Karácsony vb-vétója a fővárosi koalícióban is feszültséget okozott, és fejlesztéseket is veszélybe sodorhat

Legfontosabb

2021. augusztus 27. – 06:50

frissítve

Karácsony vb-vétója a fővárosi koalícióban is feszültséget okozott, és fejlesztéseket is veszélybe sodorhat
Az épülő ferencvárosi atlétikai stadion – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Koalíciós feszültséget okozott információink szerint Karácsony Gergely csütörtöki bejelentése, miszerint megvétózza a 2023-as budapesti atlétikai vébé megrendezését a Fudan-ügy miatt. A DK szerint Karácsony lenyúlta a szerda este benyújtott javaslatukat, más koalíciós párt meg az egyeztetés hiánya miatt elégedetlenkedik, csakúgy, mint pár érintett polgármester. Megnéztük azt is, hogy érintheti a vétó a környék fejlesztéseit, beígért kormányzati támogatásokat.

Mint arról beszámoltunk, a főpolgármester csütörtökön bejelentette: a kormány a Fudan-törvénnyel megszegte a fővárossal kötött megállapodását, ezért javasolja, hogy a fővárosi közgyűlés vonja vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását.

A bejelentés jól jöhet a főpolgármesternek az előválasztási kampányban, mert határozottságot sugall, az ötlet azonban nem az övé volt. A vb-vétót tartalmazó javaslatot a DK-frakció nyújtotta be szerda este. A politikai hasznot viszont Karácsony zsebelte be azzal, hogy a DK-t megelőzve a nagyközönség előtt ő jelentette be, hogy ő maga személyesen mondja le a vébét. Ezért érthetően megorrolt rá a DK-frakció, még akkor is, ha Gyurcsány Ferenc saját közösségi oldalán békítőleg tette tisztába a helyzetet:

A politikában nincs szerzői jog. Örülni kell annak, ha valamely javaslat támogatókra lel

– írta.

De van olyan elmélet is, hogy a koalíciós feszültség éppen Karácsony részéről keletkezett, akit kvázi megzsarolt a DK, hogy végigviszi a vétó ügyét, és ha a főpolgármester nem szavazza meg, akkor is a DK jár vele jól, mert az előválasztási kampányban Dobrev Klára erőt tud felmutatni vele.

Ugyanakkor Karácsony hirtelen bejelentését nem egyeztette más koalíciós párttal sem, ezért pedig több párt neheztel a főpolgármesterre, tudtuk meg az egyik párt prominensétől. Nemcsak a pártok, hanem az érintett kerületi polgármesterek is aggódnak.

Mit jelent a vétó a környék fejlesztési terveire nézve?

A félig már megépített ferencvárosi atlétikai stadiont szinte biztos, hogy teljesen felépíti a kormány, kivitelezői szerződés van rá – ezt a főváros nem tudja megakadályozni a vétóval. Hogy a cserébe vállalt fejlesztéseket, amit Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester kiharcolt a kerületnek, megvalósítja-e a kormány, azt nem tudni.

Baranyi Krisztina lapunknak elmondta, hogy Karácsony Gergely szerda este tájékoztatta a bejelentéséről, de mivel még nem kapta meg a pontos intézkedéseket tartalmazó előterjesztéseket (a főpolgármesterét, valamint a DK-ét), ezért egyelőre nem tudja, lesz-e vétó, és ha lesz, hogyan történik.

Hozzátette: a kerületben több tízmilliárdos fejlesztések indultak el az atlétikai stadionról szóló megállapodás alapján, az új szakrendelő 5,6 milliárdos támogatási szerződését épp most kapták meg, de sportóvoda, park épülne. A vétóval ezeket a fejlesztéseket Ferencváros valószínűleg elvesztené.

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e a vétót, Baranyi azt nyilatkozta, ugyanazt mondja, mint korábban: amennyiben visszafordíthatatlan dolog történik a Fudan-ügyben, akkor kell vétózni. Viszont mivel a Fudan-törvény júniusi meghozatala óta nem változott semmi, sőt a Fudanról szóló népszavazást is meg lehet tartani, személyesen nem ismer ilyen indokot a vétóra. Véleménye szerint a Fudan ügyében népszavazásnak kell döntenie, az eredmény megismerése előtt pedig a legerősebb fegyvert, a vétót, lehet, korai ellőni.

A Diákváros és a Fudan Egyetem területe Csepelen 2021. júniusban – Fotó: Bődey János / Telex
A Diákváros és a Fudan Egyetem területe Csepelen 2021. júniusban – Fotó: Bődey János / Telex

Szintén veszélybe kerülhet egy lehetséges kormányzati riposzt hatására az atlétikai stadionért cserébe kialkudott 50 milliárd forintos fővárosi egészségügyi támogatás. Pikó András józsefvárosi polgármester a közösségi oldalán kezdett aggódni, hogy a Karácsony-bejelentés nyomán veszélybe kerülhetnek a kerületi járóbeteg-ellátás fejlesztésére beígért kormányzati pénzek. Mint írja, a józsefvárosiak egészségügyi állapota a legrosszabb a fővárosban.

