Koszovó lezárta a legforgalmasabb átkelőt a szerbiai határon

2022. december 28. – 11:56

Koszovó lezárta a legforgalmasabb átkelőt a szerbiai határon
Rendőrök a koszovói-szerb határon, a lezárt Merdare határátkelőnél – Fotó: Florion Goga / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Koszovó lezárta a legforgalmasabb átkelőt a szerbiai határon, miután a szerb oldalon tüntetők eltorlaszolták az oda vezető utat, írja az MTI.

A koszovói külügyminisztérium a Facebookon közölte, hogy azoknak, akik Szerbiában éppen úton vannak Koszovó felé, a merdarei határátkelő helyett másik átkelőt kell keresniük, vagy Észak-Macedónia felől kell belépniük az országba.

December 10. óta már két másik átkelőt is lezártak a szerb-koszovói határon, és jelenleg már csak három átkelő van nyitva a két ország között.

A merdarei határátkelő lezárása komoly gondot okozhat annak a több ezer, külföldön dolgozó koszovóinak, akik az ünnepekre haza akarnak látogatni, és ezt most csak kerülőúton teheti meg. A merdarei átkelőt sok kamion is használja.

A koszovói szerbek napok óta úttorlaszokat emelnek Észak-Koszovóban. Hétfőn Szerbia fokozott készültségbe helyezte a koszovói határ közelében állomásozó csapatait, és Aleksandar Vučić szerb elnök a Koszovóhoz közeli, dél-szerbiai Raška városba utazott, ahol Milan Mojsilović vezérkari főnökkel tanácskozott a biztonsági helyzetről. Vučić közölte: elrendelte a hadsereg legmagasabb fokú készültségét, hogy „megvédelmezzék népüket” (Koszovóban) és „megóvják Szerbiát”.

A Vučić által felkeresett kaszárnya öt kilométerre található attól a koszovói határ mentén kialakított ütközőzónától, ahova a szerb biztonsági erők csak a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó haderő (KFOR) engedélyével léphetnek be.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban.

Koszovó északi részén hónapok óta feszült a helyzet. A helyi szerbek napok óta barikádállítással és a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoznak az ellen, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott több egykori koszovói szerb rendőrt. A tiltakozók a szerintük koholt vádak alapján elfogottak szabadon bocsátását követelik.

A koszovói fél szerint a barikádokat bűnbandák állították, a nemzetközi közösség pedig mindkét felet nyugalomra inti, és az úttorlaszok eltávolítását követeli.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!