8,6 milliárdos tendert nyert el a Szijjártót jachtoztató Szíjj László

2021. január 26. – 10:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős, 8,6 milliárd forintba kerülő projektet bíztak a Szijjártó Péter külügyminiszter 2020 nyári jachtozása után elhíresült üzletemberre, Szíjj Lászlóra, ugyanis a Duna Aszfalt Zrt. végezheti a debreceni BMW-gyár környékén az infrastruktúra-fejlesztést, derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer dokumentumaiból a 24.hu cikke szerint.

A negyedik leggazdagabb magyarként is ismert Szíjj László cége a Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kötődő fejlesztések első ütemét végzi, ezen belül az önkormányzati utak útépítési, csapadékvíz elvezetési, valamint szennyvíz- és vízvezeték építési munkáit bízták rá.

Azt, hogy a BMW egymilliárd euróból épít 400 hektár méretű gyárat Debrecen mellett, még 2018 júliusában jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter. Nem sokkal később kiderült, hogy a magyar kormány 12,3 milliárdos támogatást nyújt a német gyárnak, Szijjártó viszont már akkor közölte, hogy ez a pénz hamar megtérül majd, ráadásul a BMW-gyár mellé több infrastrukturális fejlesztés is társul.

Az állami és önkormányzati szerepvállalás gyorsan a belebegtetett 12,3 milliárdos összeg sokszorosára duzzadt. Debrecen 44 milliárd forintos hitelből kezdett földvásárlásba, az állam pedig 2018 végén már 135 milliárd forintra tervezte a gyár miatti út-, vasút- és infrastruktúra építést, amit aztán hamar újabb 23,5 milliárd forinttal toldottak meg.

Ismerős nevek

Természetesen nem kell sokat találgatni, kik taroltak a fejlesztési projekteken. Garancsi István cége, a Market Zrt. nyerte a gazdasági üvezet bel- és csapadékvíz elvezetéséhez szükséges földmunkákat, illetve az engedélyeztetési eljárást 22 milliárd forint értékben, Mészáros Lőrinc pedig 54 milliárdért építhet vasutat a gyárhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!