Ukrajna megtiltotta a beutazást két magas rangú magyar tisztségviselőnek

2020. október 26. – 17:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott „agitáció” miatt – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn az Interfax-Ukrajina hírügynökséggel.

Az egyik tisztségviselő a magyar miniszterelnökség államtitkára, akit név szerint nem említett Kuleba, a másikról pedig nem árulta el semmit. Hozzátette ugyanakkor, hogy más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan „beavatkoztak” Ukrajna belügyeibe a választás idején, írja az MTI.

Partnereinket hamarosan részletesen tájékoztatjuk a választásokba való magyar beavatkozás tényéről, erről már tájékoztattuk az EBESZ megfigyelő misszióját„ – emelte ki Kuleba.

A miniszter szerint nem lehet a helyzetet különbözőképpen értelmezni, az konkrét beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe.

„Nem lehet mindent csak a kollégám, Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésére redukálni. Ez általában a magyar politikáról szól. A mi álláspontunk nagyon egyszerű, tegnap értékeltük ezeket a cselekedeteket. Az, ahogyan a magyar kormány a választások előestéjén és a választások napján viselkedett, beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe” – szögezte le a miniszter.

Az ügy fejleményeképp hétfőn bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet.

Egy nappal korábban az ukrán tárca a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással vádolta meg Budapestet a vasárnapi helyhatósági választások kapcsán. Az ukrán külügyminisztérium még aznap este kiadott közleményében vádolta meg a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással Budapestet, és „kemény reakciót” helyezett kilátásba.

A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a választás napján a közösségi oldalán írt bejegyzésében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat.

Az ukrán külügyminisztérium közölte: nem pusztán csalódottak a magyar miniszter kijelentései miatt, hanem úgy vélik, hogy az aláássa a magyar-ukrán tárgyalásokat.

„Ezzel Budapest megerősítette, hogy közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és alattomos csapást mért Ukrajna arra irányuló következetes erőfeszítéseire, hogy konstruktív megoldást találjon az ukrán-magyar kapcsolatokban fennálló problémákra” – hangsúlyozta a kijevi minisztérium.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának nyilatkozva nonszensznek nevezte a nagykövet bekéretését, amit „nem túl barátságos hangnemben és nem a barátkozás szándékával” tettek.

Fotó: MTI/Nemes János
Fotó: MTI/Nemes János

Az MTI arról is írt, hogy az ukrán helyhatósági választások eredményei egyébként csak napok múlva várhatóak a Központ Választási Bizottság (CVK) szerint. A kijevi főpolgármester-választás eredményét legkésőbb november 6-ig ígérték kihirdetni. Emellett a legtöbb nagyvárosból a CVK még nem közölt adatokat. A Rejting közvélemény-kutató csoport által végzett exit poll-felmérés szerint Vitalij Klicsko, Kijev jelenlegi vezetője magasan, 47,8 százalékkal vezet a főpolgármester-jelöltek között.

A CVK még csak a részvételi arányt hozta nyilvánosságra, amely az idei helyhatósági választásokon 36,88 százalék volt. Ez az arány jelentősen alulmaradt a 2015-ös helyhatósági választásokétól, akkor ugyanis a részvétel 46,62 százalékos volt, a 2019-es elnökválasztás első fordulójában pedig meghaladta a 63,5 százalékot – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom