Orosz támadás érte Herszont, nyolcan meghaltak

2022. december 24. – 16:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz erők szombaton megtámadták a dél-ukrajnai Herszon belvárosát, az MTI arról számolt be, hogy hét ember meghalt, a Guardian nem később már 8 halottról írt. 58-an pedig megsebesültek, közölte az ukrán elnöki hivatal. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „terrorcselekménynek” nevezte az orosz műveletet.

Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője szerint tizennyolc sebesült állapota súlyos. Azt is közölte, hogy a támadást Grad típusú rakéta-sorozatvetővel hajtották végre. Zelenszkij oldalán képeket is közzétett (a linket csak erős idegzetűek kattintsák) Herszonról, a képeken lángokban álló gépkocsik, betört ablakok, halott emberek láthatók.

A kiégett Herszon – Fotó: Volodomir Zelenszkij / Facebook
A kiégett Herszon – Fotó: Volodomir Zelenszkij / Facebook

A várost az ukrán erők novemberben foglalták vissza az orosz hadseregtől, azóta az oroszok többször intéztek ellene heves tüzérségi támadást a Dnyeper túlpartjáról. „Ezek nem katonai létesítmények. (...) Ez terror – gyilkosság, megfélemlítés céljából vagy szórakozásból” – írta Zelenszkij.

Jurij Szobolevszkij, a megyei tanács helyettes vezetője szerint egy rakéta Herszon egyik szupermarketének közelébe csapódott be, itt civilek voltak. Ukrán közlés szerint az orosz erők Herszon megye más részei ellen is tüzérségi támadást hajtottak végre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!