40 fok körüli maximumokkal tombol a nyár első hőhulláma Ausztráliában

2022. december 27. – 05:51

Másolás

Vágólapra másolva

Éjjelre sem ment lejjebb a hőmérséklet 27,4 Celsius-foknál a dél-ausztráliai Adelaide-ben, ahogy a nyár első hőhulláma elérte az országot. A meteorológiai szaknyelv minden olyan éjszakát trópusinak nevez, amikor a hőmérséklet egyáltalán nem bukik 20 fok alá. Mivel kutatások szerint az emberi alváshoz leginkább passzoló hőmérséklet 16 és 19 Celsius-fok között van, az ilyen, trópusi éjszakák – hűtés nélkül – nem alkalmasak a pihentető alvásra. Ezeken az éjjeleken az emberek többsége izzadtan forgolódik az ágyában, hogy aztán másnap hullafáradtan másszon be a munkahelyére.

Na, Adelaide-ben és a legtöbb ausztrál nagyvárosban kedd reggel pontosan így mentek dolgozni az emberek. A hőség várhatóan napközben sem enyhül: az ország nagyobb részén 38 és 41 fok közötti maximumokat várnak keddre. Adelaide-ben a Guardian szerint már délelőtt 11-kor 38 fok volt.

Korán jött a nyár első hőhulláma Ausztráliában, átlagosan 8-16 fokkal van melegebb az ilyenkor szokásosnál. A keddre virradó éjszaka pedig négy éve a legmelegebb volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!