Az önkormányzatok bevétele csökken, a kormány szerint tulajdonképpen nőtt

2020. december 14. – 15:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az MSZP-s Varga László az önkormányzatok és a kormány viszonyát összegezte 2020-ból.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács kormányszerv 80-100 milliárdot vont volna el a helyi iparűzési adóból. Ettől a kormány ugyan elállt, de Varga szerint mégis jelzésértékű, hogy ezt kormányszerv vetette fel.

Aztán jött a világjárvány, az állam a gépjárműadót elvonta az önkormányzatoktól – 2010 után már eleve csak 40 százalék maradt az önkormányzatoknál –, az ingyenes parkolás forrásokat vont el tőlük, ezzel „a védekezés frontvonalából” véve ki újabb összegeket – mondta az MSZP képviselője, arra kérve a kormányt, „vonják vissza a felháborító döntéseket”.

A kérdésre válaszoló Orbán Balázs elismerte, hogy az önkormányzatok fontos szereplői a magyar állam működésének. Az államtitkár szerint azonban 2010 előtt a szocialista kormány „sportot űzött abból, hogy feladatokat adtak az önkormányzatoknak, és forrásokat vontak el tőlük”. „8000 hatáskör tartozott a magyar államhoz, ebből 3500-at kellett volna az önkormányzatoknak ellátniuk, miközben önök hétről hétre csökkentették a nekik folyósítandó támogatás összegét” – így nőtt az önkormányzatok teljes adóssága 1200 milliárd forintra, amit a kormány leemelt az önkormányzatok válláról, mondta Orbán Balázs. Az önkormányzatok feladata kevesebb lett – mondta az államtitkár, nem részletezve, hogy az a kórházak, iskolák államosítását jelenti –, így a települések költségvetésében valóban bevételnövekedés volt. Jövőre 16 százalékkal lesz magasabb a támogatás az önkormányzatok költségvetésében, mint amennyi idén rendelkezésre állt – mondta az államtitkár.

Szerinte a kormány nem politikai kérdésként kezeli az önkormányzatokkal való együttműködést, ellentétben Karácsony Gergely főpolgármesterrel, aki Orbán szerint politikai alapon kezeli pozícióját, és adóemelésekben gondolkodik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!