Gyurcsány szerint a DK adta Karácsonynak az atlétika vb-stop ötletét, Gy. Németh arról beszélt, hogy Budapest nem lesz balek

2021. augusztus 26. – 11:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány a Diákváros helyét átadta a Fudan kínai kommunista egyetemnek, ezzel felrúgta a fővárosi vezetéssel korábban megkötött megállapodást, ezért a DK fővárosi frakciója is kezdeményezi, hogy a főváros álljon el a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésétől. Ezt jelentette be a Facebookon a főváros DK-s főpolgármesterhelyettese, Gy. Németh Erzsébet nagyjából egy órával Karácsony Gergely főpolgármester hasonló bejelentése után.

A vb megakadályozását a főváros Gy. Németh szerint egyetlen tollvonással megteheti. A DK-s politikus kijelentette, hogy pártja szerda este benyújtotta az előterjesztést, amelynek lényege, hogy

„Budapest nem lesz balek, nem fogunk egy olyan megállapodást betartani, amit a kormány nekifutásból rúgott fel a kínai kommunista egyetem kedvéért”.

Erről az előterjesztésről a szeptember elsejei közgyűlésen szavaz majd a főváros vezetése. Szintén Facebook-videóban beszélt az atlétikai vb megakadályozásáról a Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea is.

Frissítés: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt írta, szerinte Karácsony a DK javaslatára lépett, mint fogalmazott, „tegnap a fővárosi DK frakció javaslatot nyújtott be, hogy Budapest álljon el az atlétikai vb megrendezésétől, mert a kormány az erre vonatkozó megállapodást megszegte, amikor lemondott a Diákváros felépítéséről.

Ma reggel a főpolgármester sietve be is jelentette, hogy bizony akkor így nem lesz atlétikai VB.”

Az MSZP közleményében írt arról, hogy támogatják Karácsony álláspontját, mint írják, „vissza kell vonni az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulást”. Szerintük a Fidesz „elárulta a Budapesten tanuló vidéki fiatalokat”, ezért „az MSZP és a fővárosi vezetés továbbra is kiáll a Diákváros ügye mellett”.

Karácsony Gergely Gulyás Gergellyel és Fürjes Balázzsal közösen írta alá a megállapodást, ami arról szólt, hogy ha a Diákváros megépül ott, ahová most a Fudant tervezik, cserébe Orbán Viktor megrendezheti Budapesten az atlétikai világbajnokságot – mondta Szabó. Az országgyűlési képviselő szerint a kormány kínai gyarmattá tenné Magyarországot a több mint 500 milliárd forintos kínai hitelből megvalósuló beruházással, ezért

„Karácsony Gergely főpolgármester és miniszterelnök jelölt az egyetlen helyes döntést hozta meg, amikor azt mondta, hogy akkor viszontlátásra”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!