Új, nagyobb luxusjachtot vett a Lady MRD mellé Szíjj László máltai offshore cége

2021. július 29. – 16:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új adriai luxusjachtot vett az a máltai offshore cég, amelyről korábban az Átlátszó derítette ki, hogy Szíjj László kormányközeli vállalkozó a végső tulajdonosa. Az L&L Charteré a Lady MRD szuperjacht is, ezen a hajón nyaralt tavaly nyáron Szijjártó Péter a családjával, miközben irodai fotókat posztolt Facebookon. A külügyminiszter mellett Mészáros Lőrinc és Homolya Róbert MÁV-elnök is kipróbálta már a jachtot.

Az új, nyolc méterrel hosszabb Seagull MRD az Átlátszó cikke szerint tavaly készült Livornóban, és máltai zászló alatt járja az Adriát.

A hajó a Custom családon belül a megajachtok közé tartozik, ám meglehetősen kevés információ érthető el róla az interneten.

Nem tudni például a pontos árát, van viszont a gyártónak egy méretében is hasonló jachtja ebből a hajócsaládból, ami tavaly 30,2 millió euróért (kb. 10,5 milliárd forintot) kelt el.

Közben a 42 méteres Lady MRD-t továbbra is árulják, tavaly 16,9 millió euróért, azaz nagyjából hatmilliárd forintért hirdették meg, azóta lejjebb ment az ára és már „csak” 14,9 millió euró, vagyis körülbelül 5,2 milliárd forintba kerül. Amíg nem találnak rá vevőt, ki is lehet bérelni, a kölcsönzési díja nagyjából 176 ezer euró/hét, vagyis heti 61,6 millió forint, de erre még rájönnek egyéb költségek is.

Szíjj Lászlónak évek óta jól megy az üzlet, rendre nyer az állami közbeszerzéseken, januárban például a Duna Aszfalt Zrt. 8,6 milliárd forintért nyerte el az infrastruktúra-fejlesztést a debreceni BMW-gyár környékén.

A márciusban megjelent beszámolója szerint a járvány ellenére minden eddiginél sikeresebb évet zárt 2020-ban Szíjj építőipari cége, a Duna Aszfalt Zrt. A vállalat a 2019-es 157 milliárd forint után 2020-ban 175 milliárd forintos bevételt tudhatott magáénak, amivel a nyeresége 24,35 milliárd forintról 26 milliárdra nőtt.

Szíjj 7 milliárd forintos osztalékot tudott kivenni a cégből.

A Forbes 2020-as listája alapján Szíjj László az ország kilencedik leggazdagabb embere, vagyonát 184,8 milliárd forintra becsülték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!