Ferenc pápa a háborúról és a szeretetről beszélt szenteste

2022. december 24. – 21:26

Másolás

Vágólapra másolva

Szolidaritást, az élet értékeinek keresését és a jót szolgáló cselekvést sürgetette Ferenc pápa szenteste a Szent Péter-bazilikában tartott vigílián, amely 2019 óta az első volt, amelyet járványkorlátozások nélkül tartottak.

Ferenc pápa beszéde elején azt kérdezte, hogy Jézus születésének éjszakája mit képvisel még az életünkben. Úgy vélte, kétezer évvel Jézus születése után, annyi díszekkel és ajándékokkal teli ünneplés után, fennáll a veszély, hogy elfelejtjük a karácsony igazi értelmét. Ezt a jászolban találhatjuk meg, amely az egymás iránti közelség, a szegénység és a gyakorlati tettek jelképe. A jászolban az állatok táplálékra találnak, ezzel szemben az ember mindent felfal, kiéhezett a hatalomra és a pénzre, még saját testvéreit is elpusztítja – mondta.

„Mennyi háború! És milyen sok helyen még ma is eltapossák a méltóságot és a szabadságot! És az emberi mohóság első számú áldozatai mindig a törékenyek, a gyengék. A korlátlan pénzre, hatalomra, élvezetekre sóvárgó emberiség nem ad helyet, ahogyan Jézussal is tette, a legkisebbeknek, a születendőknek, a szegényeknek, a feledésbe merülőknek” – mondta a pápa, aki szerint a szegénység, a háborúk és az igazságtalanság felfalta a gyerekeket.

„A betlehemi kisgyermekben van minden gyermek. Tekintsetek az életre, a politikára, a történelemre a gyerekek szemével. Egyetlen erő képes változást vinni a történelem folyamába, a szeretet.” – jelentette ki.

Ferenc pápa bátorságra szólított fel mindenkit a félelemmel, beletörődéssel, elkeseredettséggel szemben. „Isten jászolban születik, hogy segítsen neked is újjászületni, amikor úgy gondolod, elérted a mélypontot” – mondta az egyházfő, hozzátéve, hogy a betlehemi jászol szegénysége az élet igazi gazdagságát mutatja, ami nem a hatalom és pénz birtoklását jelenti, hanem kapcsolattartást embertársainkkal.

Két év óta először a bazilika teljesen megtelt, még a Szent Péter téren is székeket helyeztek el, hogy minél többen elférjenek. Tavaly korlátozott létszámban engedték be a hívőket, és kötelező volt a maszk használata. A Szentszék adatai szerint most hétezren voltak a bazilikában.

Vasárnap délben Ferenc pápa a bazilika lodzsájáról mondja el karácsonyi üzenetét, amelynek központi témája a béke, majd Urbi et Orbi áldást ad. Tízezreket várnak a Szent Péter térre az alkalomból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!