Csempészcigivel bukott le az MSZP volt parlamenti képviselője Ukrajnában

2020. december 10. – 20:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Diplomata útlevéllel akart cigarettát átcsempészni az ukrán határon az MSZP volt parlamenti képviselője – közölte az ukrán Jevropejszka Pravda. A lap szerint az érintett egy 42 éves kisvárdai férfi, Legény Zsolt, aki 2006-2010 és 2010-2014 között volt az MSZP listán mandátumot szerzett országgyűlési képviselője.

Az MSZP honlapja szerint a jogász végzettségű Legény az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetségének alelnöke és

  • Legény az elnöke a párt Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának is.

A Beregsurány-Luzsanka határátkelő ukrán oldalán fennakadt csempészáruról az ukrán vámhatóság, videót is közölt:

A határőröknek már az szemet szúrt, hogy az ukrajnai akkreditáció nélkül érkező Legény diplomata útlevelet mutat fel, de autóján nem volt diplomata rendszám.

Amikor felkérték, hogy nyissa ki az autót, diplomáciai védelemre hivatkozott, így kihívták a magyar konzulátus képviselőit, akiknek a jelenlétében felnyitották a csomagtartót. A csempészáru pontos mennyiségét egyelőre nem állapították meg, a jegyzőkönyv felvétele csütörtök este még folyamatban volt.

Kérdéseinkkel Legényhez fordultunk, aki egyelőre nem volt elérhető.

Legény lemondott tisztségeiről és kilépett az MSZP-ből

Csütörtök este az MSZP közleményt adott ki:

Az ukrán hatóságok a mai napon Ukrajnában tetten érték cigarettacsempészés közben Legény Zsoltot. Legény Zsolt ma este lemondott minden párttisztségéről és kilépett az MSZP-ből. Diplomata-útlevele azonnali visszavonását kezdeményeztük.

– állt a párt közleményében.

Kijev és Budapest viszonya a nyelvtörvény miatt meglehetősen feszült, az ukrán fél pedig azért neheztel, mert a magyar kormány szerinte a kárpátaljai magyar pártokon keresztül közvetlenül beavatkozik az ukrán választásokba.Utóbbira hivatkozva Ukrajna a közelmúltban Grezsa István miniszteri biztost nem is engedte belépni az országba.

Frissítés:

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a közösségi oldalán a következőket tartotta szükségesnek leszögezni az ügyben:

Legény Zsolt az MSZP kérésére kapott diplomata útlevelet, mert – az indoklás szerint – a párt külügyi kapcsolatait szakértőként segíti. A diplomata útlevelet nem tekintjük politikai kérdésnek, ezért a kérést teljesítettük. Természetesen az útlevelet tegnap azonnali hatállyal visszavontuk. Azt, hogy a cigarettacsempészet mennyiben segíti a baloldal „külügyi kapcsolatait”, nem pontosan értem...

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!