Telex Neked #97: Elment TGM és Lollobrigida

2023. január 20. – 04:55

Telex Neked #97: Elment TGM és Lollobrigida

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a január 12. és 18. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Kedves Olvasók!

Ács Bori vagyok, és legutóbbi hírlevelem óta csomó minden történt velem a Telexnél. Bár mindenkinek az evés jut rólam eszébe, hiszen én vagyok az újságnál a gasztrofelelős, az utóbbi időben nemcsak saját, olykor szokatlan konyhai kísérleteimről vagy klassz éttermekről számolok be, de kezdőket is tanítok főzni. Sőt: egyáltalán nem ehető dolgokról is írok, például sorozatokról, menstruációról, spórolásról és lombiktörténetekről, vagy épp arról, milyen csajnak lenni egy maszkulin levegőjű éttermi konyhán. Bár mindannyian másképp olvasunk híreket, nekem egészen különösen szorongó hírszemléző technikám van, a felkavaróbb olvasmányok után muszáj könnyedebb darabokkal nyugtatnom felkavarodott lelkem. Ezen az érzelmi hullámvasúton át fogom a hét eseményeit összefoglalni Önöknek.

Hetem lelkiállapota ezé a kedves lajháré, aki olyan élvezettel eszegeti a zöldségeket, mint én a vegán januárom 19. napján.

1. A filozófus halála

Egész héten halálhíreket kaptunk. Miután elolvastam a családunkban csak A Gazsiként emlegetett létfontosságú gondolkodóról szóló nekrológot, aztán ezt a legerősebb mondataiból készített összeállítást, muszáj volt kicsit elkalandoznom, ezért meghallgattam pár lemezt, ami Sajó Dávid szerint meghatározta a tavalyi évet. De nincs pihenés, TGM filozófiai gondolkodásának kulcsát is meg kell érteni, ebben segített Tóth Gergely kollégám.

2. Rendőrgyilkosság

Épp elmélyültem volna a filozófiai életműben, mikor halálra késeltek egy rendőrt Újbudán, a történetről később részletek is kiderültek, hosszú kés, szomszédtámadás, minden, amit csak bűnügyi sorozatokban szeretnék látni. Miután megírtuk, hogy a késes támadások a legveszélyesebbek, és jobb, ha beiratkozom egy önvédelmi tanfolyamra, szerencsére szembejött velem és mosolyra fakasztott a hét legfrappánsabb című cikke olyan hírességekről, akik saját álhalálhírüket keltették.

3. További halálhírek, cicaharcok és óriásplakátok

Bárcsak ezt is álhalálhírek követték volna, de nem így történt, meghalt Elvis Presley lánya és Gina Lollobrigida is. Szerencsére ezután megtudtuk, hogy már nem kell térdelve mosniuk a kezüket az ovisoknak Iregszemcsén, ez feldobott, Shakira és Piqué cicaharcától már majdnem vidám lettem, míg Tenczer kolléga nem juttatta eszembe a szép pesti házakat kitakaró óriásplakátokat.

4. Hazai színes hírek

Az érzelmi hullámvasút egyik kilengése volt pár hazai ügy: Mészáros Lőrincnek és barátainak marbellai kiruccanása is, amin az autóvásárlási támogatásokkal kapcsolatos bürokratikus kínzások sztorija sem segített, viszont szinte szívderítő volt olvasni a jászberényi időközi választási győzelem történetét.

A magyar kulturális élet nem várt fordulatokkal szórakoztatott minket a héten, nyílt például egy kiállítás Petőfi életéről, amitől kollégám szürke, multimédiás katlanban érezte magát, közben pedig egy, az Aranybulla-filmmel kapcsolatos gyanú után nyomoztunk, és a filmzenék kusza világába csöppentünk.

Ekkor kiderült, hogy lakóhelyem polgármesterének, Niedermüller Péternek az enyémmel egyező álmai vannak: kevesebb autó. Már épp felderültem, mikor Ukrajnában ismét szörnyű dolgok történtek, lezuhant egy helikopter, és az ukrán belügyminiszterrel együtt többen meghaltak.

5. Népmesei fordulat és punktörténelem

Erről a hangulati mélypontról már csak egy népmesei fordulat húzhat ki, mint az aknából kimentett szarvas története, illetve a két vonaté, amelyek egy vágányon haladtak, és klasszikus westernfilmbe illő módon menekültek meg az ütközéstől.

Ha nem is vidáman, de mindenképp feltöltődve zártam heti hírszemlémet a Sex Pistols zenekarról készült, egyáltalán nem szokványos képes-sztoris összeállítással, amely a zenekar utolsó koncertjének 45. évfordulójára készült.

6. A hét egyik legolvasottabb cikke a Tizenkét olyan tűzoltónál állapítottak meg végstádiumú rákot, akik a Grenfell Towert oltották volt

7. A hét képe

Tűzoltók egy helyi lakost mentettek ki 4. emeleti lakása romjai alól 16 órával azután, hogy szombaton orosz rakétatámadás ért egy lakóházat Dnyipróban. A panelház egyik lépcsőháza az ott található lakásokkal együtt megsemmisült, a támadásban legalább negyven ember meghalt. Az áldozatok között három gyerek is volt, de a mentőegységek még hétfőn is túlélők után kutattak a romok között.

Fotó: Pierre Crom / Getty Images
Fotó: Pierre Crom / Getty Images

8. A hét videója

A hét videójában olyanok meséltek az életükről, akik úgy döntöttek, hogy nem lesz gyerekük:

9. Heti túraajánló: Hóviharos lagzi az Ördöglakodalma-hágónál

Végre vastagabb hóréteg alatt a magyar hegyek is, ilyen idén még nem volt. Aki hétvégén felmenne megnézni a Magyarországon egyre ritkább vendéget, a havat, annak hangolódásra ajánljuk az Alacsony-Tátra téli gerinctúráról szóló cikket, reméljük, ilyen kalandokban azért nem lesz része.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!