Orbán napirend előtt beszél a parlamentben

2020. december 14. – 13:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk folyamatosan frissül…

Napirend előtt szólal fel a miniszterelnök, aki szerint a hétvégi Európai Tanácsban hozott döntéssel az Európai Unió győzött Soros Györggyel és hálózattal szemben.

Varjú László is Szájer Józseffel kezdte, aki ellentétesen élt azzal, amit hirdetett ő és a pártja, így hitelesen nem beszélhetnek keresztényi értékekről. „Önök lebuktak, önök megbuktak” – mondta a DK politikusa.

Völner Pál államtitkár Gyurcsány Ferenccel válaszolt, a Telexnek adott hétfői interjújából idézve: „Nem akarom, hogy bántsák Szájer Józsefet magánemberként. Politikusként pedig már nincs dolgom vele. A csahos kutyák ilyenkor elindulnak, de én nem leszek a falka tagja.” Völner figyelmeztette Varjút, hogy ebből következően ő most csahos kutyaként viselkedik. „Mit akarnak még?” Szájer lemondott, bocsánatot kért, kilépett. „Szálljanak le Szájer Józsefről” – közölte az államtitkár.

Varjú megismételte: nem Szájerről, hanem a képmutatásról szól a kérdése. „Önök képmutatók, semmilyen felmentést nem lehet azért adni, mert mást mondanak és egészen mást csinálnak.”

Az államtitkár szerint Varjú „nem fogta fel, hogy az alaptörvény milyen szabadságot nyújt ahhoz, hogy az emberek úgy éljék az életüket, ahogyan szeretnék”.

Az azonnali kérdések órájának 60. percétől nem kötelesek részt venni a miniszterek és a kormányfő, akik el is hagyták a terepet, innentől egy fokkal kevésbé lesz izgalmas a parlamenti vita, le is zárjuk a közvetítésünket. De maradjanak továbbra is a Telexen!

Miért nem hajlandóak 100 százalékost táppénzt adni azoknak, akik igazoltan fertőzöttek – kérdezte Harangozó Tamás. Az MSZP-s politikusnak Orbán Viktor azt válaszolta, hogy aki beteg, és táppénzre megy, az megkapja a fizetése 60 százalékát. Ha az illető azt állítja, hogy munka közben kapta el a koronavírust, akkor egy közigazgatási eljárás keretében megkaphatja a hiányzó 40 százalékot is. Orbán egy későbbi válaszban hozzátette, igyekeznek gyorsítani az eljáráson.

Lukács László karanténkarácsonytól tartva a járvány romló adatai láttán kérdezte Kásler Miklóst. A Jobbik politikusa az iránt érdeklődött, hogy mi magyarázza a többlethalálozásokat, miután azok számát nem fedik le teljesen a koronavírussal fertőzött halálos áldozatok száma

Az Emmi minisztere szerint a helyzet világos: az utolsó két-három hétben a magyar mortalitási adatokat a világjárvány jelentősen befolyásolta.

Az elhunytak száma az EU-ban átlagosan 690, Magyarországon pedig 713 egységnyi lakosra.

„Ha azt kérdezi, hogy a különböző években mennyi volt az összhalálozás, akkor látható, hogy az átlagos évi halálozást időarányosan ebben az évben az ország éppen meghaladta.”

Lukács László szerint a válasz nem volt érdemi, mert nem derült ki, hogy november első hetében az 500 pluszhalálozás minek tudható be. „Legalább ezeket az adatokat mondja meg. Miben hal meg az ötszáz ember a magyar kórházakban? Elmaradt orvos-beteg találkozó miatt? Miből van a különbözet? Az adatokat ön tudja” – mondta Lukács, utalva arra, hogy az Emminek egyre kevesebb feladata van.

„Személyes megjegyezéseit retorikai próbálkozásai részének tekintem. A mortalitási adatok komoly dolgok, komoly választ adtam.”

