Nettó 150 milliárdért építhetik Mészárosék az atlétikai stadiont

2020. november 17. – 10:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azt már tudni lehetett, hogy a Puskás Arénához hasonló költségekkel fog megépülni a budapesti atlétikai stadion, és azt is, hogy ugyanazok a cégek építhetik a 2023-as atlétikai világbajnokságra épülő arénát, mint a futballstadiont: a Záév Építőipari Zrt. a Magyar Építő Zrt.-vel közösen végezheti el a munkát.

Most a pontos ár is kiderült: az érintett cégek áfa nélkül mintegy 150 milliárd forintból építhetik meg a sportkomplexumot, írja a Világgazdaság. Bár a kormányközeli Mediaworkshöz tartozó lap a cégek hátterét egy szóval sem említi, a ZÁÉV Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a Magyar Építő pedig Paár Attila WHB-csoportjához tartozik (pontosabban az ÉPKAR Holding Vagyonkezelő Kft. és a WHB Befektetési Kft. tulajdonában áll) – írta meg a 24.hu.

A stadion látványterve – Forrás: Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja
A stadion látványterve – Forrás: Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja

A lap szerint az alvállalkozók közé a Mészáros és Mészáros Kft. és V-Híd Zrt. mellé a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. fért be. Utóbbi Mészáros üzlettársa, a tiszakécskei Szíjj László érdekkörébe tartozik.

A 150 milliárdos költséghez hozzájön még sok tízmilliárd forint plusz is a kiegészítő beruházások miatt, így az összköltség meghaladja a Puskás Arénáét is, összesen 204 milliárd körül állhat majd meg.

Az építkezés helyszíne Budapesten a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet egykori telepe, amely a Déli összekötő vasúti híd és a Rákóczi híd lábánál található. A beruházás része a Déli Városkapu fejlesztési programnak, amely a Csepel-sziget északi részén elhelyezkedő, rozsdaövezetként funkcionáló terület teljes rehabilitációját is magában foglalja.

A vb-stadion építéséhez az ellenzéki vezetésű főváros és a IX. kerület is csak alku árán járult hozzá. A főváros 50 milliárd forintos egészségügyi beruházást kért a kormánytól. A stadionépítést civilek is ellenzik, úgy érzik, egy értékes zöldfelületet veszít el a város.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!