Bűncselekmény gyanúja miatt nem engedtek be Ukrajnába egy magyar miniszteri biztost

2020. november 24. – 14:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán határőrök nem engedték be kedden az országba Grezsa István miniszteri biztost, arra hivatkozva, hogy a magyar kormány október végén beleavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba – írja az MTI.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a Beregsurány-Luzsanka határátkelőnél próbált belépni Ukrajnába. Ott az ukrán határőrök tájékoztatták arról, hogy számára tiltott a beutazás, és nem engedték át a határon. Az ukrán hírportál szerint Budapest előző nap diplomáciai jegyzékben tájékoztatta Ukrajnát Grezsa tervezett utazásáról. Magyarországon viszont nem hivatalos forrásokból tudták, hogy Grezsának megtiltották az Ukrajnába való beutazást, így lehetett arra számítani, hogy nem fogják átengedni a miniszteri biztost a határon – tette hozzá a Jevropejszka Pravda.

A miniszteri biztos körülbelül egyórás várakozás után visszatért a határról Magyarországra.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivői irodája később kiadott egy közleményét, amely szerint Grezsa István esetében „olyan tényeket rögzítettek”, amelyek alapján megsértette azon ukrán jogszabályokat, amelyek tiltják, hogy külföldi személy agitációt folytasson bármely ukrajnai politikai erő (ez esetben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, KMKSZ) mellett. A külügyi szóvivő szerint a beutazási tilalom kizárólag egy adott állampolgár bűncselekményre utaló cselekedeteiről szól, „az elfogadott határozat nem érinti az államközi kapcsolatokat”.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, az ukrán külügyminiszter október 26-án jelentette be, hogy Ukrajna megtiltotta a beutazást területére két – általa nem megnevezett – magas rangú magyar tisztségviselőnek az ukrajnai helyhatósági választások alatt folytatott kárpátaljai agitációjuk miatt. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter ezután egyrészt azt mondta: úgy tűnik, Ukrajna lemondott arról, hogy Magyarország támogassa az EU- és NATO-csatlakozásukat. Másrészt arról is beszélt, hogy őt nem tájékoztatta Ukrajna a magyar politikusok kitiltásának okáról.

November 6-án Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter telefonon beszélt Szijjártóval, akivel megállapodtak arról, hogy „új fejezetet nyitnak” a helyhatósági választásokon történtek után, és folytatják a két ország közötti konstruktív párbeszédet.

Frissítés: reagált a magyar külügy

A történtek után kedden a magyar kormány bekérette a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét. Szijjártó Péter miniszter videónyilatkozatban reagált, azt mondta, kikérték maguknak az ukránok eljárását, és átadták a nagykövetnek a tiltakozásukat. Szijjártó szerint derült égből villámcsapásként érte őket a hír, hogy Grezsát nemcsak nem engedték be az országba, de három évre ki is tiltották Ukrajna területéről.

Szijjártó felidézte, hogy két és fél héttel ezelőtt telefonon beszélt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, és abban maradtak, hogy maguk mögött hagyják az ukrán helyhatósági választások után előállt feszültségeket, és a pozitív ügyekre, a közös sikertörténet alapjainak lerakására koncentrálnak. Ehhez képest Grezsa István kitiltása nem a barátkozás, nem a barátság, nem a közös sikerek keresésének szándékára utal – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!