„Magyarországon november elejéig az összhalálozás ebben az évben volt a legkedvezőbb. November elseje óta a fertőzöttek száma, halálozása befolyásolja az adatokat. Tessék megnézni a KSH adatait, a különböző statisztikákat, önnek ugyanúgy hozzáférhető, mint bárkinek.

Advent van, elmélyülést kívánok, és gondolja végig, hogy miben tévedett.”

Volner János (független) arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy mikor tiltják be a Soros-szervezeteket. Orbán Viktor szerint Volner az „utolsó mohikán”, az Egyesült Államokban érvényes „ügynök-szabályt” nem tudták meghonosítani Magyarországon, mert az Európai Bíróság ezt nem engedte. Orbán szerint van még néhány hetük, hogy kitalálják, hogyan próbálkoznak ismét. Bár egyikük sem mondta ki, minden bizonnyal mindkét politikus olyan, Magyarországon működő civil szervezetekről beszélt, amelyek külföldről is kapnak támogatást.

„A baloldali vezetésű önkormányzatok az emberek vállára helyezik a terheket” – állapította meg Simicskó István. „A válságkezelés mindig azt jelentette baloldalon, hogy a válságkezelés terheit a lakosságra a vállalkozókra terhelik” – mondta a KDNP frakcióvezetője, aki kérdését egyébként a pénzügyminiszterhez intézte, az iránt érdeklődve, hogyan szabnak gátat a baloldali vezetésű önkormányzatok válságkezelésének.

A pénzügyminiszter nevében Tállai András államtitkár válaszolt is arra, mit tesznek a baloldali önkormányzatok ilyen megközelítése ellen. „A jelenlegi kormány 2010 óta az adócsökkentésre esküszik, és azt végre is hajtja, míg a baloldali kormányok – és jelenleg az önkormányzatok – az adóemelésre esküsznek” – adta meg a képletet Tállai.

Az eszköz pedig, hogy

2021-től nem alkalmazható az önkormányzati adóemelés, így az embereket nem kezdhetik el újból sanyargatni a baloldali önkormányzatok

– mondta Tállai.

Simicskó szerint látható, hogy „buszmutyikat hajtanak végre, áramlopást hajtanak végre, cigarettát csempésznek a baloldali önkormányzatok, ez felháborító. Ennek véget kell vetni és segíteni kell az embereknek”, hogy ne kapják el a vírust, és minél előbb oltáshoz jussanak.

„Fontos, hogy ne engedjünk a baloldali városvezetésnek, ahol adókat, díjakat akarnak emelni. Fontos, hogy az emberek lássák, a kormányra számíthatnak, a baloldali önkormányzatokra meg nem számíthatnak.”

Tállai egyetértett az előtte felszólaló KDNP-s politikussal.

Kocsis Máté Legény Zsolt cigicsempészéséről tett fel azonnali kérdést a külügyminiszternek. Simon Gábor ügye óta tudjuk, hogy az MSZP különleges viszonyban áll az útlevelekkel, de amikor Legény 2014-ben elmondta a „hol a dohány” című beszédét, még nem tudtuk, hogy ilyen érintettsége van.

Hány Legény Zsoltnak van még diplomata útlevele? Kívánják-e a diplomata útlevelek kiadását felülvizsgálni – kérdezte Kocsis Máté Magyar Levente külügyi miniszterhelyettestől.

Legény ügyén nem lepődnek meg, mert eddig is tudták, hogy a baloldal „ahol csak tud, lop, csal, hazudik”. Magyar bejelentette, hogy felül fogják vizsgálni a diplomata-útlevelek kiadását.

Kocsis Máté szerint vigyázzanak, mert Ukrajnában kilométerórát is vissza lehet tekerni, könnyen lehet, hogy a következő ügy onnan robban ki.

Büntetés kilátásba helyezésével végződött Szabó Tímea felszólalása, mert az ülést levezető elnöknek nem tetszett, hogy a Párbeszéd politikusa bizonyítványt akart kiosztani a kormánynak, amely szerinte erkölcsileg, gazdaságilag járványügyileg is megbukott.

Szabó szerint Orbán egy egyszerű kérdésre nem tud válaszolni: tudott a kormányfő Szájer ügyeiről, vagy nem tudott?

