Szijjártó szerint úgy tűnik, Ukrajna lemondott arról, hogy Magyarország támogassa az EU- és NATO-csatlakozásukat

2020. október 27. – 09:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy azt korábban megírtuk, Ukrajna megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását. Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba tájékoztatása szerint a kitiltás az ukrán helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott „agitáció” miatt történt. Azt is hozzátette: más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan „beavatkoztak” Ukrajna belügyeibe a választás idején.

Korábban már felháborodtak az ukránok Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Facebook-posztján, amiben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat, de a kitiltások bejelentésénél az ukrán külügyminiszter hozzátette, hogy ez már nem csak a Facebook-posztról szól, hanem „általában a magyar politikáról”. Az ügy fejleményeképp hétfőn bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet.

Szijjártó a közmédiának már hétfőn reagált, nonszensznek nevezte a nagykövet bekéretését, amit „nem túl barátságos hangnemben és nem a barátkozás szándékával” tettek. Kedden egy Facebook-videóban bővebben is beszélt a helyzetről.

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Szijjártó szerint a fenti ukrán döntések szánalmasak és nonszenszek, kulturálatlanak.

„Én nem pontosan tudom, mire gondolt az ukrán kolléga – akivel személyesen jóban vagyok – akkor, amikor arról beszélt, hogy mi beavatkoztunk az ukrán belügyekbe” – teszi fel a kérdést Szijjártó, majd felsorol néhány magyar gesztust:

„Néhány héttel az ukrajnai választások előtt ő és a kárpátaljai megyei kormányzó személyesen vették át tőlem az az 50 lélegeztető gépet, amit nekik adományoztunk”;

„vagy arra gondolt-e magyar kormányzati beavatkozásként, hogy gyakorlatilag mi vagyunk az egyetlenek, akik megengedjük az ukrán állampolgároknak a tranzitálást Nyugat-Európa irányába”;

„vagy arra, hogy magyar költségvetésből finanszírozzuk az egyik legszennyezettebb kárpátaljai folyó megtisztítását”.

A magyar külügyminiszter szerint ezekkel a döntésekkel az ukránok nem mást üzennek, mint hogy le kívánnak mondani az euroatlanti integrációs folyamatban elért eddigi erőfeszítéseinek az eredményeiről. Hiszen, teszi hozzá Szijjártó, az ukránok is pontosan tudják, hogy minden tagállam támogatása kell ezeknél a döntéseknél.

„Vannak, akik azt mondják, hogy az ukrán kormányzópárt rendkívül gyenge szereplése miatti frusztráltság is szerepet játszhatott ebben a kulturálatlan és nonszensz döntésben én ezt nem tudom, mindenesetre mi továbbra is készen állunk a jószomszédi kapcsolatra”

– mondta Szijjártó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!