Eddig a mentősöké a legijesztőbb petárdaellenes poszt

2022. december 28. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

Szokatlan módszerrel próbál mindenkit lebeszélni a szilveszteri petárdázásról az Országos Mentőszolgálat. A szervezet Facebook-oldalán rövid szöveges üzenet és egy képösszeállítás jelent meg, és a csupa nagy betűs posztban csupán annyit írnak, hogy „Íme kilenc indok, hogy miért ne vegyél petárdát szilveszterre”. A képen vélhetően petárdától szétroncsolódott kezekről készített röntgenfelvételek szerepelnek, de nem tartozik hozzá magyarázat.

Tavaly szilveszterkor országszerte tizennégy emberrel szemben indított eljárást a rendőrség pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt, és az illegálisan felhasznált tűzijátékok, illetve petárdák egy súlyos, illetve öt könnyű sérüléssel járó balesetet okoztak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság részletes tájékoztatót készített az összesen négyféle osztályba sorolt pirotechnikai eszközökre vonatkozó tudnivalókról. Ebben hangsúlyozzák, hogy a petárdázás egész évben tilos és akár 150 ezer forint bírsággal számolhat, aki megszegi a szabályt. Akit ez nem riaszt el, annak a mentősökéhez hasonlóan riasztó videót is készítettek korábban, a lehetséges sérülésekről.

Az összefoglaló szerint az első és a második kategóriába sorolt tűzijátékokhoz egész évben szabadon hozzá lehet jutni, de használatukat 14 és 16 éves korhatárhoz köti a jogszabály. A harmadik kategóriába tartozó termékeket csak nagykorúak vehetik meg december 28. és 31. közt, és január 1-én reggel 6 óráig lehet ezeket felhasználni.

A negyedik csoportban a professzionális tűzijátékokat találjuk, amelyek használatát hatósági engedélyhez és pirotechnikusi képzettséghez kötik. A rendőrség azt is részletezi, hogy pontosan hol és milyen körülmények közt érdemes beszerezni a legálisan használható tűzijátékokat, illetve mi a teendő a fel nem használt eszközökkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!