Szijjártót nem tájékoztatta Ukrajna a magyar politikusok kitiltásának okáról

2020. október 29. – 12:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kapott hivatalos tájékoztatást a magyar külügyminisztérium Ukrajnától a magyar politikusok kitiltásának okáról – állítja Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az ATV szerint. Szijjártó azt mondja, kitiltások közlésének módját kulturálatlannak, a kitiltás tényét pedig barátságtalannak és szánalmasnak tartja.

Ahogy azt korábban megírtuk, Ukrajna megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását. Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba tájékoztatása szerint a kitiltás az ukrán helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott „agitáció” miatt történt. Azt is hozzátette: más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan „beavatkoztak” Ukrajna belügyeibe a választás idején.

Az egyik tisztségviselő a magyar miniszterelnökség államtitkára, akit név szerint nem említett Kuleba, a másikról pedig nem árulta el semmit. Hozzátette ugyanakkor, hogy más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan „beavatkoztak” Ukrajna belügyeibe a választás idején.

Szijjártó a közmédiának már hétfőn reagált, nonszensznek nevezte a nagykövet bekéretését, amit „nem túl barátságos hangnemben és nem a barátkozás szándékával” tettek. Kedden egy Facebook-videóban bővebben is beszélt a helyzetről. Ahogy korábban megírtuk, a miniszter szerint úgy tűnik, Ukrajna lemondott arról, hogy Magyarország támogassa az EU- és NATO-csatlakozásukat.

Szijjártó az ATV-nek arról is beszélt, reméli hogy, „az ukrán barátaink átgondolják ezt a lépést és inkább a barátságot meg a korrekt kapcsolatépítést választják”. Szerinte Magyarország továbbra is baráti kapcsolatot szeretne Ukrajnával, hogy ez a szomszédos országnak miért éri meg, arra a két ország diplomáciai kapcsolatából hozott korábbi példákat. A többek között miniszter felidézte, hogy:

  • Szijjártó 50 lélegeztetőgépet adott át személyesen az ukrán külügyminiszternek és a Kárpátaljai megyei kormányzónak,
  • gyakorlatilag kizárólag Magyarország engedi át az ukrán állampolgárokat Nagy-Britannia, Nyugat-Európa irányába,
  • egy-két héttel az önkormányzati választás előtt döntöttek arról, hogy Kárpátalja legszennyezettebb folyóját, a megtisztítják magyar költségvetési forrásból.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!