Kásler adventi elmélyülést kíván a halálozási rátáról kérdezőnek

2020. december 14. – 16:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lukács László karanténkarácsonytól tartva a járvány romló adatai láttán kérdezte Kásler Miklóst. A Jobbik politikusa az iránt érdeklődött, hogy mi magyarázza a többlethalálozásokat, miután azok számát nem fedik le teljesen a koronavírussal fertőzött halálos áldozatok száma

Az Emmi minisztere szerint a helyzet világos: az utolsó két-három hétben a magyar mortalitási adatokat a világjárvány jelentősen befolyásolta.

Az elhunytak száma az EU-ban átlagosan 690, Magyarországon pedig 713 egységnyi lakosra.

„Ha azt kérdezi, hogy a különböző években mennyi volt az összhalálozás, akkor látható, hogy az átlagos évi halálozást időarányosan ebben az évben az ország éppen meghaladta.”

Lukács László szerint a válasz nem volt érdemi, mert nem derült ki, hogy november első hetében az 500 pluszhalálozás minek tudható be. „Legalább ezeket az adatokat mondja meg. Miben hal meg az ötszáz ember a magyar kórházakban? Elmaradt orvos-beteg találkozó miatt? Miből van a különbözet? Az adatokat ön tudja” – mondta Lukács, utalva arra, hogy az Emminek egyre kevesebb feladata van.

„Személyes megjegyezéseit retorikai próbálkozásai részének tekintem. A mortalitási adatok komoly dolgok, komoly választ adtam.”

„Magyarországon november elejéig az összhalálozás ebben az évben volt a legkedvezőbb. November elseje óta a fertőzöttek száma, halálozása befolyásolja az adatokat. Tessék megnézni a KSH adatait, a különböző statisztikákat, önnek ugyanúgy hozzáférhető, mint bárkinek.

Advent van, elmélyülést kívánok, és gondolja végig, hogy miben tévedett.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!