A főváros bevezeti a kötelező maszkviselést a budapesti fenntartású mozikban, színházakban, az oltási kötelezettségről tárgyal a szakszervezetekkel

Másolás

Vágólapra másolva

Pár órával azután, hogy a kormány új járványügyi intézkedéseket jelentett be a koronavírus negyedik hulláma ellen, Karácsony Gergely a Facebookon reagált ezek tartalmára. Néhány perccel később a Fővárosi Önkormányzat sajtótájékoztatót is tartott, amelyen lényegében elismételték a bejegyzés tartalmát.

A főpolgármester szerint „gyáva és kétszínű a kormány járványkezelése”, a főváros viszont nem vár, a budapesti operatív törzs csütörtökön több döntést is meghozott.

A poszt alapján ezek a következők:

  • Amint megjelenik a kötelező oltásról szóló kormányrendelet, a Fővárosi Önkormányzat cégeivel és intézményeivel, valamint a munkavállalói érdekképviseletekkel megkezdik az egyeztetéseket arról, hogy melyek azok a közszolgáltatások szempontjából alapvető munkakörök, ahol a koronavírus elleni oltás felvételét elő lehet írni. Karácsony szerint biztosan érintett lesz az idősotthonban dolgozó, a fokozottan veszélyeztetett idősekkel kapcsolatba kerülő dolgozók majdnem teljes köre.
  • A főpolgármester azoknál a fővárosi intézményeknél, ahol erre jogszabályi lehetőség van – ilyenek például a fővárosi fenntartású színházak, a Budapest FIlm mozijai, a könyvtárak –, saját hatáskörben elrendeli a beltéri kötelező maszkhasználatot november elsejétől. Emellett kezdeményezi a kormánynál, hogy a romló járványügyi adatok miatt általánosságban is rendelje el a beltéri maszkhasználatot.
  • Kezdeményezi azt is, hogy a csütörtökön bejelentett kormánydöntésekről szóló határozatok megjelenése előtt a kormány haladéktalanul egyeztessen az önkormányzati szövetségekkel.

Gulyás Gergely csütörtöki bejelentései alapján a negyedik hullám elleni védekezés jegyében három új intézkedésre kerül sor: bevezetik a kötelező maszkviselést a közösségi közlekedésen, lehetővé teszik a cégeknek, hogy kötelezzék a dolgozóikat az oltásra, látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben.

Karácsony ezt úgy értékelte posztjában, a kormány „késve lép, hárítja a felelősséget, a hatalmi szempontjait jó adag cinizmussal az emberek védelme elé sorolja”. A főpolgármester azt írta, „a kormány úgy próbálja meg a munkaadókra és az önkormányzatokra tolni a felelősséget, hogy információt továbbra sem osztanak meg, egyeztetésekre eddig nem voltak hajlandóak”.

A fővárosi sajtótájékoztatón Tüttő Kata főpolgármester-helyettes azt mondta, az önkormányzat nem fogja letolni magáról a felelősséget, de a helyes döntések meghozatalához több adatra lenne szükségük, ám ezekhez jelenleg nem férnek hozzá. (Nem tudják például, ki miért nem veszi fel az oltást.) Tüttő is hangsúlyozta: nem jó, hogy az önkormányztok csak utólag, a Magyar Közlönyből értesülnek a változásokról, ezért kérik a belügyminisztériumot, hívják egyeztetni őket, közösen alkossanak olyan részletszabályokat, amelyek megfékezik a járvány terjedését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!