Tizenkét olyan tűzoltónál állapítottak meg végstádiumú rákot, akik a Grenfell Towert oltották

2023. január 13. – 17:45

Másolás

Vágólapra másolva

2017. június 14-én gyulladt ki a Nyugat-Londonban található 24 emeletes toronyház, a Grenfell Tower. A tűzeset akkor 72 halálos áldozatot szedett, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a katasztrófa máig hat. Az Independent azt írta, legalább 12, mentésben résztvevőnél diagnosztizáltak végstádiumú rákbetegséget.

A 60 órán át tartó oltási munkálatokban körülbelül 1300-an vettek részt, sokan közülük belélegezhették a mérgező anyagokat tartalmazó füstöt, vagy órákon át viselhették a szennyezett anyagokkal érintkező ruhájukat.

Az elemzések arra jutottak, hogy az épület törmelékében, kétszáz méteres körzetben magas koncentrációban voltak jelen karcinogén, rákkeltő vegyületek, és ezek komoly egészségkárosodást okoztak többeknél.

Az angol lap azt írta, az egészségügyi vizsgálatok emésztőszervi rákbetegségeket és leukémiát mutattak ki, a daganatos megbetegedések mellett sztrókot, szívproblémákat és veseelégtelenséget is regisztráltak a tűzoltók között.

Egy héten publikált kutatás szerint a tűzoltóknál kétszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak rákot, ha az orrukba vagy a torkukba korom jut, és ugyanez az arány vonatkozik azokra is, akik a tűz után négy óránál tovább maradnak a szennyezett felszerelésükben.

A Grenfell Towernél egy hűtőszekrény okozott tüzet, ami nagyon gyorsan terjedni kezdett. Ennek az egyik oka az volt, hogy a nem sokkal korábban felújításon átesett épületnél éghető szigetelőanyagokat használtak a burkolásnál. A lakók pedig arról is panaszkodtak, hogy a tűzjelzők nem adtak le riasztást. 2016-ban az egyik lakó arról írt, hogy életveszélyes az épület, és fél belegondolni abba, hogy mindezt egy katasztrófa hozza majd a felszínre. Az épületben érthetetlen módon olyan feliratokat is elhelyeztek, ami arra kérte a lakókat, hogy tűz esetén maradjanak a lakásaikban. Ezt az utasítást szerencsére sokan megszegték, és az életüket köszönhették ennek.

2019-ben a tűzvész túlélői és az áldozatok családtagjai pert indítottak az épület szigetelését végző cégek ellen, a keresetüket arra alapozták, hogy a ház burkolata és szigetelése hibás volt, mert kihagyták belőlük a tűzgátló anyagokat.

Az építő cégek mellett a házat tulajdonló, és az üzemeltetésért felelős önkormányzati társaságot is beperelték 85 felperes nevében, és 53 esetben helyt is adtak a keresetnek. A katasztrófa után sokan lakás nélkül maradtak, és ez is per tárgyát képezte. Tűzoltók is indítottak pert a munkák során elszenvedett sérülések miatt, de voltak olyanok is, akiket annyira traumatizált ez a tűzeset, hogy nem voltak képesek többé tűzoltóként dolgozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!