Találat érte Herszont, az ukránok fokozott orosz támadásokra számítanak karácsonykor

2022. december 24. – 08:08

frissítve

Találat érte Herszont, az ukránok fokozott orosz támadásokra számítanak karácsonykor
Orosz támadásban megrongálódott lakóépületek az ukrajnai Bahmutban 2022. december 23-án – Fotó: Oleksandr Ratushniak / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az oroszok szerint semmi közük a herszoni rakétatámadáshoz
  • Karácsonyi dallal jelentkezett a Pussy Riot
  • Az oroszok lőszerhiánnyal küzdenek a britek szerint
  • Orosz támadás érte Herszont, legalább tizen meghaltak
  • Az orosz propagandatévé karácsonyi üzenetében Európa megfagy, és hörcsögöt eszik
  • Bontják a mariupoli színház megmaradt épületét
  • Az orosz labdarúgó szövetség egyelőre nem igazol át Ázsiába
  • Megtiltották az orosz médiának, hogy beszámoljon a mozgósításról
  • Visszakerült a Kalasnyikov és a kézigránát használatának oktatása az orosz középiskolai tantervbe
  • Havi 100 millió dollárba kerül a Wagner-csoport ukrajnai bevetése

„Mennyi háború! És milyen sok helyen még ma is eltapossák a méltóságot és a szabadságot! És az emberi mohóság első számú áldozatai mindig a törékenyek, a gyengék. A korlátlan pénzre, hatalomra, élvezetekre sóvárgó emberiség nem ad helyet, ahogyan Jézussal is tette, a legkisebbeknek, a születendőknek, a szegényeknek, a feledésbe merülőknek” – mondta a pápa, aki szerint a szegénység, a háborúk és az igazságtalanság felfalta a gyerekeket.

Herszon régió oroszok által kinevezett kormányzója „undorító provokációnak” nevezte Herszon bombázását, amit szerinte az ukránok hajtottak végre, hogy aztán hogy Oroszországot hibáztathassák.

„Ma az ukrán hadsereg tagjai cilvilek életébe kerülő terrorista támadást hajtottak végre Herszonban. Ez egy undorító provokáció, amelynek nyilvánvalóan az a célja, hogy Oroszországra hárítsák érte a felelősséget” – írta Vlagyimir Szaldo szombaton Telegram-csatornáján.

A Pussy Riot orosz aktivista zenekar új háborúellenes dallal jelentkezett december 24-én. A dalban azt követelik, hogy Putyint állítsák bíróság elé az elkövetett háborús bűnei miatt.

A Mama, ne nézz tévét című szám alá kitett nyilatkozatukban Putyin kormányát terrorista rezsimnek, az elnököt, tisztviselőit, tábornokait és propagandistáit pedig háborús bűnösöknek nevezik. A képi világ igen erős, a klip vége felé egy koncertbejátszáson például az egyik maszkot viselő tag a magasból vizeli le Putyin bekeretezett fényképét.

A dal a címét és refrénjét egy elfogott orosz sorkatona szavai alapján kapta, aki egy telefonbeszélgetésben azt mondta édesanyjának: „Anya, itt nincsenek nácik, ne nézz tévét”. „Az orosz propaganda naponta gyűlölettel mérgezi az emberek szívét” – írja a zenekar.

Közzétette szokásos napi jelentését a brit védelmi minisztérium, azt írják:

  • Oroszország október óta több tízezer tartalékossal növelte ukrajnában állomásozó katonáinak számát. Ezzel ugyan valamennyire enyhült a létszámhiány, ugyanakkor továbbra is komoly korlátot jelent a lőszerhiány.
  • Az oroszok cirkálórakétáik korlátozott mennyisége miatt már csak nagyjából heti egy támadást indítanak velük az ukrán infrastruktúra ellen, de egyéb tüzérségi lőszerkészleteik is hiányosak.
  • Oroszország jelenlegi hadműveletének egyik gyenge pontja, hogy a hosszan elnyúló frontvonal miatt már a védekezés fenntartása is jelentős napi lőszer- és rakétamennyiséget igényel.

Az orosz erők szombaton megtámadták a dél-ukrajnai Herszon belvárosát, az MTI arról számolt be, hogy hét ember meghalt, a Guardian nem később már 8 halottról írt. 58-an pedig megsebesültek, közölte az ukrán elnöki hivatal. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „terrorcselekménynek” nevezte az orosz műveletet.

Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője szerint tizennyolc sebesült állapota súlyos. Azt is közölte, hogy a támadást Grad típusú rakéta-sorozatvetővel hajtották végre. Zelenszkij oldalán képeket is közzétett (a linket csak erős idegzetűek kattintsák) Herszonról, a képeken lángokban álló gépkocsik, betört ablakok, halott emberek láthatók.

A kiégett Herszon – Fotó: Volodomir Zelenszkij / Facebook
A kiégett Herszon – Fotó: Volodomir Zelenszkij / Facebook

A várost az ukrán erők novemberben foglalták vissza az orosz hadseregtől, azóta az oroszok többször intéztek ellene heves tüzérségi támadást a Dnyeper túlpartjáról. „Ezek nem katonai létesítmények. (...) Ez terror – gyilkosság, megfélemlítés céljából vagy szórakozásból” – írta Zelenszkij.

