Telex Neked #94: Bejgzilla és guruló forintok az év utolsó hírlevelében

2022. december 30. – 06:11

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a december 21. és 28. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Kedves Olvasók!

Halász Júlia vagyok, ez pedig 2022 utolsó Telex Neked hírlevele. Az utolsó idén, nekem viszont az első, mert csak nyáron érkeztem a Telex videó rovatába. Korábban dolgoztam a 444-ben és tanítottam az ELTE-n, még korábban pedig saját filmes gyártócégem volt. Épp legutóbb, gyógytornán döbbentem rá, hogy már húsz éve fogok kamerát a kezemben. És talán a deréktájéki csigolyáim nem kifejezetten hálásak, de én örülök, hogy forgathattam az etióp főváros erőszakos urbanizációjáról, az oslói heroinisták hétköznapjairól, és még sok egyéb mellett a boldog magyar nyugdíjasokról, akik először kaptak 10.000 forintnyi Erzsébet-utalványt karácsonyra Orbán Viktortól.Mindig csapongónak éreztem a karrierem, a Telexnél eddig eltöltött néhány hónapban is elég különböző projektjeim voltak, készítettem videót a rendőrség új sokkolójáról, írtam riportot egy vályogházépítő táborról, és végre eljutottam a Kurultájra is.

Ezen a fotón Mr. Pinkkel közösen ülünk Ozora nagyszínpada mellett még azokban az időkben, amikor nyári fesztiválokra is videózni jártam.
Ezen a fotón Mr. Pinkkel közösen ülünk Ozora nagyszínpada mellett még azokban az időkben, amikor nyári fesztiválokra is videózni jártam.

Most pedig következik az összeállítás a hét híreiből. Nehéz helyzet, mert ilyenkor minden arról szól, milyen volt az épp elmúló év és milyen lesz a következő, de én nem szeretnék összeroppanni a feladat súlya alatt, nem próbálom a teljes évet összefoglalni, szigorúan szubjektív szempontok alapján válogattam a múlt hét Telexes anyagaiból:

1. Guruló forintok

Azt ki lehet jelenteni, hogy 2022 nem a forint éve volt. Ennél képlékenyebb az igazság, ha az ország leggazdagabb emberéről van szó, de a Forbes szerint ez az ember már nem Mészáros Lőrinc, RIP. Legalább Orbán Viktor fizetése növekedhet jövőre bruttó 857 ezer forinttal, amire szüksége is lesz, mert az MNB becslése szerint nőni fog az élelmiszer-infláció is, körülbelül az idei duplájára, 30 százalékra. Mindeközben továbbra sincs a kormány zsebében a 9000 milliárdos EU-s támogatás.

Elfogyott a pénze a lottónyertes házaspárnak is. Anikó korábban pánikbeteg volt, férje, László alkoholizmussal küzdött, majd 2013-ban úgy tűnt, megváltoztatja az életüket a mesés 600 milliós nyeremény. Történetükből dokumentumfilm is készült, amiben én is dolgoztam egy kicsit, és ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg a januári mozipremieren.

Lelkes kattintások övezik azt a sorozatunkat, amiben összehasonlítjuk külföldi és magyar Lidlök árait. A legújabb fejezetből kiderül, hogy már a termékek fele olcsóbb Olaszországban mint itthon.


Ezek után nem meglepő, hogy idén 20 százalékkal ugrott meg a bolti lopások száma a tavalyihoz képest.

2. Keleten a helyzet

Miközben tovább nő a feszültség Koszovó és Szerbia között, India ballisztikus rakétát telepített Kínával közös határszakaszára, Kína 71 harci repülővel gyakorlatozott Tajvan mellett, tovább romlott a nők helyzete a tálibok uralta Afganisztánban, és továbbra is brutálisan lépnek fel az iráni hatóságok a szeptember óta tüntető állampolgáraik ellen, aközben az oroszok is fokozták rakétatámadásaikat Ukrajna ellen a karácsonyi időszakban.

