Rusvai: Mindenkinek fertőződni kell, lassan kell ráereszteni a vírust a lakosságra, így lesz nyájimmunitás

Legfontosabb

2021. november 2. – 08:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus nem fog eltűnni, hanem itt marad velünk, lassan rá kell ereszteni a lakosságra, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, az viszont fontos, hogy ez a fertőződés ne hirtelen, lökésszerűen történjen – mondta Rusvai Miklós virológus az ATV Start című műsorában.

A szakember arról is beszélt, hogy az oltással az egészségügy terhelése csökkenthető. Az oltás mellett a maszk is véd, ezzel kevesebb lesz a súlyos megbetegedés, de mivel tudjuk, hogy a vírus itt marad velünk, „előbb-utóbb mindenkinek fertőződni kell”.

Rusvai azt mondta: az oltás nem biztosít örök életet, ez nincs ráírva egyetlen fiolára sem. Tudatosítani kell, hogy ha valaki idős, beteg, háromszor beoltatta magát, annak ellenére az állapota miatt még megbetegedhet. A vakcina nem garantálja, hogy nem betegszünk meg.

Vasárnap Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta: négy egyetem adatai alapján csak oltatlanok vannak jelenleg lélegeztetőgépen. A professzor szerint 60 év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba emberek, olyan személy sincs, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna. Merkely egy másik nyilatkozatában ugyanakkor utalt arra, hogy az idősek immunrendszere gyengébb, így ők ritkán az oltás ellenére is súlyosabb állapotba is kerülhetnek.

Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa ugyanakkor saját tapasztalatai alapján az ATV Híradónak azt mondta:

„Minden tizedik oltatlanra jut egy oltott, aki a kórházban van. Az intenzív osztályra kerülők, illetve a géppel lélegeztettek arányában is picivel rosszabb az arány, ott talán minden hetedik oltatlanra jut egy oltott.”

Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy a járványkezelésnél nagyon sok mindent kell figyelembe vennie a kormánynak: az egészségügyi és gazdasági szempont mellett fontos a lakosság pszichés szempontja is, hogy mit viselnek még el az emberek, felerősödnek-e a maszkellenes vagy oltásellenes hangok, ha valamelyiket kötelezővé teszik.

Rusvai azt mondta: ő a vendéglátóipari helyeken és szórakozóhelyeken megkövetelné a védettségi igazolást, a boltokban pedig már most kötelezővé tenné a maszkhasználatot.

Mindezt indokolja az, hogy a koronavírus delta variánsa már a tünetek megjelenése előtt is fertőzhet. Merkely Béla például azt mondta: amikor tünetmentes embereket szűrnek, akkor is 100-ból jellemzően 4-5 embernek pozitív lesz a koronavírustesztje. Ha tehát egy nagyobb rendezvényen húsz-ötven ember tartózkodik zárt térben, köztük is lehet egy-két olyan, aki tünetmentes fertőzött.

Mint megírtuk: egy frissen publikált izraeli tanulmány szerint a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagja nagyon jelentős védelmet nyújt az öt hónappal korábban felvett második oltáshoz képest a súlyos kimenetelek és a halálozások kockázatának csökkentésében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!