlésen.

Szeptember 2-tól ingyenes lesz a tömegközlekedés Budapesten a 14 év alattiaknak. A főpolgármester a döntést úgy indokolta, hogy ezzel akarják visszacsalogatni az utasokat a tömegközlekedésbe a járvány után, ami szerinte „soha nem látott kihívás előtt áll”. Erről itt olvashat bővebben.

Emellett megválasztották a DK-s Lakos Imrét a júliusban elhunyt Ráday Mihály helyére a Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottság tagjának. Lakos korábban az SZDSZ-ben politizált, és Molnár Gyula mellett volt alpolgármester a XI. kerületben. Legutóbb 2019-ben az önkormányzati választáson a DK színeiben indult a kompenzációs listán, de nem sikerült mandátumot szereznie a képviselő-testületben. Később László Imre kabinetvezetőjeként is dolgozott, emellett a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) elnökségi tagjának választották.

A Fidesz javaslatára Pintér Gábort választották meg a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság jelenleg betöltetlen alelnöki tisztségére. Pintér 2014-ben és 2019-ben is a XV. kerületben indult polgármesternek a Fidesz jelöltjeként, de mindkét alkalommal alul maradt a választáson, ám a fővárosi közgyűlésbe bekerült.

Megszavazták a Dalai Láma utat és Ujgur Mártírok útját

Hivatalosan is elfogadták IX. kerületi önkormányzat által javasolt utcaneveket, a táblákat már júniusban elhelyezték azon a területen, ahol a Fudan Egyetem kampuszát tervezik felépíteni.

A döntés értelmében Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út lesz Ferencvárosban.

Kiss Ambrus ezzel kapcsolatban azt mondta egy sajtóbeszélgetésen, hogy azért nem született még a táblák júniusi kihelyezése előtt közgyűlési döntés az utcanevekről, mert akkor még tartott a veszélyhelyzet, ráadásul nem is egyedüli a példa: a Bud Spencer park elnevezését is hasonló módon utólag fogadták el. A III. kerületi kaszásdűlői parkban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt helyezett el utcatáblát, aminek használatához akkor még nem járult hozzá a főváros.

A javaslat több más új utcanevet is tartalmazott, és egyben szavaztak róla, így a fideszes képviselők is elfogadták. A II. kerületben például Szabó Magda sétány, Psota Irén utca és Komlós Juci köz lesz. A VIII. kerületben teret neveznek el Koltói Annáról és Szeles Erikáról, míg a XI. kerületben Molnár C. Pál lejtő, Eötvös Loránd Park és Szerenád utca kerül a térképre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!