Telex Neked #35: Vibrátorok, betonozott erdők, kötelező maszk és oltás

2021. november 5. – 11:26

Telex Neked #35: Vibrátorok, betonozott erdők, kötelező maszk és oltás
Ács Bori

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele az október 28. és november 3. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Ács Bori vagyok, a Telex gasztronómiai cikkeiért felelős újságírója. Több mint tíz éve foglalkoztat megszállott módon az evés, a főzés, a receptek, mindezek története, evolúciója és kultúrája. Ahogy én változom, velem együtt fejlődik az is, ahogy egy ételt elkészítek, ezeket a történeteket írom meg, hogy a következő héten ismét változtassak valamit. A héten épp egyik kedvenc zöldségemről írtam, a karfiolról, amit nem szabad szétfőzni, kivéve, ha mégis szükséges. Amikor épp nem főzök, akkor is eszem, és keresem a legjobb pho-, kenyér- vagy humuszlelőhelyeket az országban, vagy régi szakácskönyvekre vadászok antikváriumokban. Máskor századszor is újragyúrom a szilvásgombóc tésztáját vagy átturmixolom a humuszt, ezekben a pillanatokban pedig három gyereket terelgetek épp karanténba zárva, enyhe koronavírussal és tompa ízlelőbimbókkal. Egy olyan sötét hetet foglalok össze, amibe egy téli óraátállítás, a napfény eltűnése és a halottak napja is beleesett, ráadásul leégett kedvenc Tamási fürdőm teteje is, és amelyben a hírek ugyanúgy koronavírustól terheltek, mint saját szervezetem.

Maszkot hordunk, oltást kapunk, lassan terjed a kór

Járvány van, egyre többen betegek, és voltaképp betegek is lesznek, de fontos, hogy ez szépen, lassan történjen, és kialakuljon a nyájimmunitás. Bár az oltás működik, sokkal többen kellene, hogy kérjék – legalábbis Merkely Béla erre utalt, amikor a héten közölte, hogy a lélegeztetőgépen lévő betegek mindegyike oltatlan. Emellett a kormány is észrevehette, hogy baj van, ugyanis új intézkedéseket vezettek be: a munkaadók előírhatják a kötelező oltást, amely jogi kérdéseket vet fel, novembertől kötelező maszkviselés érvényes a járműveken, Karácsony Gergely rendelkezései nyomán pedig a pesti mozikban, színházakban is, de a boltokban például nem.

A világ vezetői megállítják a klímaválságot, míg nálunk erdőt betonoznak

Vasárnap megkezdődött a glasgow-i klímacsúcs, ahol a világ vezető országai megállapodtak, többek között abban is, hogy megállítják az erdőpusztítást, Boris Johnson James Bondhoz hasonlította a résztvevőket, akiknek viszont valós veszélyektől kell megmenteniük a világot. Bár azt hinnénk, a Velencei tó változásai nem a klímaváltozástól függenek, történetéből kiderül, hogy már többször kiszáradt. Egy másik festői tó medvehagymás partját pedig lebetonozzák Szálkán annak ellenére, hogy minden lakos tiltakozik ellene.

Buborékban élünk

Mindeközben itthon kiderült, hogy a magyar ember egyáltalán nem beszélget senkivel, akinek vele ellentétesek a politikai nézetei, nem csoda, hogy nem értjük egymást. A családon belüli erőszak helyzetének romlásától aggódnak nőjogi szervezetek Varga Judit új törvényjavaslata kapcsán, amely szerint nem kell egyetértés ahhoz, hogy közös felügyeletet rendeljen el a bíróság válás után, a valóságban a helyzet ennél árnyaltabb.

Nosztalgia és forradalom

Ha megpihentetnék gondterhes agyukat valami reménytelin, ismerjék meg a nyolcvanéves győri fodrászt, vagy Szombat Éva hiánypótló, tabudöntögető képeit és történeteit azokról a nőkről, akik nem szégyellik szexuális vágyaikat és eszközeiket.

A múlt hét legolvasottabb Telexcikke

A Kincsem és a Toxikoma rendezője kellett ahhoz, hogy elkészüljön a NER legközérthetőbb kritikája.

A hét képe

A Kanári-szigetek La Palma szigetén szeptember 19-én lépett működésbe a Cumbre Vieja vulkán, közel hatezer embert telepítettek ki a térségből. Akiket nem kellett kitelepíteni arra kérték, hogy csukják be az ablakokat és kapcsolják ki a légkondicionáló berendezéseket. A vulkánkitörések miatt jelentősen romlott a levegő minősége, mert az emberi egészségre ártalmas gázok kerültek a légkörbe. A sziget helyenként teljesen elborította a vulkáni hamu, van ahol még a sírköveket is maga alá temette. Ez a kép október 30-án készült.

Fotó: Emilio Morenatti / MTI / AP
Fotó: Emilio Morenatti / MTI / AP

Ha kíváncsi arra, hogy mutatkoznak be személyes mini-interjúkon keresztül a Telex kollégái, itt tud feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!