Már nem Mészáros Lőrinc az ország leggazdagabb embere

2022. december 28. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ő mire képes, és mit tud tenni. Valaki egyáltalán a bátortalansága miatt nem tud az életbe sikert elérni. Úgyhogy ne legyetek bátortalanok, bátorak legyetek!”- javasolta elhíresült beszédében Mészáros Lőrinc a Felcsút környéki fiataloknak két éve.

Csányi Sándor mert bátor lenni, és letaszította a trónról az egykori felcsúti gázszerelőt a Forbes magazin idei listáján, amelyre az 50 leggazdagabb magyar került fel. Mészáros 2019 elején tört az élre, és úgy előzte meg akkor az OTP Bank elnökét, hogy öt évvel korábban még csak nem is szerepelt a neve a leggazdagabbak között.

A tavalyi listán Csányi Sándor már mindössze húszmilliárddal volt lemaradva a második helyen, idén pedig 2017 után először ismét az élre ugrott.

A Forbes becslései szerint az OTP elnöke több mint 73 milliárd forinttal növelte vagyonát az elmúlt egy évben, és átlépte az 500 milliárd forintos álomhatárt.

A növekedés motorja a lap szerint a Bonafarm csoport volt, ami nagyjából húsz százalékkal növelte értékét egy év alatt. A mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó vállalatokból, vágóhidakból, valamint vagyonkezelő cégből álló agrárbirodalom szinte minden eleme növelni tudta az árbevételét 2021-ben.

Az orosz-ukrán háború jócskán megtépázta az OTP-t is, az első negyedévben 33,4 milliárd forint volt a cég konszolidált vesztessége. Csányi azonban abban bízik, hogy háború után az OTP is jelentős szerepet vállalhat Ukrajna újjáépítésében. A Budai Egészségközpont felvásárlásával is jó lóra tett: a magánegészségügyi cég értéke közel megduplázódott, mióta Csányi az egyedüli tulajdonos.

A lista második helyére – több mint 30 milliárd forinttal megelőzve Mészáros Lőrincet – Felcsuti Zsolt került, aki idén dollármilliárdosként debütál az amerikai Forbes globális gazdaglistáján is.

A páratlan gazdagodást Felcsuti privatizáció, kapcsolatok és az állammal kötött üzletek nélkül érte el. A 70-es években alapított családi cég nem tartozott a rendszerváltás nyertesei közé, de szisztematikusan építkezve, a nyereséget mindig visszaforgatva annyira stabillá és erőssé vált a kétezres évekre, hogy sorban kebelezte be a nagy múltú magyar cégeket. Az MPF Holding ma a régió egyik legnagyobb ipari befektetési csoportja, bevételének 99 százaléka export.

Felcsuti vagyona a Forbes szerint több mint 185 milliárd forinttal nőtt a tavalyi összesítéshez képest.

A lista készítői szerint nem zárt azonban ilyen jó évet Mészáros Lőrinc: 51,6 milliárddal csökkent a becsült vagyona. Ebben jelentős szerepe lehet Mészáros tőzsdei kitettségnek, hiszen tavalyi vagyonának mintegy negyedét ez adta. Az Opus-papírok ára 42,2 százalékot zuhant az év elejéhez képest, tőzsdei vagyona így durván 50–55 milliárddal kevesebbet ér, mint tavaly ilyenkor.

A negyedik leggazdagabb magyar, Gattyán György nevéről az év elején leginkább a választási kampány miatt hallhattunk. A tavaly decemberben bejegyzett Megoldás Mozgalom nevű pártjával 1,04 százalékot ért el az áprilisi országgyűlési választásokon, így messze volt a parlamenti küszöbtől. A pénzügyeire azonban nem volt hatással a kampány. Cégcsoportja, a Docler Holding óriási növekedésen van túl:

éves forgalma 449 millió euróra nőtt.

Ez főleg az erotikustartalom-szolgáltató Jasmin.com-nak köszönhető. A cég a streaming-felület mellett kiterjedt ingatlanportfólióval rendelkezik az Egyesült Államokban és Európában, 2021-ben összesen 19 millió euró értékben adtak el ingatlanokat.

„Hiába fékezett be 2022-ben az autópiac, az AutoWallis csak most lépett rá a gázpedálra” – írja a Forbes. A cég többségi tulajdonosa Veres Tibor, aki 259,5 milliárd forintra becsült vagyonával – egy helyet rontva tavalyhoz képest – a lista ötödik helyére csúszott vissza.

Az AutoWallis árbevétele az első három negyedévben 44 százalékkal nőtt, az adózás előtti eredmény pedig háromszorosára, kilencmilliárd forintra duzzadt. A növekedés mögött a lap szerint egyrészt az infláció áll, másrészt több autót tudtak eladni, mint tavaly. Veres ingatlanfejlesztési cégei is igen jó évet futottak, a Wing csoport 2021-es profitja több mint négyszeresére emelkedett.

Az ötven leggazdagabb magyar listáján azok a magyar milliárdosok szerepelnek, akik meghatározó üzleti tevékenységet folytatnak Magyarországon, vagy akiket üzleti érdekeltségeik ide kötnek. A Forbes a publikusan elérhető információkból és a december 1-ig feltöltött üzleti beszámolókból dolgozott.

A Forbes 50 leggazdagabb magyart bemutató listájának első tíz helyezettje:

  1. Csányi Sándor: 541,6 milliárd forint (a tavalyi listához képest: +73,7 milliárd forint)
  2. Felcsuti Zsolt: 468,6 milliárd forint (+185,7 milliárd forint)
  3. Mészáros Lőrinc és családja: 436,5 milliárd forint (-51,6 milliárd forint)
  4. Gattyán György: 357 milliárd forint (+103,2 milliárd forint)
  5. Veres Tibor: 295,9 milliárd forint (+13 milliárd forint)
  6. Szíjj László: 229 milliárd forint (+38,5 milliárd forint)
  7. Jellinek Dániel: 224,7 milliárd forint (+35,5 milliárd forint)
  8. Demján Sándorné és családja: 220,1 milliárd forint (+22,9 milliárd forint)
  9. Széles Gábor: 190,2 milliárd forint (+31,9 milliárd forint)
  10. Rahimkulov Ruszlán: 174,1 milliárd forint (-46,6 milliárd forint)

A teljes listát itt tudja végignézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!