Továbbra is Mészáros Lőrinc az ország leggazdagabb embere, de Csányi Sándor is remek évet zár

2021. december 29. – 08:02

Másolás

Vágólapra másolva

Még a tavaly őszi válása sem befolyásolta Mészáros Lőrinc páratlan gazdagodását, közel 9 milliárd forinttal nőtt a felcsúti vállalkozó vagyona 2021-ben a Forbes szerdán megjelent listája szerint. Az egykori gázszerelő immár negyedik éve Magyarország leggazdagabb embere a gazdasági lap összegzése szerint,

vagyonát idén 488,1 milliárd forintra becsülték.

Bár az Opus-papírok értéke nem egészen úgy alakult idén, ahogy azt a Konzummal való összevonáskor elképzelték, így sem lehet elégedetlen az ország leggazdagabb embere. Cége megszerezte a Tigázt és a Titászt, amelyek Forbes becslése szerint mára 183 milliárdot érnek. A két energiacég eredményei ráadásul látványosan feljavítják az Opus számait is, ám a legfőbb jelentőségük a gazdasági lap cikke szerint, hogy a drága fenntartás ellenére is hosszú távon és megbízhatóan tudnak pénzt termelni.

Remek évet zár Csányi Sándor, az OTP elnöke-vezérigazgatója jelentősen növelte vagyonát a Forbes tavalyi becsléséhez képest, és alig több mint 20 milliárd forinttal maradt le csak az első helyről.

Csányi nagy nyertese az egyre erősödő inflációnak, az OTP 2021-es negyedéves jelentéseiben rekordot rekordra halmozott, novemberben 19 ezer fölé emelkedett a papírok jegyzése, ami történelmi csúcsot jelentett. A Forbes cikke szerint az emelkedő árak felfelé húzzák Csányi ingatlanportfóliójának értékét is, a magyar gazdaság felpörgése pedig a többi érdekeltségén is meglátszik. Jól teljesítettek a milliárdos agrárcégei is, Bonafarm-csoport 247,3 milliárdos forgalom mellett 8,9 milliárdos adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet. A Forbes 2020-ban 393,4 milliárd forintra becsülte Csányi Sándor vagyonát, most 467,9 milliárddal áll a lista második helyén.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Felcsuti Zsolt állhat, aki a régió legnagyobb ipari befektetési csoportját építette fel a szövetkezeti világból 1976-ban indult családi cégből. Az első tízben pedig a Rahimkulov család két tagja is szerepel, mint ahogy ott van Gattyán György is, akiről az utóbbi hetekben politikai ambíciói miatt hallhattunk. Pár hete jelentette be, hogy pártot alapít, és elindul a jövő évi választásokon.

„Egy jachtbérbeadásával foglalkozó cég tulajdonosaként nincs közvetlen befolyásom arra, hogy kik és mikor bérlik ki azt, vagy hogy éppen ki a bérlő vendége” – mondta Szíjj László december közepén egy interjúban, amikor Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly nyári jachtozásáról kérdezték. A Duna Aszfalt tulajdonosa idén sem szerepelt rosszul a közbeszerzéseken, Szíjj offshore cége pedig egy nagyobb luxusjachtra is beruházott, a tiszakécskei vállalkozó nevét a Forbes listáján a kilencedik helyen találjuk.

Komoly kormányzati támadás alatt áll a műtrágyakirályként emlegetett Bige László. Vállalkozását, a Nitrogénműveket októberben rekord bírsággal büntette a versenyhatóság kartellezés miatt, Bige vagyona azonban a Forbes becslése szerint még így is majdnem 70 milliárd forinttal nőtt, és egy hellyel előrébb is tudott lépni a listán a 2020-as összesítéshez képest. Ezzel beelőzte Széles Gábort, aki tavaly még odafért az első tízbe.

A Forbes 50 leggazdagabb magyart bemutató listájának első tíz helyezettje:

  1. Mészáros Lőrinc és családja: 488,1 milliárd forint
  2. Csányi Sándor: 467,9 milliárd forint
  3. Felcsuti Zsolt: 286,4 milliárd forint
  4. Veres Tibor: 282,9 milliárd forint
  5. Rahimkulov Ruszlán: 270,7 milliárd forint
  6. Gattyán György: 253,8 milliárd forint
  7. Rahimkulov Tibur: 211,4 milliárd forint
  8. Demján Sándorné és családja: 197,2 miliárd forint
  9. Szíjj László: 190,5 milliárd forint
  10. Jellinek Dániel: 189,2 milliárd forint

A teljes listát itt tudja végignézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!