Merkely: Minden lélegeztetőgépen levő beteg oltatlan

2021. október 31. – 08:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus elleni első két oltás fontosságát hangsúlyozta vasárnap a Kossuth Rádióban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, aki erős adatokkal is szemléltette, miről is van szó. Merkely elmondta ugyanis, hogy négy egyetem adatai alapján

  • minden beteg, aki lélegeztetőgépen van, oltatlan, vagyis abba a 38 százalékba tartozik, aki még nem vette fel az első két oltást Magyarországon;
  • 60 év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba;
  • olyan személy sincs, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna.

A vírus terjedését mutató R-érték a delta variáns esetében a jelenlegi 1,5 helyett akár 8 is lehetne idehaza. Ehhez kapcsolódóan a SE rektora elmondta továbbá, hogy az oltottak számával párhuzamosan az átfertőzötteké is folyamatosan nő.

Merkely előbbi kijelentése azért is fontos, mert a koronavírussal kapcsolatos napi adatok között, de még nagyobb összesítésekben sem tájékoztatnak arról, hogy a kórházba kerülők, illetve a lélegeztetőgépes ellátásra szorulók között mekkora az oltottak és az oltatlanok aránya. Ebben a kérdésben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy nem ő dönt arról, milyen adatokat gyűjt az illetékes állami intézmény, és egyébként ő sem lenne ez ellen, ezt a személyiségi jogokra tekintettel lehetne közölni.

Visszatérve Merkely vasárnapi nyilatkozatára, szintén fontos állítás volt, hogy

hatvan év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba. Négy egyetem adatai alapján olyan személy sincs, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna,

hangzott el az MTI szerint. Olyan személy, aki még nem betegedett meg, nem tudja megakadályozni a nyálkahártyán keresztül történő megfertőződést. Az oltás az olykor nagyon súlyos lefolyású megbetegedést náthává vagy rövid ideig tartó lázzal járó felső légúti megbetegedéssé tudja szelídíteni, tette hozzá.

Merkely beszélt a jelenlegi járványhelyzetről is, ahol az ugrásszerűen emelkedő számok alapján láthatjuk, hogy a járvány kezd begyorsulni.

A harmadik oltásra kitérve azt mondta Merkely, hogy az mindenképpen javasolt a 60 év feletti lakosságnak, valamint a 60 év alatti, valamilyen krónikus betegségben szenvedőknek. 60 alatt, krónikus betegség nélkül elsősorban azoknak javasolja, akik olyan közegben tartózkodnak, ahol nagyon sok emberrel találkoznak, például az egészségügyben dolgozók, a pedagógusok és az óvodai dolgozók.

Az orvosi kamara elnöke minden zárt térben kötelező maszkviselést szeretne

Eközben Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az Mfornak nyilatkozva arról beszélt, a kamara szeretné, ha a tömegközlekedés mellett általánosságban is kiterjesztenék a zárt terekre a kötelező maszkviselést. Kincses szerint „egyetlen védekezési mód sem tud teljes eredményt produkálni, tehát nem igaz, hogy csak az oltás mindent megold, vagy önmagában a maszkviselés, vagy a távolságtartás, vagy a személyi higiénia. Ezek együtt azonban már tudnak eredményesek lenni”.

Arról, hogy van-e értelme maszkviselés szempontjából különbséget tenni zárt tér és zárt tér, mondjuk a tömegközlekedés és az üzletek között, Kemenesi Gábor virológus beszélt a Telexnek röviddel azután, hogy a kormány bejelentette, november 1-től kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!