Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége, van, aki már az ágyát is eltüzelte

2022. december 4. – 21:41

Másolás

Vágólapra másolva

Északkeleten romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, Sajószentpéteren már veszélyes a levegő minősége – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján az MTI. A levegő minősége egészségtelen besorolást kapott Miskolcon, Putnokon és Kazincbarcikán, Mosonmagyaróvár, Székesfehérvár, Százhalombatta, Tököl, Budapest, Kecskemét, Szeged és Debrecen levegője pedig kifogásolható minősítést kapott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint lényeges változás a levegőminőségben nem valószínű, továbbra is leginkább Borsodban maradhat magasabb, tartósan az egészségügyi határérték feletti a szálló por koncentrációja. Kedden egy frontzóna átvonulása várható jelentősebb csapadékkal, északnyugatira forduló széllel, ezért északkeleten valószínűleg javul a levegő minősége.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes minősítést.

Az RTL Híradó stábja Sajószentpéteren járt, ahol több lakót is arról kérdeztek, hogy oldják meg a fűtést. Van, aki a gáztűzhelyen főz, ami közben így melegszik a ház, de egy nő, aki sérült lányával él, kénytelen volt az ágyat és a szekrényt is eltüzelni, mert négy nappal korábban elfogyott a tűzifa.

A település egy völgyben helyezkedik el, amiben – ha nincs szél vagy csapadék – könnyen megül a szmog, ezért rossz ott gyakran a levegő minősége.

Az NNK korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. Nekik lehetőség szerint kerülniük kell a szabadban végzett fizikai tevékenységet, és a szabad levegőn tartózkodást.

Ennek ellenére kedvezőtlen kültéri levegőminőség esetén is fontos a belső terek szellőztetése néhány perces kereszthuzat segítségével, legalább naponta kétszer. Az NNK szerint a fűtési szezonban a helytelen fűtési módok alkalmazása jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, így a szervezet mindenkit arra kér, hogy ne fűtsenek nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!