Két javaslat lesz a közgyűlés előtt a vb-vétóra

2021. augusztus 27. – 13:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két előterjesztés kerül a fővárosi közgyűlés szeptember elsejei ülésére az atlétikai vb Karácsony Gergely által bejelentett vétójával kapcsolatban, hangzott el Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatóján.

A közgyűlési napirend szerint a DK-frakció javaslatának címe egyértelmű, a főváros korábban adott hozzájárulásának visszavonását tartalmazza, míg a főpolgármesteré csak „az atlétikai vb-vel összefüggő egyes kérdésekről” szól. Kérdésre Kiss Ambrus nem tudta megmondani, mi áll a főpolgármester előterjesztésében, mert az még egyeztetés alatt van.

A korábbi megállapodás alapján a kerületi járóbeteg-ellátás fejlesztésére folyósított 50 milliárdos kormányzati támogatás eddig is nyögvenyelősen, „gyakran váratlan gyomrosokkal” haladt – mondta a főpolgármester-helyettes arra, hogy több kerületi vezető azért aggódik, hogy a vétó nyomán elvesztik ezeket a fejlesztéseket.

Ha a 2023-as atlétikai világbajnokság vétójáról szóló döntés végül megszületik szeptember elsején, Kiss nonszensznek tartaná, ha azt a nemzetközi atlétikai szövetség nem venné figyelembe. Az mutatja a legjobban, hogy a fővárosnak hatásköre van ebben a kérdésben, hogy a megrendezésről szóló megállapodást hárman írták alá: a főpolgármester, Gulyás Gergely miniszter és a nemzetközi atlétikai szövetség elnöke.

A csütörtökön bejelentett, 14 év alattiaknak szóli ingyenes BKK-utazásról szóló döntés és az általa a napokban nyilatkozott hatalmas fővárosi forráshiány között feszülő ellentmondást Kiss Ambrus azzal magyarázta, hogy mivel a BKK jegyárbevétele az első félévben a normális időszakok első félévéhez képest majdnem a felére esett vissza, előre kell menekülni.

A BKK ezért számos bérletértékesítési kampányt indított, és a kampány egyik – a főpolgármester kampányígéreteivel egybecsengő – eleme a gyerekek ingyenbérlete. A logika szerint ha azok a gyerekek, akiket korábban kocsival vittek iskolába, átszállnak a szülőkkel együtt a tömegközlekedésre, akkor mintegy 10 000 szülő megjelenése a jegyárbevételben semlegesíti az idei mintegy 350 milliós kiesést, amit az ingyenbérlet bevezetése jelent.

A közgyűlés várhatóan elfogadja a Fudan Egyetem területére vonatkozó, IX. kerületi önkormányzat által javasolt utcaneveket is, így hivatalosan is Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út lesz a Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út. Arra a kérdésre, nem mutatott-e rossz példát a főpolgármester, hogy ezeket az utcanévtáblákat még jóval a közgyűlési döntés előtt, már júniusban átadta, és a táblák azóta is kint vannak, Kiss azt válaszolta, hogy júniusban azért nem született közgyűlési döntés, mert akkor még veszélyhelyzet volt, ráadásul nem egyedüli a példa: a Bud Spencer parkkal is hasonló történt. (A III. kerületi kaszásdűlői parkban a Kétfarkú Kutya Párt helyezett el utcatáblát, aminek használatához egyébként a főváros nem járult hozzá.)

Szó esett arról is, hogy a főváros tíz évre szóló megállapodást köt a Sziget fesztivál közterület-használatára. Erre egyrészt azért van szükség, mert a korábbi megállapodás lejárt, másrészt változtatnak a feltételeken. Emelnek a fizetendő díjon, ami egy fix összegből és egy látogatói számmal arányos sávos díjból áll majd, és kivesznek olyan területeket a szigeti kempingből, amiken védett növények jelentek meg. Ezeket a részeket a fesztivál alatt körbekerítik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!