Orbán röviden közölte: „Aminek meg kell lennie, annak meg kell lennie”, Szájer kilépett a pártból, távozott a politikából.

„A kérdés bukott meg, mert sem az elejét, sem a végét nem találtam” – mondta Orbán, aki szerint a homoszexuális emberekre vonatkozóan az a törvény van érvényben, amelyet 2008-ban Draskovics Tibor előterjesztett. „És mi azt nem változtattuk meg.” „Lehet és van is véleményünk életvezetési szokásokról, de Magyarországon azok is, akik életmódkisebbséghez tartoznak,” élhetnek alkotmányos jogaikkal – mondta Orbán. Ezután az ülést levezető elnök a fideszes politikustársait is rendre intette, hogy nyugodjanak meg, „ne süllyedjenek arra a szintre”, amelyet Szabó mutatott – azzal, hogy bizonyítványt prezentált, és azt a helyéről elmozdulva Orbánnak akarta átadni.

Vadai Ágnes is zsarolható fideszesekről kérdezte Orbánt:

Kiss Szilárd az agrártárcától, Zaif Naffa, aki Ghaid Faraonnal tartott szoros kapcsolatot, Kaleta Gábor perui nagykövet pedofilügye – sorolta a DK politikusa, a sort Szájer Józseffel zárva, akiről „kiderült, hogy a nemzeti keresztény alaptörvény szerzőjeként, jobboldali családapaként és férjként titokban illegális csoportos szexorgiára jár, megszegve a járványügyi korlátozásokat”.

„Ez kockázat. Hány zsarolható ember van az ön környezetében, hány ilyennel barátkozik?”

Orbán közölte:

„Amit régi nagy harcostársunk tett, az nem védhető, nem menthető, egy lehetősége maradt, bocsánatot kért, elhagyta a politikai küzdőteret.” Ami a zsarolhatóságot és a titkosszolgálatokat illeti, Orbán szerint 2007 elején épp a szocialista kormány idején engedték be az orosz titkosszolgálat szakembereit, és vetették alá poligráfos vizsgálatnak az NBH-s munkatársakat.

Vadai erre annyit mondott, hogy „megértem, hogy drogosokra, pedofilokra, bűnözőkre építve a kormányt nem lehet könnyű”.

De hogy veszélybe kerüljön a nemzeti szuverenitás a „krumplipárt” miatt, az Vadai szerint megengedhetetlen, ezért „ideje lenne a nemzetbiztonsági átvilágítást kiterjeszteni a miniszterelnökre, házelnökre”.

„Aggódik, hogy kiderülne, hogy ön jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot az országra?” – kérdezte Vadai.

Orbán szerint megfontolandó Vadai javaslata: „Önnek igaza van, nemzetbiztonsági átvilágításokért a kormány felel, el fogok gondolkodni az ön javaslatán, már csak azért is, mert az ön által említett Kaleta Gábor nyolc évig az önök diplomatája volt.”

A migráció kérdését a Fidesz évek óta kampánytémává silányították, pedig ez egy sorskérdés Európának. Nem kampányolni kéne, hanem végre cselekedni kellene – mondta Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, aki a Rogán Antal nevével fémjelzett letelepedési kötvények ügyét emlegette fel. A politikus arra is emlékeztetett, hogy Erdogan török elnök arra biztatta az EU-ban élő törököket, hogy ne integrálódjanak; ennek fényében mennyire hiteles a kormány a migrációval kapcsolatos álláspontja – mondta Keresztes.

Magyarországon senki sem tud pénzért letelepedési jogot senki sem tud vásárolni. Tartózkodni lehet, letelepedni nem lehet. Orbán szerint Magyarországnak meg kellene köszönnie a török elnöknek, hogy magánál tartja azokat a migránsokat, akikről időnként azt állítja, hogy „ráengedi” Európára. Orbán egy későbbi válaszában arról is beszélt, hogy az ellenzék LMP-vel, Jobbikkal, Párbeszéddel le van darálva, és be van töltve a Gyurcsány Ferenc-féle Soros-kolbászba.

