Szabad Hongkong út, Dalai Láma út – átnevezik a Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampuszát övező utakat

Legfontosabb

2021. június 1. – 14:09

frissítve

Szabad Hongkong út, Dalai Láma út – átnevezik a Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampuszát övező utakat
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hídépítő utcából Dalai Láma utca, a Helyi Kikötő útból pedig Ujgur Mártírok útja lett – a Ferencvárosi Önkormányzat átnevezte azokat a környező utakat, ahová a kormány tervei szerint a Fudan Egyetemet építenék fel.

Az új utcatáblákat kedden délelőtt szerelték fel, „gondolom, értik, miért” – mondta az egyik férfi, miközben a táblát rögzítette. Ő egy harmadik átnevezést – a Szabad Hongkong utat – is említett, de ilyen táblát kedden még nem találtunk.

Kerestük az önkormányzatot, hogy megtudjuk az átnevezések okát, ha válaszolnak, frissítjük a cikket. Közben a Telexnek is elküldték azt a meghívót, amelyben azt írták, hogy „Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere kezdeményezte több közterület átnevezését a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának tervezett helyszínén”. Szerdán Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen jelenti be és avatja fel

  • a Dalai Láma út,
  • az Ujgur Mártírok útja,
  • a Szabad Hongkong út és a
  • Hszie Si-kuang püspök út

utcatábláit. Az akció egyébként inkább tekinthető egyfajta fricskának, mintsem arról szól, hogy Ferencváros vezetése szeretne együttműködni a kormánnyal a kínai egyetem megépítésében.

Frissítés: Baranyi Krisztina este a Facebook-oldalán ismertette az akció célját, és egy Fudan-ellenes petíciót is útjára indított. „A tervezett kínai egyetem környezetében szép új neveket adtunk a közterületeknek. Mert el akarjuk mondani, mi a véleményünk arról, hogy 450 milliárd forintnyi közpénzből a Fidesz-kormány egyetemet akar építeni Budapesten a Kínai Népköztársaságnak. Június 4-től ti is elmondhatjátok erről a véleményeteket a négy NEM-es konzultáción Budapest 20 pontján személyesen és az aHang online felületén is.” – írta a IX. kerület polgármestere.

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina két hete ugyanis elég határozott kijelentést tettek, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel tárgyaltak a Fudan Egyetem beruházásról. Akkor arról beszéltek, hogy a megismert információk alapján azt „különösen nem támogatják”,

„és minden lehetséges jogi-politikai eszközt megragadunk, hogy a Diákváros megépüljön, a Fudan pedig ne”

– mondták.

Hiszen az már egyre biztosabb, hogy a Fudan által kitúrt Diákváros a tervezett terület töredékrészén valósulna meg; egy zsúfolt, túlépített területen.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Fudan építése körül hónapok óta óriási viták zajlanak. A kormányoldalról azt hangsúlyozzák, hogy a világ egyik legjobb egyeteméről van szó, amelynek Budapestre településével Magyarország csak nyerhet. Az ellenzék viszont kritizálta a projektet egyebek mellett azért, 500 milliárd forintos kínai hitelből építenék kínai cégek, és mert kezdettől nem volt teljesen tiszta, mennyi helyet venne el a Diákváros elől. De azt is gyakran emlegetik, hogy a kínai felsőoktatási intézmények a kínai kommunista párt közvetlen irányítása alatt állnak, így akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet egy ilyen intézmény, és hogy a magyar kormány ezzel a lépéssel is csak Kínához igyekszik láncolni Magyarországot nyugati orientáció helyett. Utóbbi miatt az USA is aggodalmát fejezte ki.

A kormány ezekre a vádakra úgy reagált, hogy a Fudan és a Diákváros-projekt nem üti egymást, és hogy ha a kínaiak Magyarországon akarnak kémkedni, ahhoz nem kell egyetem. Mindemellett úgy néz ki, a Fudan elleni ellenzéki narratíva jobban átment Budapesten, Karácsony Gergelyék friss felmérése szerint legalábbis a fővárosiak 90%-a nem kér a kínai egyetemből.

Az ügyben népszavazást is szerettek volna tartani, de idén a veszélyhelyzet miatt azt várhatóan nem tudják lebonyolítani, ezért – a kormány nemzeti konzultációjának mintájára – fővárosi konzultációt tartanának a budapestiekkel, akarják-e a Fudan Egyetemet a Diákváros helyére. Ez egy online véleménynyilvánító konzultáció lesz júniusban, amit fórumok, beszélgetések előznek majd meg.

Jámbor András és a Szikra Mozgalom június 5-re kormányellenes tüntetést hirdetett a Hősök terére, a demonstrációt már bejelentettek a rendőrségnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!