Mészáros Lőrinc mintegy 70 milliárddal lett gazdagabb 2020-ban

2021. február 3. – 07:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar – derül ki a Forbes szerdán megjelenő, legújabb számából. Az írás szerint egy aktuális kormányrendelet miatt visszaesett ugyan a termelőcégek értéke, de a legvagyonosabb magyaroknak volt a 2020-asnál sokkal rosszabb évük is. A volt felcsúti polgármesternek és egyben Orbán Viktor jóbarátjának vagyona például az üzleti magazin számítása szerint már az 500 milliárd forintot közelíti:

konkrétan 479,4 milliárd forint, több mint 70 milliárddal több az egy évvel korábbinál.

Méghozzá úgy, hogy a vagyon gerincét adó tőzsdei cég, az Opus Global árfolyama megsínylette a koronavírus-járvány első hullámát, később azonban az érték újra nőtt – írja a lap, amely azt is megjegyzi: azzal is jól járt Mészáros, hogy az Opus csoport megszabadult az egyre nagyobb költséget jelentő Mátrai Erőműtől, közben pedig növelte befolyását a bankpiacon és az agráriumban is. Érdekes módon nem ártott Mészárosnak (és az Opus árfolyamának) az sem, hogy tavaly elvált feleségétől, ez ugyanakkor felvethet kérdéseket a házastársi vagyonközösséggel kapcsolatban.

A Forbes arra is emlékeztet, hogy az Opus-csoport turisztikai kitettsége nagy, de a szállodafelújításokat célzó államilag finanszírozott Kisfaludy-program egyik nagy nyertese épp a Mészáros kötelékébe tartozó Hunguest Hotels lett a megítélt 17,7 milliárdos támogatással, így a járvány talán őket viselte meg a legkevésbé a magyar idegenforgalmi szektorban. Ráadásul Mészáros Lőrinc érintett a jelenleg zajló legnagyobb üzletekben is, melyekben az állam mind jelen van: Paks II., Budapest-Belgrád vasútvonal és az MKB–Takarékbank–Budapest Bank összeolvadása.

A lap egy felsorolást is közöl azokról az egyébként a listán szereplő üzletemberekről, akik valamilyen módon üzleti kapcsolatba kerültek (akár cég adás-vételen keresztül) Mészárossal, az ő számuk 18-ra tehető. Köztük van Simicska Lajos, a NER korábbi vezető oligarchája is, aki mára a lista 37. helyére szorult vissza, jelenleg 39,2 milliárdos vagyonnal.

Az idei Forbes-lista második helyén Magyarország másik euró- vagy dollármilliárdosa, Csányi Sándor szerepel. Az OTP elnök-vezérigazgatójának vagyonát 393,4 milliárd forintra teszi a lap. Csányi portfóliójába a legnagyobb hazai bankcsoport mellett komoly agrárérdekeltségek is tartoznak, elsősorban a Bonafarmon keresztül.

Harmadik helyre Veres Tibor, a Wing és Wallis tulajdonosa került. A legnagyobb hazai ingatlanbefektető jelenleg 258,6 milliárd forintra becsült vagyonát jelentősen növelte, hogy többségi tulajdonába került a lengyel Echo Investment.

A Forbes szerepelteti magyar listáján Megdet Rahimkulov orosz milliárdos két fiát, Timur 257 milliárddal a negyedik, Ruszlán 240 milliárddal a hetedik helyre került.

Ötödik a gépipari érdekeltségei révén vagyont szerzett Felcsuti Zsolt (246,1 milliárd forint), őt követi Gattyán György (245,6 milliárd), aki Jasmin nevű internetes oldalával szerzett vagyont, ez lett az alapja cégének, a Doclernek. A milliárdos – mint arról a Telex is beszámolt – egymilliárd forintot ajánlott fel jótékony célra a járvány kezdete óta. Érdekesség:

miközben Gattyán vagyona gyakorlatilag nem változott egy év alatt, tavaly az még a harmadik helyre volt elég, most csak a hatodikra.

A 2018 tavaszán elhunyt Demján Sándor családjának vagyonát 214,3 milliárd forintra teszi a Forbes, ez a lista nyolcadik helyére volt elegendő. Őket Szíjj László követi (184,4 milliárd), a milliárdos alapvetően közbeszerzések sorát elnyerő építőcégeiről ismert, ám az elmúlt évben leginkább azzal került be a hírekbe, hogy az ő jachtján fotózták le Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert.

A tizedik 2020-ban Széles Gábor lett, a Videoton és az Ikarus révén ismert üzletember, az ő vagyona 146 milliárd forint a Forbes összesítése alapján.