Gurmai Zita (MSZP) szerint a Fidesz tönkretette a karácsony nyugalmát, mert érdemi intézkedések nélkül hagyták elszabadulni a járványt. A politikus szerint ha a kormány tömegesen tesztelte volna az embereket és 100 százalékos táppénzt adott volna, akkor most mindenki tudná, hogy kinek kell otthon maradnia, és ki karácsonyozhat. Állítsanak fel több ezer tesztelőpontot az országban – szólította fel a kormányt a képviselő, aki szerint a javaslat növelné a lakosság nyugalmát, és lassítaná a járványt.

A védekezéssel kapcsolatos összes döntést az operatív törzs hozza. Mikor, hol, kit tesztelünk, ez nem politikai döntés, hanem szakemberek hozzá – válaszolta Orbán Viktor, aki szerint tesztelés tekintetében jól állunk európai összevetésben. Hiába próbálja támadni a kormányt, ebben az ügyben a kormányt semmilyen felelősség terheli – jelentette ki a miniszterelnök.

Az ön válaszainak színvonala olyan gyorsan süllyed, mint a volt párttársa az ereszcsatornán – reagált Gurmai. Orbán ezek után elmondta, hogy nevetséges az a felvetés, hogy ő lenne a felelős a járvány terjedéséért.

„Finom volt a négymilliós krumpli?” – kérdezte a Jobbik frakcióvezetője, utalva arra, hogy ekkora büntetést kapott, amiért egy zsák krumplit akart átadni Orbán Viktornak a parlamentben.

„Ha egy krumpli négymillió forint, akkor mennyi büntetést ér egy zsáknyi drog, amelyet az ön EP-képviselője visz egy orgiáról, megsértve Magyarország tekintélyét?” – kérdezte Jakab, Szájer József ügyét felidézve.

Ön mivel zsarolható, miniszterelnök úr?

– kérdezte a Jobbik frakcióvezetője.

„A kérdést meghallgattam, megértettem, csak azt nem értem, hogy az ön krumplijának, mi köze van hozzám” – ennyi volt a válasza Orbánnak.

„Ezt a krumplikirálynak kell tudnia” – válaszolta Jakab, aki szerint azért kell tudni, hogy mivel zsarolható a kormányfő – aki nem esett át átvilágításon –, mert gyanús, ahogyan támadja az EU-t, és egyezkedik Kínával és Moszkvával.

Azt is tudni kellene, ki lehetett az a kilenc fideszes képviselő, aki a Szájer Józsefet vendégül látó orgia szervezőjének más bulijain is részt vett. „Kövér László házelnök korábban mondta, hogy szánalommal tekint a nőkre, mi a helyzet a férfiakkal? Lehet, hogy ő az egyik?” – kérdezte Jakab, amiért az ülést levezető elnök rendre utasította.

Orbán viszontválaszában közölte: megismétli az alkotmányjogi tényt, hogy a parlamenti képviselőkre kirótt büntetésekhez – így Jakab megbüntetéséhet – nincs köze a kormánynak. „Ami az ügynököket illet, örülök, hogy szóba hozta, mert épp a Jobbikban volt orosz ügynök” – Kovács Béla, egykori EP-képviselő.

„Barátokat keresünk”, ezért épül a kínaiakkal a Belgrád–Budapest-vasútvonal, atomerőmű az orosz Roszatommal, nyugatiakkal hadiipari beruházások – mondta Orbán. „Magyarország olyan ország, amely megengedheti magának, hogy a világban minden jelentős nagyhatalom a barátja legyen.”

Bent van Orbán Viktor is, a villámvitákkal folytatjuk a közvetítésünket.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék 30 ezüstért árulja az országot, azonban nem jött össze nekik. Ma Magyarországon egyedül a kormánypárti koalíció olyan erős és szabad, hogy meg tudja védeni a nemzeti érdeket.