„Óriási szükség van azokra az egészségügyi fejlesztésekre, amelyeket a fővárosi vezetés által kiharcolt Egészséges Budapest Programban a kerületnek járó 1,3 milliárd forintból hajtunk majd végre. Ezek az egészségügyi fejlesztések nem eshetnek a politikai bosszú áldozatául, sem a nyolcadik kerületben, sem másutt”

– tette hozzá Pikó, hangsúlyozva, hogy ha ehhez tárgyalás szükséges, akkor ez a feladata a főpolgármesternek. Mint írta, a politikai vendetta logikájából való kilépés, a kormányzati bosszú újabb intézkedéseinek megakadályozása a közös felelősség.

Egyéb fejlesztések: függőben, altatva

A Galvani híd építése ugyan nem függ össze szorosan a vb-vel, de a sorsa az elmúlt hónapokban a vb-vétó nélkül is elbizonytalanodott. A főváros csak akkor támogatná a hidat, ha a kapcsolódó úthálózatot minden kerület támogatná, de egyelőre még nem zárult le a vita a Határ úti részről sem, és nem úgy néz ki, hogy belátható időn belül minden érintett egyetértene.

A vb-vétó kiváltó okaként emlegetett Fudan-törvényt több mint két hónapja, június közepén fogadta el az Országgyűlés, de a Fudan kampuszának előkészítése a Diákvárossal együtt – mint arról két napja beszámoltunk – elakadt a mostani vétó nélkül is.

Megkérdeztük a főpolgármesteri hivatal sajtóirodáját, van-e valamilyen érdemi oka annak, hogy a főpolgármester augusztus végére – az előválasztási kampány idejére – időzítette bejelentését, valamint arról is érdeklődtünk, hogy jár-e valamilyen büntetéssel (kártérítéssel) a vb-lemondás, ha igen, mekkorával, és ki fizeti ki? Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Keressük az ügyben a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget is, hogy mi történik, ha a fővárosi közgyűlés szeptember 1-i ülésén ténylegesen lemondja a 2023-as atlétikai vébét, keresnek-e új helyszínt, vagy elhalasztják a sporteseményt? Arra is kíváncsiak voltunk, hogy Budapest számíthat-e valamilyen pénzügyi szankcióra egy ilyen döntés után, de egyelőre még innen sem érkezett válasz.

A mostani helyzet azért is sajátos, mert a 2023-as vb rendezési jogát nem nyílt pályázatos formában ítélték oda, hanem egy informális tárgyalásos folyamat során. A végső fázisban már gyakorlatilag csak Budapest szerepelt, hónapokkal korábban biztosra lehetett venni a sikert, a másik európai puhatolózó, Barcelona sem számított igazán vetélytársnak.

London is lemondta 2005-ben

Ritka, de nem az egyetlen eset lenne az atlétikai világbajnokságok esetében, hogy egy rendező város lemondja a tervezett eseményt. A 2005-ös atlétikai vb rendezésére eredetileg London vállalkozott, de a kormány a Picketts Lock-i stadion építésének és a rendezvény megrendezésének költségeit túl magasnak ítélte, ezért a sporteseményt lemondták. A vb-t végül Helsinki rendezte meg London helyett. Érdekesség, hogy a 2005-ös vb pályázói között ott volt Budapest is.

„Karácsony Gergely nyilatkozata komolytalan, a főpolgármester úr egyértelműen a fővárosban uralkodó dugókról és a közlekedési káoszról akarja elterelni a figyelmet”

– ezt a választ küldte az Atv.hu kérdésére a Miniszterelnökségi Sajtóiroda Karácsony Gergely csütörtök reggeli bejelentésére reagálva.

Az Atlétikai Stadion látványterve és építési területe Csepelen 2021. június 6-án – Fotó: Bődey János / Telex
Az Atlétikai Stadion látványterve és építési területe Csepelen 2021. június 6-án – Fotó: Bődey János / Telex

A vb-re megállapodást kötő Magyar Atlétikai Szövetség (emlékezhetünk rá, hogy a budapesti olimpiai pályázatot is a Magyar Olimpiai Bizottság és nem a főváros vonta vissza) egy óvatos közleményben reagált Karácsonyék ultimátumára.

„A Magyar Atlétikai Szövetség büszke arra, hogy 2018 decemberében elnyerte a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát, amely Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz. Biztosak vagyunk abban, hogy a MASZ a szerződés aláírójaként továbbra is azon tud dolgozni, hogy a világbajnokság a rendezvény történetének legszínvonalasabb eseménye legyen és felejthetetlen a magyar atlétika, a közönség és az egész ország számára. A szövetség által indított sportszakmai programok eredményei már jól láthatóak, hiszen két aranyéremmel tértek haza atlétáink az U23-as Európa-bajnokságról és két bronzéremmel az U20-as világbajnokságról. Célunk továbbra is az, hogy minden korábbinál nagyobb létszámú és sikeresebb magyar csapat vegyen részt a 2023-as haza rendezésű világbajnokságon” – áll a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!