Kína 71 harci repülővel gyakorlatozott Tajvan mellett

2022. december 26. – 08:47

Kína 71 harci repülővel gyakorlatozott Tajvan mellett
A kínai légierő két J–20-as vadászgépe egy légi bemutatón – Fotó: Li Tong / ImagineChina / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tegnap a kínai légierő 71 gépe lépett be Tajvan légvédelmi azonosítási övezetébe – írja a Reuters. Ez a legtöbb harci repülő, ami 24 órán belül átlépte a szigetország által kijelölt határvonalat. 43 még mélyebbre hatolt be, és a Tajvani-szoros közepén húzódó határvonalat is átlépték.

Kína saját területeként tekint Tajvanra, de mivel úgy látja, hogy a szigetország az USA-val közösen provokálja, hadgyakorlatot tartott a légtere környékén. Rendszeresen küldenek arra néhány vagy több tucat harci repülőt, az elmúlt éveken egyre gyakoribbak az ilyen válasz jellegű gyakorlatok. A tajvani vezetés szerint Kína a törékeny béke lerombolásán dolgozik, és csak meg akarja félemlíteni a szigetországot.

A gyakorlaton bevetettek több vadászgépet, drónt és tengeralattjárók ellen kifejlesztett repülőgépet is, és a kínai haditengerészet hét hajója szintén a tajvani vizek környékén járt. A tajvani légvédelem saját repülők kiküldésével válaszolt, bár azt nem tudni, milyen gépeket indítottak.

A légvédelmi azonosítási övezet (ADIZ) alapvetően nem egy ország hivatalos légtere, hanem a nemzetközi légtér egy része, amit egy ország kijelöl a határain, és ott gyakorlatilag repülésirányítóként viselkedik, hogy megvédje a nemzeti érdekeit. Ahogy korábban írtuk, ez egy egyoldalúan kijelölt terület, amit még a kínai polgárháború után, 1953-ban az Egyesült Államok hozott létre a potenciális veszélyek azonosítására. Az övezet emiatt például a „szárazföldi Kína” területének egy szeletét is magában foglalja, bár a kínai berepülésekről szóló adatok természetesen nem tartalmazzák a Kínai Népköztársaság légterében repülő gépeket.

Azaz nem arról van szó, hogy kínai bombázók köröznének a sziget felett: a kínai gépek nagyrészt a tajvani szárazföldtől távol, az övezet délnyugati csücskében repkednek, mint az az incidenseket részletező térképekből kiderül. A Tajvani-szoros középvonalát, amit 43 repülő lépett most át, még 1955-ben szintén az USA húzta. Ezt Kína először 1999-ben lépte át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!