A Telex két tudósítója már az invázió előtti hetekben is a helyszínen volt, és a háború kitörése óta eltelt 11 hónapban többször elutazott a konfliktuszónába.

Hogy a napi hírfolyam mellett miért érezzük fontosnak a saját helyszíni riportok készítését, azt Nyilas Gergely legutóbbi írásában így foglalta össze: „Ez a háború a szomszédban van, hatással van az életünkre, tudnunk kell, hogy mi történik, márpedig a magyar sajtóból kevesen vannak a helyszínen. Rég betiltott fegyvereket, kazettás bombákat is bevetnek a civil lakosság ellen – mindezekre ezek a felvételek, riportok is bizonyítékul szolgálnak, és árnyalják azokat a hazai politikusi nyilatkozatokat, amelyek mindenféle konkrétum nélkül béketárgyalásokra szólítanak fel, mintha a támadó félnek lenne ilyen érdemi javaslata.”

Kövessék továbbra is nálunk az eseményeket Nyilas Gergely beszámolóin és Huszti István Hégető Honorka díjas fotóin keresztül.

3. Klíma

2019-ben még szorongtunk a klímaváltozás miatt, de azóta annyi minden történt, hogy néha teljesen megfeledkezünk róla. Persze gyakorlatilag minden héten történik valami, ami emlékezetet minket, hogy már rég a globális klímakatasztrófában élünk, és ez alól a ünnepi időszak sem kivétel. Miközben egy sarki eredetű hidegbetörés az elmúlt évtizedek leghidegebb karácsonyát, és legalább 48 ember halált okozta Amerikában, addig Ausztráliába idő előtt megérkezett az első nyári hőhullám. Adelaide-ben már délelőtt 11-kor 38 fok volt, és éjszaka sem hűlt a hőmérséklet 27 fok alá, a szigetországban átlagosan 8-16 fokkal van melegebb az ilyenkor szokásosnál.

Karácsonykor Budapesten is megdőlt a melegrekod, és 11 magyar településen veszélyes szintet ért el a levegő minősége múlt héten. A felborult időjárás okozza azt is, hogy a szokásosnál kevesebb madarat látni az etetők környékén.

4. Ünnepi kisszínes

  • Bejgzilla – Bakró-Nagy Ferenc válogatott olvasóink rémesebbnél rémesebb bejglijei közül
  • A Boston Dynamics még mindig cukinak hiszi, hogy Black Mirror epizódokat forgat karácsonyi reklámként
  • Kilenc ok, amiért a Mentőszolgálat szerint hülyeség petárdázni
  • Botrány egy kancellálás körül

5. A múlt hét egyik legolvasottabb cikke: Szegények voltak, 636 milliót nyertek a lottón 2013-ban, mostanra elfogyott a pénz

6. A hét képe

Az 5 éves venezuelai migráns George egy Amerika kapitány akciófigurával játszik a mexikói hátárvárosban Ciudad Juarezben 2022. december 27-én. A legfelsőbb bíróság döntése értelmében egyelőre érvényben marad az amerikai kormány két éve tartó tilma, amely a Covid-19 óvintézkedésekre hivatkozva több százezer migránst utasít vissza a mexikói határon.

Fotó: Herika Martinez / AFP

7. A hét videója

Ők a legnagyobb magyar citromtermelők: a lajosmizsei Szőrös házaspár

Egy műanyag fóliába csomagolt káprázatos citromligetet lehet találni Lajosmizse egyik utcájának a végén. A Szőrös házaspár, a növények gazdái nem tervezték, hogy az ország legnagyobb citromültetvényesei lesznek, de a hobbiból vásárolt első két fa olyan jól érezte magát, hogy belevágtak.

8. Heti túraajánló: Karácsonyi túra a Jégkirálynő birodalmában, a magyar határtól nem is messze

A Schneeberg tetején, a jégbe fagyott Fischerhütténél – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A Schneeberg tetején, a jégbe fagyott Fischerhütténél – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Hótalpat kötöttünk, és felcammogtunk a néhol mély, néhol lefagyott hóban a kétezer méter magas Schneeberg tetejére.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!