A jobbikos Magyar Zoltán az elmúlt napokban bilincsben elvitt helyettes államtitkár, Nagy János ügyével kezdte napirend előtti felszólalását. Indult-e a minisztériumban belső vizsgálat; segítette-e más Nagyot a minisztériumon belül; elképelhető-e, hogy Nagy önállóan cselekedett egy ilyen horderejű ügyben – tette fel a kérdéseket Magyar.

Farkas Sándor államtitkár, miniszterhelyettes azt mondta, hogy az esetről megdöbbenéssel értesültek a minisztériumban; ha valaki hibát követ el, annak vállalnia kell a felelősséget.

Az MSZP-s Varga László az önkormányzatok és a kormány viszonyát összegezte 2020-ból.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács kormányszerv 80-100 milliárdot vont volna el a helyi iparűzési adóból. Ettől a kormány ugyan elállt, de Varga szerint mégis jelzésértékű, hogy ezt kormányszerv vetette fel.

Aztán jött a világjárvány, az állam a gépjárműadót elvonta az önkormányzatoktól – 2010 után már eleve csak 40 százalék maradt az önkormányzatoknál –, az ingyenes parkolás forrásokat vont el tőlük, ezzel „a védekezés frontvonalából” véve ki újabb összegeket – mondta az MSZP képviselője, arra kérve a kormányt, „vonják vissza a felháborító döntéseket”.

A kérdésre válaszoló Orbán Balázs elismerte, hogy az önkormányzatok fontos szereplői a magyar állam működésének. Az államtitkár szerint azonban 2010 előtt a szocialista kormány „sportot űzött abból, hogy feladatokat adtak az önkormányzatoknak, és forrásokat vontak el tőlük”. „8000 hatáskör tartozott a magyar államhoz, ebből 3500-at kellett volna az önkormányzatoknak ellátniuk, miközben önök hétről hétre csökkentették a nekik folyósítandó támogatás összegét” – így nőtt az önkormányzatok teljes adóssága 1200 milliárd forintra, amit a kormány leemelt az önkormányzatok válláról, mondta Orbán Balázs. Az önkormányzatok feladata kevesebb lett – mondta az államtitkár, nem részletezve, hogy az a kórházak, iskolák államosítását jelenti –, így a települések költségvetésében valóban bevételnövekedés volt. Jövőre 16 százalékkal lesz magasabb a támogatás az önkormányzatok költségvetésében, mint amennyi idén rendelkezésre állt – mondta az államtitkár.

Szerinte a kormány nem politikai kérdésként kezeli az önkormányzatokkal való együttműködést, ellentétben Karácsony Gergely főpolgármesterrel, aki Orbán szerint politikai alapon kezeli pozícióját, és adóemelésekben gondolkodik.

Dömötör Csaba szerint a Fidesz sosem enged meg olyan hangnemet az ellenzékiekkel szemben, mint amit ők megengednek. Lámpavasoznak, tetűcsúszdáznak, patkányoznak, rémisztő képződményeznek, „ön pedig azzal fenyegetőzik, hogy földönfutóvá tesz olyanokat, akik nem értenek vele egyet” – mondta Gyurcsánynak Dömötör.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Gyurcsány Telexnek adott interjújából idézve állította, hogy a „Gyurcsány család jelöltet fog indítani a következő választáson”. A járványhelyzettől nem zavartatva összeállt az elvtelenség koalíciója, ameddig pedig Gyurcsány a porondon van, nincs vége a posztkommunizmusnak, addig pedig a Fidesz is küzdeni fog ellene – húzta alá az államtitkár.

„Mély gazdasági válságban vagyunk, amelynek nem látszik a vége” – kezdte Keresztes László Lóránt. Az LMP frakcióvezető szerint káros, hogy eközben kínai vasútprojektet és az orosz Roszatom útját egyengeti a kormány Magyarországon.

„Hazugsággal adták az oroszoknak a projektet, generációkra adósítják el az országot.”

Miközben a Belgrád–Budapest-vasútvonal kínai hitelből épül, és a kormány a szlovéniai Koper kikötőjéhez fejlesztendő vasútprojektbe is be akar szállni, miközben a hazai vidéki mellékvonalak szűnnek meg.

