11 településen veszélyes a levegő minősége

2022. december 23. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Veszélyessé vált a levegő minősége tizenegy településen – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

Veszélyes a levegő Dunaújvárosban, Egerben, Kazincbarcikán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen, Putnokon, Sajószentpéteren, Százhalombattán, Vácon és Várpalotán.

A veszélyes levegőminőség következménye lehet rövid távon a légúti irritáció, köhögés, szemirritáció, könnyezés, súlyosbodhatnak a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei, nő a légúti fertőzések kialakulásának kockázata, írja az MTI az NNK-ra hivatkozva.

Az NNK négy kategóriát különböztet meg a levegő minőségének értékelésekor:

  • elfogadható,
  • kifogásolt,
  • egészségtelen,
  • veszélyes.

Egészségtelen a levegő Budapesten, Veszprémben, Székesfehérváron, Győrben, Tatabányán, Szegeden, Tökölön, Esztergomban, Salgótarjánban, Miskolcon, Debrecenben, Oszláron és Hernádszurdokban.

Az NNK azt javasolja, hogy a gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák lehetőleg minél kevesebb időt legyenek a szabadban az egészségtelen és veszélyes minősítésű településeken.

December elején írtunk arról, hogy Borsodban hosszabb távon is tartósan az egészségügyi határérték felett maradt a szálló por koncentrációja. Az RTL Híradó stábja akkor Sajószentpéteren járt, ahol több lakót is arról kérdeztek, hogy oldják meg a fűtést. Volt, aki a gáztűzhelyen főzött, ami közben így melegszik a ház, de egy nő, aki sérült lányával él, kénytelen volt az ágyat és a szekrényt is eltüzelni, mert négy nappal korábban elfogyott a tűzifa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!