A Hvg.hu arra lett figyelmes, hogy ezúttal az ötvenes listán csak 49-en szerepelnek, az utolsó helyen feltüntetett Bojár Gábor vagyonát 28,6 milliárdra teszi a Forbes. A hiányzó egy személy ugyanakkor könnyen beazonosítható: a Hell tulajdonosáról van szó, aki a tavalyi lista megjelenése után bíróságon támadta meg a magazint személyiségi jogaira hivatkozva, és nyert is (azon a listán a 26. helyen végzett). Az ideiglenes intézkedés még egy évvel később is hatályban van, így sem nevét, sem magát a céget nem szerepeltethette a listában a Forbes.

Mint arra a 24.hu szemléje külön is felhívta a figyelmet, éppen csak kicsúszott az első tízből Jellinek Dániel, de a Forbes őt választotta címlapembernek, jelezve, hogy nagy léptekkel halad felfelé az elitben. A legnagyobb feltűnést a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-re tett vételi ajánlata keltette, a méretes, durván 800 milliárd forintra becsült üzlethez az állam és a Mol is betársulna. Az év során egymást érték az ingatlanvásárlásai, övé már a Sofitel, a Gellért Szálló, és Jellinek szerezte meg Tiborcz István részét a tőzsdén jegyzett Appeninn Holdingból.

Bige Lászlót újabb ügyben vádolták meg hűtlen kezeléssel, de a műtrágyakirály cégcsoportja, a Nitrogénművek eredményén ez egyáltalán nem látszott meg, sőt a Forbes közlése alapján javultak a paraméterei. A Bige-család mindenesetre 115 milliárdos vagyonnal közvetlenül Jellinek után következik a sorban. Eközben Vida József egészen látványos felemelkedést produkált: az egy évvel korábbi 41. helyről ugrott a 15.-re, akkori 35,9 milliárdos becsült vagyonát csaknem megháromszorozva. A Takarékbank közvetett tulajdonosaként és vezéreként ő az egyik főszereplője a már említett Magyar Bankholding létrehozásának. Az érdekeltségébe tartozik a TV2 is, amelybe ömlik az állami hirdetés.

2020-ban a Kantar Media adatai alapján a kormány listaáron nettó 23,7 milliárdot költött a TV2-nél, míg a hasonló nézettségű RTL nyilvánosságra hozta, hogy hozzá 2,5 milliárd futott be.

Még nagyobbat ugrott előre Gál Miklós, aki Vida tulajdonostársa a Takarékbankban és a TV2-ben is. Ő tavaly még a közelében sem járt a Forbes milliárdos listájának, most azonban 55,6 milliárdos becsült vagyonnal már a 26. helyen jegyzik. Gál több Mészáros-érdekeltségben töltött be vezető pozíciót, az Opus Global vezérigazgatói székében ült egy évig, és korábban fontos szerepe volt a takarékszövetkezeti integrációban is.

Garancsi István, a miniszterelnök barátja azért még megelőzi Gált, 66,7 milliárd forintos becsült vagyonnal három hellyel előbbre rangsorolták a Forbes szerkesztői. Tavaly a soproni kaszinója mellé, megszerezte az öt fővárosi játékterem-koncessziót is, Szalay-Bobrovniczky Kristóffal együtt a néhai Andy Vajna kaszinóbirodalmának tulajdonosa lett, a csoport ontja a pénzt, legalábbis tavaly 32,8 milliárdos forgalomból 11,7 milliárdos profitot csinált.

A lista 39. helyére fért fel Vajna Tímea, a néhai filmproducer özvegye, papíron 38,6 milliárdos vagyonnal. Az Andy Vajna hagyatéki vagyonát tömörítő AV Perfect új tulajdonosa, a Las Vegasban bejegyzett VMT Holdings LLC végső tulajdonosa – mint kérdésükre megerősítette – Vajna Tímea. Az AV Perfect dollárban meghatározott értéke a 2019-es adatok alapján szinte épp annyi, mint előzőleg volt, viszont Vajna Tímeától májusban Garancsi és Szalay-Bobrovniczky megvásárolta a holding legértékesebb szeletét, a kaszinókat. A Forbes becslése szerint 15-16 milliárd forintos üzletről lehetett szó.

Vajna Tímeát a Wizz Air-tulajdonos Váradi József és a Tiborcz Istvánnal is üzletelő győri építési vállalkozó, Paár Attila követi a Forbes-listán, de maga mögé utasítja a Terror Háza Múzeum főigazgatóját, Schmidt Máriát is, akinek a vagyonát 35,1 milliárdra becsülik. Ennél is lejjebb, csak a 48. helyen jegyzik a Mol-vezért, Hernádi Zsoltot 28,7 milliárd forintos vagyonnal.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!