Az átláthatatlan hitelfelvétel, a kevéssé igazolható infrastrukturális beruházás mellett Keresztes szerint gond az is, hogy a kormány a migráció kezelését a „török diktátorral” egyezkedve javasolja megoldani, noha Erdoğan török elnök korábban menekültek millióinak továbbengedésével zsarolta az EU-t.

„A migráció kérdésének megoldása sorskérdés, de nem politikai kampányra van szükség, hanem feltárni őszinte vitákban az okokat és cselekedni a megoldás érdekében” – mondta az LMP politikusa.

Erre Schanda Tamás államtitkár válaszolt, azzal kezdve, hogy a Budapest–Belgrád-vasútvonallal a polgári nemzeti kormány fejleszti és bővíti a vasút lehetőségeit, miközben „az ön barátai voltak azok, akik tönkretették a vasúti közlekedést, lepusztították a nemzeti vasúttársaságot borzalmas kormányzásuk során”.

Az államtitkár szerint a kormány a vasút mellett van, a MÁV-ot 300 milliárd forintnyi adóssággal vette át, mostanra a céget konszolidálták.

Budapest és Belgrád között 350 kilométer van, vasúton mégis 8 óra, pedig 2-3 órára is csökkenthet. „És ön erre nemet mond” – mondta Schanda Keresztesnek, megjegyezve, hogy ez új lehetőségeket nyit, nemzetstratégiai célokat segít, és EU-s kötelezettsége is Magyarországnak a vasútvonal felújítása, amely ezreknek ad majd munkahelyet.

Az államtitkár szerint a vasúthálózatot 1700 milliárd forint uniós és hazai fejlesztési forrásból újítják fel, 660 kilométer vasútvonalat újítanak fel, 440 kilométert villamosítanak, 200 kilométer új vonal épül.

A Keresztes által felvetett, hitelfelvétellel kapcsolatos problémákról az államtitkár nem beszélt.

Gyurcsány Ferenc azzal kezdte napirend előtti felszólalását, hogy idén ez lesz neki az utolsó. Ennek alkalmából nem akarta bírálni a kormányt, hanem a jövőre nézve kívánta, hogy leegyszerűsítő viták helyett próbálják megérteni egymást. „Időnként indokolatlanul bélyegezzük meg egymást” – jelentette ki Gyurcsány.

Páran iszonyatos erőfeszítéseket tesznek, hogy messze a politikán túl sértsék egymás méltóságát – ebbe időnként mi is beleesük –, de talán a karácsony remek lehetőség ennek felülvizsgálatára a korábbi kormányfő szerint. „Próbáljunk meg ennél jövőre egy jobb Magyarországot teremteni” – mondta a DK elnöke.

Primitívnek ítélte Szabó Tímea a kormányfő válaszát. A Párbeszéd frakcióvezetője – a párt nevét Orbán látványosan tettetett bizonytalansággal mondta ki, derültséget keltve a Fidesz soraiban – cinikusnak tartotta Orbán szavait az ezermilliárdos járványügyi beavatkozásokról, mivel eközben

„140 milliárd forint ment sportra, 103 milliárd az egyháznak, 186 milliárd Mészárosnak, 16 a miniszterelnök hivatalának, 5 milliárd az Orbán Ráhelhez köthető” turisztikai ügynökségnek, míg Semjén Zsoltnak vadászkiállítására is jutott 60 milliárd.

400 ezer munkanélküli van az országban, és a KSH adatait is el akarják hazudni.„

”Megbuktak gazdaságilag, járványkezelésben, és erkölcsileg. Nem tudják ezt a szétrohadt koalíciót egyben tartani„ – mondta Szabó.

”Szégyelljék magukat a náci írások miatt„ – mondta Demeter Szilárdra utalva, majd az álkeresztény, álkonzervatív kormányról beszélt, felidézve Szájer József, Borkai Zsolt és Kaleta Gábor ügyeit.

”Maguk lopnak, lopnak és lopnak, hazudnak, hazudnak és hazudnak” – mondta Szabó.

