Ukrajna megtiltotta a beutazást két magas rangú magyar tisztségviselőnek

2020. október 26. – 17:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott „agitáció” miatt – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn az Interfax-Ukrajina hírügynökséggel.

Az egyik tisztségviselő a magyar miniszterelnökség államtitkára, akit név szerint nem említett Kuleba, a másikról pedig nem árulta el semmit. Hozzátette ugyanakkor, hogy más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan „beavatkoztak” Ukrajna belügyeibe a választás idején, írja az MTI.

Partnereinket hamarosan részletesen tájékoztatjuk a választásokba való magyar beavatkozás tényéről, erről már tájékoztattuk az EBESZ megfigyelő misszióját„ – emelte ki Kuleba.

A miniszter szerint nem lehet a helyzetet különbözőképpen értelmezni, az konkrét beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe.

„Nem lehet mindent csak a kollégám, Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésére redukálni. Ez általában a magyar politikáról szól. A mi álláspontunk nagyon egyszerű, tegnap értékeltük ezeket a cselekedeteket. Az, ahogyan a magyar kormány a választások előestéjén és a választások napján viselkedett, beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe” – szögezte le a miniszter.

Az ügy fejleményeképp hétfőn bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet.

Egy nappal korábban az ukrán tárca a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással vádolta meg Budapestet a vasárnapi helyhatósági választások kapcsán. Az ukrán külügyminisztérium még aznap este kiadott közleményében vádolta meg a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással Budapestet, és „kemény reakciót” helyezett kilátásba.

A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a választás napján a közösségi oldalán írt bejegyzésében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat.

Az ukrán külügyminisztérium közölte: nem pusztán csalódottak a magyar miniszter kijelentései miatt, hanem úgy vélik, hogy az aláássa a magyar-ukrán tárgyalásokat.

„Ezzel Budapest megerősítette, hogy közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és alattomos csapást mért Ukrajna arra irányuló következetes erőfeszítéseire, hogy konstruktív megoldást találjon az ukrán-magyar kapcsolatokban fennálló problémákra” – hangsúlyozta a kijevi minisztérium.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának nyilatkozva nonszensznek nevezte a nagykövet bekéretését, amit „nem túl barátságos hangnemben és nem a barátkozás szándékával” tettek.

Fotó: MTI/Nemes János
Fotó: MTI/Nemes János

Az MTI arról is írt, hogy az ukrán helyhatósági választások eredményei egyébként csak napok múlva várhatóak a Központ Választási Bizottság (CVK) szerint. A kijevi főpolgármester-választás eredményét legkésőbb november 6-ig ígérték kihirdetni. Emellett a legtöbb nagyvárosból a CVK még nem közölt adatokat. A Rejting közvélemény-kutató csoport által végzett exit poll-felmérés szerint Vitalij Klicsko, Kijev jelenlegi vezetője magasan, 47,8 százalékkal vezet a főpolgármester-jelöltek között.

A CVK még csak a részvételi arányt hozta nyilvánosságra, amely az idei helyhatósági választásokon 36,88 százalék volt. Ez az arány jelentősen alulmaradt a 2015-ös helyhatósági választásokétól, akkor ugyanis a részvétel 46,62 százalékos volt, a 2019-es elnökválasztás első fordulójában pedig meghaladta a 63,5 százalékot – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!