Elszálló élelmiszerárak – több mint húsz százalékkal nőtt a bolti lopások száma

2022. december 23. – 08:29

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség adatai szerint a múlt évihez képest több mint húsz százalékkal ugrott meg a kisebb lopások száma az év első tizenegy hónapjában. „Míg tavaly ugyanebben az időszakban 6172 ilyen esetet regisztráltak, addig idén január és november vége között 7560-at. Ez 22,4 százalékos növekedést jelent” – írja riportjában az adatokat kikérő Népszava. A kisebb értékű lopások 13,1 százalékát követték el fiatalkorúak.

Ezek azok a lopások, amelyek az 50 ezer forint értéket nem haladják meg, ezért szabálysértésnek minősülnek. És mint kiderült, idén is – pont, ahogy tavaly – elsősorban élelmiszert loptak az elkövetők. Ezt követi a ruházat, az illatszer és a vegyi áru.

Néhány napja a 24.hu írt arról egy olvasói fotó alapján, hogy egy Spar üzletben szeletelt párizsi papírján is lopásgátló csipet talált. A lap akkor megkérdezte erről az üzletet, ám a konkrét ügyben nem akartak válaszolni, általánosságban azonban elmondta Maczelka Márk kommunikációs vezető, hogy „a jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik”.

A Népszava beszélt egy dunántúli Lidl munkatársával is, aki azt mondta, hogy egyre gyakrabban tartanak próbavásárlást, szándékosan lopáshelyzetet generálva: azt nézik, hogy melyik trükknek dőlnek be a pénztárosok. „Volt, hogy egy műszak alatt öt-hat »tolvaj« ment át az egyik kasszán, utána megmutatták a trükköket” – idézi a lap az üzlet munkatársát.

A lap több kisebb boltot és nagyobb vidéki hipermarketet is megkérdezett a tapasztalataikról. „Felvágott, tejtermék, péksütemény, szelet csokoládé, amit megpróbálnak fizetés nélkül elvinni a vevők, de olyan is akadt, aki egy csomag élesztővel bukott le” – idézik az egyik kaposvári hipermarket biztonsági őrét.

„A felvágottnál a pultban kértről leszedik a ragasztott árcímkét a vonalkóddal, péksüteménynél, jellemzően zsemlénél, kiflinél pedig kevesebbet mondanak a kasszában, mint amennyit a zacskóba raktak. A láthatóan kényszerből lopni próbálókkal más a hangvételünk is, a legtöbbször nem hívunk rendőrt, sőt, jegyzőkönyvet sem veszünk fel, mert látszik, először próbálta, és hogy lebukott, olyan trauma érte, hogy a büdös életben nem fogja többször megkísérelni” – mondta a lapnak a férfi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!