Dömötör Csaba szerint Szabó Tímea végig a vírusnak szurkolt, nincs alapja morális alapon számon kérni a kormányt, különben is, pártja még sosem indult önállóan választáson.

Orbán szerint sértő a kérdés felvetése is, hogy a járvány elleni védekezés sikerét aszerint vizsgálják, hogy eddig mennyien haltak meg. „Önök szerint azért halnak meg, mert nem kapnak egészségügyi ellátást? Mert nem akarják őket megmenteni? Mert a védőnők, ápolónők nem segítenek nekik?”

„Értem, hogy nekem akarják felhánytorgatni, de a vírus nem én vagyok” – mondta Orbán. Szerinte „nem a kormánypárt, hanem egy világjárvány miatt halnak meg az emberek”. Orbán szerint ízléstelen a statisztikára hivatkozni – igaz, a kormányfő épp maga mondta korábban „nem a megbetegedések, hanem a halálozások számait kell figyelni”. Akkor úgy tűnt, hogy a halálos áldozatok száma a kormányfő szerint is fontos mérce a védelem sikerének megítélésében.

Ha félreteszik az indulataikat, és a valóságot figyelik: 4458 ezer ember dolgozik Magyarországon, 64 ezer emberrel kevesebben, mint tavaly. Orbán szerint a nyitás után az állam által indított programok visszaadják ezeknek az embereknek a munkahelyét.

Orbán szerint gyerekded kérdés, hogy ki győzött, ki nem győzött. A gyerekdednek minősített kérdést szerinte sorosozással lehet lezárni:

„De fontosabb, hogy mit gondol erről az önök gazdája: Soros György megszólalt, és jelezte, hogy a gazdi csalódott.”

Orbán szerint Gyurcsány felvetése az Európai Egyesült Államokról jogós, fontos is beszélni róla – persze úgy, hogy a kormány jelezze, ez az, amit el kell kerülni. A kormányfő azzal érvelt, hogy a „ez a mostani járvány válságkezelő alap egyszeri és nem ismételhető meg”. „De attól, hogy valamit nem ismernek be, mégis történhet úgy” – mondta Orbán, aki szerint valóban „bele lehet sodródni” abba a helyzetbe, hogy idővel a korábbi adósságokért és a későbbiekért is ilyen közös felelősséget kell vállani.

„Egy Európai Egyesült Államokba való belesodródás hazánk feladását jelentené, ezért sem voltunk boldogok, amikor kiderült, hogy adósságközösség jön létre” a válságkezelés idejére – mondta Orbán.

A kormányfő úgy látja, hogy a baloldal fel akarja adni az ezeréves államiságot – véli Orbán. Szerinte ha meg is maradnának a nemzetállamok, értelmüket vesztik az adósságközösség és a közös pénz esetében.

„Mi azt szeretnénk, ha a gyerekeink magyarok lennének. Nem egy magyar népcsoport az EU-n belül, hanem a független magyar nép és állam örökösei” – mondta Orbán nagy tapsot aratva.

Kocsis Máté Tóth Bertalannak: „Ön elfelejtett szégyenkezni a kokainozós és a cigicsempész társai miatt, de Korózs Lajos videóhamisítása és Bangóné Borbély Ildikó patkányozása miatt is.” A Fidesz frakcióvezetője szerint nincs még egy olyan ország Európában, ahol az ellenzék ilyen nehéz helyzetben a kormányra támad.

„Jakab képviselő úr, az, hogy bezárták a Lipótot, az az ön jelenlétében is bebizonyosodik” – szúrt vissza Kocsis Jakabnak.

Simicskó István szerint Orbán Viktor győzött, „győzött a magyar–lengyel barátság, győzött a visegrádi négyek közössége is az EU költségvetési vitájában”. A KDNP frakcióvezetője úgy látja, hogy a kormányfő megerősödve tért vissza, és elérte mindazt, amit a magyar érdekek kívántak.

A kormány fel fog lépni a 34 millió migráns betelepítéséről és a szavazati joggal való felvértezésükről szóló migrációs terv ellen – mondta Simicskó.