Jurij Szobolevszkij, a megyei tanács helyettes vezetője szerint egy rakéta Herszon egyik szupermarketének közelébe csapódott be, itt civilek voltak. Ukrán közlés szerint az orosz erők Herszon megye más részei ellen is tüzérségi támadást hajtottak végre.

Az RT (Russia Today) az orosz állami média külföldi piacokra szánt, és amúgy a legtöbb nyugati országban betiltott propagandacsatornája. Ahogy minden rendes tévéadó, ők is szívet melengető karácsonyi üzenettel készülnek az ünnepekre:

Felállványozták a korábban búvóhelyként használt, a háború elején többször eltalált mariupoli színház épületét. A Reuters szerint az épületet december 24-én kezdik el bontani a helyi munkások.

Fotó: Pavel Klimov / Reuters
Fotó: Pavel Klimov / Reuters

Az Orosz Labdarúgó Szövetség (RFSZ) a jövő hét elejére halasztotta a döntést arról, hogy kilép-e az európai szövetségből (UEFA) és csatlakozik az ázsiai konföderációhoz (AFC) – írja az MTI.

A nemzetközi szövetség (FIFA) és az UEFA február 28-án, négy nappal Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a nemzetközi sorozatokban. Az orosz vállogatott így lemaradt a katari világbajnokság pótselejtezőjéről és nem vehet részt a 2024-es németországi Európa-bajnokságon sem.

Ha az RFSZ kérelmezi, és az AFC pozitívan áll hozzá, az oroszok részt vehetnek az Ázsiában zajló sportági eseményeken – bár ezeknek a presztízse, sport-, és reklámértéke messze elmarad az európaiaké mögött. Nem ez lenne az első példa amúgy a konföderáció-váltásra: Izrael 1992-ben pártolt át az európai szövetséghez, miután az AFC politikai okokból felfüggesztette tagságát, míg Ausztrália sportszakmai megfontolások miatt csatlakozott 2006 elején az AFC-hez.

Sőt, Zelenszkij fokozódó orosz rakétatámadásokra figyelmeztette az ukránokat az éjjeli videóüzenetében. Bővebben itt.

A Kremlből, a legmagasabb szintről érkezett utasítás nyomán az állami irányítás alatt álló orosz média ezentúl nem számol be a háborús mozgósításról – írja a Meduza.io. Akkor sem szabad a témát érinteni, ha egy állami tisztségviselő vagy akár egy parlamenti képviselő beszél róla. A döntés jó eséllyel összefügghet azzal, hogy egy ideje azt pletykálják, elindulhat a mozgósítás második hulláma, miután szeptember-októberben kb. 300 ezer új katonát soroztak be Oroszországban (legalábbis a hivatalos adatok szerint). Egy friss miniszteri rendelet most az orosz hadsereg maximális létszámát 1,5 millióra emelte 1,15 millióról, és újabb 290 ezer szerződéses katona felvételét tette lehetővé.

Becslések szerint az orosz veszteségek az ukrajnai agresszió februári megindítása óta mára már elérhetik a 100 ezer embert.

A Kalasnyikov és a kézigránát használatát, illetve más alapszintű harctéri ismereteket oktatnak az orosz középiskolákban a 16-17 éveseknek az új, patriotitmust előtérbe helyező tanterv alapján – írja a National Post. Az ilyen kiképzés a szovjet érában is része volt az állami oktatásnak, de a nyolcvanas évek végén ezt megszüntették.

A Reutersnek nyilatkozott a hírhedt Wagner-csoport egy neve elhallgatását kérő, magas rangú tagja, aki többek között azt mondta:

  • A zsoldoscsapat Észak-Koreából vásárol fegyvereket, és azzal szereli fel a frontra küldött katonáit
  • 50 ezer Wagner-katona lehet most Ukrajnában, ebből 10 ezer klasszikus zsoldos, 40 ezer pedig orosz börtönökből toborzott önkéntes
  • Csak az elmúlt hetekben több mint ezer embert vesztettek Bakhmut ostrománál
  • Az egész Wagner-hadművelet fenntartása több mint havi 100 millió dollllárt emészt fel

  • Az oroszok tagadják, hogy Putyin kozmetikázott és elavult adatokat kapna reggelente a háború állásáról.
  • Putyin utasította az orosz hadiipar vezetőit, hogy adjanak meg a hadseregnek mindent, amit csak kér.
  • Fokozott figyelmet fordítanának az oroszok az országot nyugat felé elhagyókra.
  • Amerikától vett tankokkal pótolják a lengyelek az Ukrajnának küldött tankszállítmányaikat.
  • Nagy a kockázata az USA és Oroszország közvetlen háborújának, vélte a washingtoni orosz nagykövet.
  • Autóba rejtett bomba robbanhatott az oroszok által megszállt Melitopol központjában.
  • Hollandia jövőre 2,5 milliárd euró támogatást ad Ukrajnának.
  • Egy orosz ellenzéki politikus feljelentette Putyint, amiért az háborúnak nevezte a „különleges hadműveletet”.
  • Zelenszkij visszaérkezett Kijevbe amerikai útja után.
  • Mikolajivban légiriadó volt.
  • Észak-Korea tagadta, hogy fegyvereket szállított volna Oroszországnak.

A háború pénteki híreit ide kattintva tudja elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!