Karácsony Gergely megvétózza az atlétikai vb-t

2021. augusztus 26. – 08:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjünk” – mondta Karácsony Gergely a hivatalos Facebook-oldalán, videós bejelentkezésében. A főpolgármester a Diákváros tervezett helyszínén bejelentette: a kormány a Fudan-törvénnyel megszegte a fővárossal kötött megállapodását, ezért javasolja, hogy a fővárosi közgyűlés vonja vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását.

A videóban Karácsony többek között arról beszélt, hogy a kormány számára fontosabbak a magánérdekek és a kínai érdek, mint az, hogy vidéki hallgatóknak legyen Budapesten megfizethető lakhatásuk. A közgyűlés a kormány „gaztette”, azaz a Diákváros ellehetetlenítése miatt fog szeptember elsején szavazni az atlétikai vb megrendezéséhez adott hozzájárulás visszavonásáról, mondta a főpolgármester.

A főpolgármester bejelentése után Gy. Németh Erzsébet főpolgármesterhelyettes is közzétett egy bejelentést. Ebben azt mondta, a DK már szerdán benyújtott egy előterjesztést aminek lényege, hogy a főváros álljon el az atlétikai vb megrendezésétől, ha nem lesz diákváros.

Frissítés: Délután a Miniszterelnökség azt közölte az Atv.hu-val, hogy „Karácsony Gergely nyilatkozata komolytalan, főpolgármester úr egyértelműen a fővárosban uralkodó dugókról és a közlekedési káoszról akarja elterelni a figyelmet”.

A kínai Fudan Egyetem kampuszát – részben a Diákváros helyén – a magyar állam több mint 400 milliárd forintot jelentő kínai hitelből építené meg, de a kormány egyelőre nem halad ennek az előkészítésével. A főpolgármester már áprilisban jelezte, hogy ha nem épül meg a ferencvárosi Diákváros, akkor a főváros kész lemondani a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséről. A Fudan-ügyről Karácsony Gergely benyújtott egy népszavazási kérdést, amelyről eddig nem tárgyalt a Nemzeti Választási Bizottság. A főpolgármester addig is online kezdett aláírásokat gyűjteni.

Az atlétikai vb rendezési jogát 2018-ban ítélte oda Budapestnek a Nemzetközi Atlétikai Szövetség. A magyar pályázatot Monte-Carlóban Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkára, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, valamint Gyulai Márton, a pályázati bizottság vezetője mutatta be, ekkor más város már nem volt versenyben a rendezésért.

A vb-stadion építéséhez az ellenzéki vezetésű főváros és a IX. kerület is csak alku árán járult hozzá korábban, ennek volt része, hogy megépül a Diákváros.

Tavaly októberben derült ki, hogy a kormány 204 milliárdot szán a sportesemény infrastruktúrájára. A 2023-as vb stadionját és létesítményeit Ferencváros déli részén és Észak-Csepelen építik. A központi elem egy 40 ezres, később kisebb méretűvé, 15 ezer főssé átalakítható stadion. A sportkomplexumot nettó 150 milliárdért két cég, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Záév Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. építheti fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!