Szerinte a kormány járványügyben is győzött, mert már 17 millió vakcinát lekötött, és hamarosan megindulnak ingyenesen, az állam által szervezetten az oltások.

„Legyőztük a koronavírust, megóvjuk a magyar embereket, és akkor Magyarország ismét győztes lesz.”

A KDNP frakcióvezetője is reagált Orbán Viktor beszédére. A kisebbik kormánypárt is sikeresnek és győzelemnek tartja az Európa Tanács múlt hétvégi megállapodását.

Gyurcsány Ferenc szerint nem látszik Orbán beszédéből, hogy a kormányfő nem érti a helyzetet, vagy nem akarja, hogy a választók értsék. A DK politikusa szerint a vita világos:

Európa jövőjéről szól, de Gyurcsány szerint a kormányfő szándéka ellenére, a föderáció irányába mozdult el a közösség, mert „az Európai Uniót alkotó tagállamok először járultak hozzá, hogy az unió közös hitelfelvevő legyen”.

„Azok győztek Európában, akik azt mondták, hogy ebből egy közösebb világ lesz” – mondta Gyurcsány. „Európai Egyesült Államok lesz a neve vagy Európai Nemzetek Szövetsége, csuda tudja. De egy dolog biztos: Európa megmutatja szociális arcát, lesz közös szabályozás európai minimálbérről, Európa megmutatja történelmi távlatosságát, és mindezek afelé visznek bennünket, hogy a történelmi vívmány az önök szándékával szemben fenn fog maradni.”

„Az ellenzék sokszínű, vannak itt jobboldaliak, baloldaliak, liberálisok, konzervatívok, mégis képesek vagyunk összefogni. Képesek vagyunk száz és száz kompromisszumot megkötni, mert nekünk fontosabb a nemzet, mint önmagunk. Egyébként ne felejtse el: akié a hatalom, azé a hatalom. Miniszterelnök úr, minden hatalom az öné, így minden felelősség is. Jó széljárást, sok szerencsét!” – zárta Jakab.

A Jobbik elnöke szerint a Szájer-botrány után Orbán becsicskult, a járványban meghalt 7000 halott pedig szégyen. „Ennek az országnak összefogásra lenne szüksége”, Orbántól viszont csak gyűlöletet kap – mondta Jakab.

A Párbeszéd frakcióvezetője az EU-s költségvetéssel kapcsolatos kormányvétóval kezdte: Szabó Tímea szerint Orbán nem beszélhet győzelemről a maga szempontjából, hiszen a jogállamisági követelményekkel kapcsolatos előírás „nem puhult.” Ezután az EU genderjavaslattervéről beszélt, amelynek célja, hogy a nők ugyanannyit kereshessenek, mint a férfiak. Szabó megjegyezte, hogy Novák Katalin hétfői videójában épp arról akarja meggyőzni a magyar nőket, hogy törődjenek bele, ha kevesebbet keresnek.

A járványügyi mutatók sem jók Szabó szerint, hiszen „100 ezer lakosra vetítve Magyarország a harmadik legrosszabb helyen áll az EU-ban”, Bulgária és Szlovénia mögött. „Magyarországon az utolsó két hétben 2300 ember halt meg, annyi, mint korábban két hónap alatt.” „Ez akkora bukta, mint ide Lacháza. Miért nem ismeri el, hogy önnek még mindig fontosabb volt november elején 20 ezres focimérkőzést rendezni, mint az, hogy korlátozzon.” Gazdaság? A harmadik negyedévben 4,7 százalék volt a GDP visszaesése, miközben az EU-s átlag 4,3 volt, az ottani szigorúbb korlátozások ellenére is. Munkanélküliség: Semjén Zsolt beteges vadászkiállítása 60 milliárd forintot kap, 400 ezer munkanélküli pedig segítségként annyit kap, mint Semjén és Mészáros Lőrinc egyedül. Szabó szerint gazdaságilag, járványügyileg és erkölcsileg is megbukott a kormány, ez „szégyen!”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!